Chemarea la Rugăciune

Autorul Articolului: Victor Alexandru Crețiu, clasa a 7-a C

Doresc să vă transmit ceva: mai am încă foarte multe de învățat. Până acum nu știam că toaca și clopotul sunt instrumente muzicale, singurele folosite în Biserica Ortodoxă.

Recent, o bună prietenă, doamna Daniela, mi-a propus să particip la Concursul de bătut toaca. După ce m-am înscris, mă tot gândeam la ceea ce se va întâmpla.

În prima duminică din luna lui cuptor (4 iulie 2021), la orele 17, juriul Concursului, toți participanții – vreo treizeci la număr, cu părinți și susținători, erau prezenți în amfiteatrul natural al Mănăstirii „Tuturor Sfinților“ din Bucium.

Concurenții au fost împărțiți în două grupe de vârstă: 5-12 ani și 13-18 ani.

Au participat copii și tineri din Iași, Pașcani, Dorohoi, Neamț, Botoșani, Sculeni, Medeleni și Soci (Republica Moldova).

Obiceiul de a bate toaca în costum național se păstrează doar în trei Biserici ortodoxe: română, greacă și sârbă.

Fiecare participant la concurs a venit cu un stil diferit de bătut toaca și cu o durată variată de timp.

Cred că toți participanții au avut emoții, dar eu le-am resimțit cel mai mult.

În mare, știam despre ce este vorba însă, nemaifăcând așa ceva până acum, de câteva ori, mai aveam puțin și scăpam ciocănelele din mâini.

La sfârșit, președintele juriului, Părintele Gabriel Nastasă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, ne-a felicitat pe toți pentru efortul depus. A mai spus că toaca înseamnă un instrument (muzical) pentru chemarea credincioșilor la Rugăciune și că deschiderea porților Raiului pleacă de la sunetul de toacă. În continuare a făcut referire la aspecte de ordin tehnic atunci când se bate toaca, adică la cele trei momente – care să fie legate între ele cu acele elemente de virtuozitate (așa zise floricele) pentru un plus de frumusețe.

Au fost aduse mulțumiri Părintelui stareț Arhimandrit Nicodim de la Mănăstirea Bucium, cel care a organizat în acest an Concursul de bătut toaca, prima ediție.

Am mai descoperit o surpriză: într-un cort mare, alb, erau așezate fel de fel de bunătăți, multe bomboane și sucuri pentru noi toți.

O surpriză și mai mare a fost că l-am întâlnit pe Florin Drăgan, elev la Seminarul Teologic Ortodox din Iași, cu care m-am împrietenit.

Prin Concursul de bătut toaca, participanții au adunat experiență, premii în bani, cărți și dulciuri, tuturor fiindu-le acordate frumoase diplome de participare.

Nu voi uita această zi niciodată!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *