Binele ascuns în spatele răului – „Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo

Autorul Articolului: Ioana Cobjuc, clasa a VII-a C

Cartea „Banda celor sase ciori”, scrisă de Leigh Bardugo și apărută la editura Trei, apartine seriei mele preferate cu același nume. Acţiunea începe în Ketterdam, mai precis în Doaga de Vest din Butoi, o zonă rău famată, iar banda despre care aflăm mai multe este cunoscută sub numele de Scursurile, din care face parte Kaz Brekker, un hoț înnăscut, unul dintre cei mai periculosi oameni ai orașului, denumit de altfel, Mâini Murdare. Pentru Kaz nu există încuietoare care nu poate fi deschisă și nici provocări imposibile. A adunat în jurul lui oameni care știu să speculeze, să sape și să adune informații. În Ketterdam, informația însemna putere, și Kaz valorifică foarte bine această resursă.

Lui Kaz i se propune o misiune aproape imposibilă: să recupereze un om de știință, pe Bo Yul-Bayur. Acesta era singurul care știa rețeta unui drog extrem de puternic, drog care afecta populația Grisha. Un Grisha însemna o persoană înzestrată cu puteri speciale: Iscă valuri, Sfâșie Inimi, Vindecători. Jurda Parem , drogul care îi controla pe Grisha, ar deveni o armă letală în mâini nepotrivite. Kaz trebuie să intre în Curtea de gheață, locul de unde era imposibil să evadezi odată intrat.

Kaz acceptă misiunea și riscă mult mai mult decât credea vreodată că e posibil, totul pentru a obține răzbunarea mult dorită, dar mai ales pentru a recupera ceea ce i-a fost furat.

Acesta adună o echipă formată din cei mai neașteptați aliați care sunt imperfecti, chinuiti de proprii demoni interiori :“Un condamnat însetat de răzbunare. – Matthias, un trăgător împătimit de jocurile de noroc. – Jesper, un fugar cu un trecut privilegiat. – Wylan, o spioană poreclită Fantoma. – Inej, o Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat. – Nina și unn hoţ cu darul evadărilor imposibile.“ – Kaz. Astfel, cei șase își încep aventura, într-o poveste care îl ține captiv pe cititor.

Personajele ni se dezvăluie pe măsură ce avanseaza actiunea, iar planul principal al cărții alternează cu cele în care ne sunt împărtășite poveștile de viață ale celor șase protagoniști.

Încă de la început te impresionează foarte mult modul în care sunt descrise personajele si traumele acestora. Sunt foarte diferiti unii de alti și totusi formează o echipă care le-a adus victorii, dar si multa suferinta.

Kaz, deși are numai 17 ani, este absolut genial: este incredibil de inteligent, calculat, meticulos, Poartă mereu un baston cu cap de cioară, folosit adesea ca armă, pentru că are un uşor şchiopătat.

Inej, cunoscuta sub numele de Fantoma, datorita mobilitatii si abilitatii sale de a se strecura nevazută si neauzită (calităţi transmise de la părinţii ei, aceştia fiind acrobaţi ambulanţi), este spioana lui Kaz, persoana în care el avea cea mai multă încredere și sursa lui sigură de informatii. De-a lungul romanului, Inej dă dovadă de o mobilitate ieşită din comun, reuşeşte să se caţere, să se strecoare şi să ajungă în locuri în care unui om obişnuit   i-ar fi foarte greu.

Nina, o Grisha Sfâșie-Inimicare e capabilă să afecteze mental funcționarea organelor persoanelor aflate în apropierea ei, este cea mai pozitivă din grupul de bandiți, este amuzantă și foarte frumoasă.

Matthias este un druskelle, adică un vânător de vrăjitoare, care a fost crescut să urască oamenii Grisha, își pune trăsăturile în evidență în relație cu Nina, dar și cu celelalte personaje.

Relația lor este una dificilă, dar timpul petrecut în compania celorlalti îi ajută să se înțeleagă si să formeze o echipă bună.

Jesper este un tânăr mereu dornic de aventură şi acţiune, cu datorii imense, provenit de la ţară, în căutarea drumului spre facultate. Foarte priceput în privinţa armelor, în special îl privinţa puştilor, reuşeşte să devină membru al Scursurilor şi o persoana importantă pentru Kaz Brekker.

Despre Wylan aflăm cel mai mult din conversațiile cu ceilalți și din acțiunile sale. Wylan este cel mai bun dintre toți, respectuos și grijuliu. El e o fire curioasă și artistică, știind să deseneze și să cânte la pian și flaut.

Personajul principal, Kaz, poate fi privit ca personaj negativ al acestei povesti, la început, dar pe parcurs se observă dezvoltarea sa morală care îl transformă în erou. Ne dăm seama că până la urmă ar face orice să își salveze prietenii, fără a primi vreo recompensă. Acțiunea, suspansul, răsturnările de situație și perseverența celor șase personaje sunt doar câteva ingrediente ale cărții. Din fericire, Kaz și echipa sa rămân uniți  și, datorită prieteniei și legăturilor ce se formează între ei, reușesc să facă față oricărui obstacol.

„Banda celor șase ciori” este una dintre acele cărți pe care ți-e imposibil s-o mai lași din mână după ce ai pătruns în adâncul poveștii, iar finalul cărții e complet neprevăzut și deschide cititorilor poarta spre următorul volum al seriei.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *