”Caietul Morții” – provocarea anime

Autorul Articolului: Alexandra Iuliana Cucuteanu, clasa a 6-a C

”Caietul Morții” (Death Note/デスノート) este o serie manga (benzi desenate de origine japoneză) creată de Tsugumi Ohba și Takeshi Obata. Pe baza acesteia au fost realizate mai multe adaptări (filme artistice, romane, anime). Anime-ul (animații de origine japoneză) a fost lansat în 3 octombrie 2006 și a fost difuzat până pe data de 26 iunie 2007. Gen: thriler psihologic, ficțiune, supranatural, drama, horror, mister.

Părerea mea va fi centrată spre anime.

”Caietul morții” este un anime care nu dezamăgește, fiind foarte complex și plin de suspans. Aș putea să încerc să îl analizez ore întregi (ceea ce am și încercat) și tot nu aș putea să îl înțeleg complet.

Personajul principal este Light Yagami, un tânăr inteligent, dezgustat de crimele oamenilor. Din pură șansă, el găsește caietul lăsat să cadă din lumea Shinigami (Shinigami este numele japonez pentru zeul morții/ înger al morții etc) de Ryuk, un Shinigami. Caietul găsit de Light are puterea de a omorî pe oricine căruia îi este scris numele în el. Câteva reguli ale caietului morții care sunt știute:

  • Omul al cărui nume va fi scris în acest carnet va muri.
  • Efectul caietului nu va acționa dacă cel ce scrie numele nu are fața acelei persoane în capul lui/ei. Astfel, oamenii ce împart același nume cu victima intenționată nu vor fi afectați.
  • Dacă va fi scrisă cauza morții în 40 de secunde de la scrierea numelui, aceasta va fi valabilă.
  • Dacă nu va fi scrisă nici o cauză a morții, persoana va muri de un simplu atac de cord.
  • După scrierea numelui și cauzei morții, detaliile morții ar trebui scrise la 6 minute și 40 de secunde după acestea.

Unele reguli sunt necunoscute chiar și de Shinigami, care folosesc caietul morții în fiecare zi. De fiecare dată când un om moare din cauza caietului morții, Shinigami-ul care are caietul în posesie, primește câți ani mai avea acea persoană de trăit. Aceasta îi face nemuritori.

Găsirea acestui caiet are o reacție în lanț. Light vrea să omoare criminalii care fac lumea ”murdară”, ajungând să creadă că el însuși poate să devină zeu.

Lumea începe să observe numărul mare de criminali care mor din cauze misterioase, devenind Kira, o poreclă pusă de oameni, care fie este văzut ca o imagine a justiției, fie ca un criminal periculos.

Cazurile de criminali morți înmulțindu-se, Kira ajunge în atenția lui L, cel mai bun detectiv din lume.

Din acest punct este un joc de șah între Light și L, în timp ce Ryuk este un spectator care deschide și sfârșește povestea.

Ryuk a scăpat caietul în lumea oamenilor pentru a se distra, și tot el sfârșește distracția, prin a-l omorî pe Light când vine timpul, cu un mic regret sau o tristețe ușoară. Ryuk este personajul celui care urmărește anime-ul din confortul de acasă, într-un moment de plictiseală, poate pe telefon, într-o pauză de la lucru sau de la școală. Dacă nu ar fi existat un click sau o apăsare pe ecran, această poveste nu ar fi existat niciodată pentru mine.

Pe parcursul acțiunii, Ryuk nu ia partea nimănui cu adevărat. Îi vede și pe L și pe Light ca find interesanți, amândoi având o inteligență extraordinară și un punct de vedere. Eu cred că dacă cineva poate să spună că unul dintre ei este mai bun sau că are dreptate față de celălalt, acel cineva a trecut peste toată ideea seriei fără să observe nimic.

Când ultimul episod se sfârșește, eu, cel puțin, am rămas cu un mic gol, cu o tristețe că există un sfârșit la această distracție. După, mă întorc din nou la plictiseală, exact ca Ryuk.

Aș putea spune că Light și L sunt întunericul și lumina, Yin și Yang, noaptea și ziua, dar Light nu e tocmai întuneric. Cu siguranță că a făcut lucruri îngrozitoare, a manipulat și s-a folosit de persoana care îl iubea, și-a lăsat propriul tată să moară, a adus panică în lume etc., dar se văd multe asimilări între L și Light. Și L s-a folosit de alții și L vrea să rezolve crimele făcute de oameni și multe altele. Aceste lucruri mă pun pe gânduri… Dacă caietul morții ar fi ajuns în mâinile lui L? Cei doi nefiind atât de diferiți, ar putea să schimbe locurile ușor. Puterea de a omorî pe cei care fac rău l-a corupt pe Light, puterea de a repara lumea, puterea de a fi un nou Dumnezeu al unei noi lumi. Mulți oameni ar fi dat moralitatea la o parte și ar fi făcut asemănător, majoritatea cu siguranță nu o știu. Văd personajele Light și L ca fiind două foi identice în care bate o lumină diferită, și pare că se schimbă nuanța, dar sunt aceleași intenții, aceleași culori.

Aș putea scrie pagini și pagini, cărți, romane, proiecte, zeci de prezentări despre tot ce am observat, toate detaliile aproape invizibile, toate explicațiile pe care le pot găsi pentru fiecare mișcare. Încerc să citesc mai mult din manga și să vizionez și filmele care ar putea să îmi dea mai multe idei.

Să văd acest anime m-a ajutat să observ lucrurile puțin altfel și recomand tuturor să vizioneze sau să citească această serie.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *