Cine este parazitul?

Autorul Articolului: Daria Turbatu, clasa a 11-a A

Parasite este un film de comedie neagră și thriller sud-coreean din 2019, regizat de Bong Joon-ho, care este și co-scenarist, alături de Han Jin-won. În film joacă Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-sik și Park So-dam, iar filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, pe 21 mai 2019. Acesta este primul film sud-coreean care a câștigat Palme d’Or și a primit șase nominalizări la a 92-a ediție a Premiilor Oscar, câștigând patru dintre ele: Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor pentru Bong, cel mai bun scenariu original și cel mai bun film străin.

A devenit primul film sud-coreean care a primit Premiul Academiei, precum și primul film într-o limbă alta decât engleză, care a câștigat tilul pentru cel mai bun film. Cu alte cuvinte, unul dintre filmele pe care cineva ar trebui sa le vadă măcar o data în viată.  Și, deși mai văzusem filme sud-coreene, ca o fană a culturilor est-asiatice, dar și alte filme ale lui Bong Joon-Ho, acesta este cel care le depășește pe toate, în opinia mea.

Povestea este una relativ simplă, care se încâlcește pe măsură ce ajungem să cunoaștem personajele. Aduce la suprafață adevăruri inconfortabile despre discrepanța claselor socio-economice și inegalitatea socială, în primul rând din Coreea de Sud, dar valabilă în numeroase locuri din lume. Se începe cu Ki-woo, personajul principal, fiul familiei Kim, care trăiește împreună cu părinții și sora lui într-un demisol, fiind plătiți cu un salariu infim, ca ajutoare la îndoit cutii de pizza pentru un restaurant. Intriga se învârte în jurul unui post oferit de un prieten înstărit al lui Ki-woo, ca profesor de pregătire la engleză pentru o fată a unei familii foarte bogate. Falsificânduși acte, diplome și licența, acesta este angajat de familia Park. De aici, continuă o serie de înșelăciuni și întâmplări care duc la punctul în care toata familia Kim este angajată de familia Park, după un plan conceput de Ki-woo pentru a asigura familiei sale un trai decent.

De la cinematografia spectaculoasă, la scenariul plin de simboluri, la finalul neașteptat, dar uluitor de înfricoșător, ,,Parasite” nu este ceea ce pare în niciun moment. Imprevizibilitatea sa este rar întâlnită, iar filmul este, de fapt, o adâncire în psihicul uman, în instinctele, comportamentele și limitele la care un om poate ajunge în momente de disperare. Cine este parazitul și cine este gazda la nivel profund? Este un film la care continui să te gândești, chiar dacă s-a terminat, unul care te face să te întrebi ce ai fi făcut tu în poziția oricărui personaj. Te face să te legi, să empatizezi și să te identifici cu personajele într-un mod pe care eu îl admir. A vedea filmul o dată e necesar, dar pentru a-i înțelege măiestria și detaliile semnificative care îl fac ceea ce este, trebuie urmărit de nenumărate ori.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *