Cu onestitate, despre nevoia de educație juridică

Autorul Articolului: David Roșu, clasa a VII-a C

Educația juridică poate fi un subiect interesant pentru multe persoane și sigur mulți au auzit de ea, dar câți își dau seama de importanța ei? Deși mare parte dintre adolescenți știu ca la vârsta de 18 ani devin majori, adică cetățeni cu drepturi si obligații depline, doar câțiva știu că și în perioada minoratului (adică sub 18 ani) sunt posesori de drepturi si obligații juridice și că pot răspunde în fața legii pentru faptele lor?

Un exemplu ar fi că minorul cu vârsta de peste 10 ani trebuie audiat obligatoriu de către judecător atunci când se iau decizii cu privire la raporturile sale cu părinții, sau că începând de la 14 ani adolescenți primesc o carte de identitate si pot fi amendați de către polițiști în situația în care au săvârșit o contravenție. De asemenea, de la vârsta de 14 ani minorul răspunde penal, însemnând ca poate fi sancționat după codul penal al României. Deși sunt multe resurse despre cee ace înseamnă educație juridică pe internet și generația noastră este obișnuită să exploreze în mediul virtual, totuși, cea mai bună cale de a înțelege rostul și utilitatea legii este cadrul orelor de la școală.

Ce ar trebui să fie aceste ore, după așteptările mele și ale colegilor mei? Un îndrumar pe înțelesul copiilor si al adolescenților cu privire la noțiunile de bază din domeniul dreptului penal, cu scopul de a transmite către aceștia informații practice privind maniera în care trebuie să se comporte în anumite situații concrete si să răspundă la întrebări de genul „Ce avem voie să facem? Ce nu avem voie sa facem? Ce riscăm dacă cumva se întâmplă să încălcăm legea? Evident, nu ne așteptăm să li se  predea elevilor lecții de drept de la vârsta asta, iar cei care vor vrea sa aibă o profesie juridică (avocați, judecători, polițiști, grefieri, procurori etc..) vor urma o facultate de drept si vor dobândi cunoștințele necesare, mai târziu. Însă, datorită faptului că nimeni nu poate invoca ca o scuză necunoașterea legii, apare nevoia informării generale, pe înțelesul tuturor (al adolescenților si al copiilor de toate vârstele), cu privire la comportamentele interzise si la cele premise, adică ce ai voie și ce nu ai voie sa faci și prin ce mijloace poți evita producerea unei infracțiuni sau a unei contravenții.

Este adevărat ca o parte dintre aceste cunoștințe se dobândesc la orele de educație democratică, civică sau socială, în cadrul orelor de dirigenție, însă cele mai multe si mai corecte informații privind modul de a acționa/reacționa în anumite situații date ar trebui să se studieze în cadrul unor  ore de educație juridică.

Încă de la o vârstă fragedă, toate aceste informații, transmise într- o manieră în care cei cărora le sunt adresate să le înțeleagă si să le poată ulterior utiliza în viața reală, devin un cod moral pentru fiecare dintre noi. Este de o importanță deosebită să lecunoaște și, mai ales, să ni le asumăm,  pentru că, la propriu, te pot scuti de probleme, iar informația este asimilată cel mai bine la această vârstă, pentru că e mult mai greu să redresezi un adult pornit pe calea greșita decât să înveți copiii/adolescenții de mici să nu facă ceea ce e greșit si să se ferească de un anturaj nepotrivit. Dacă e să aruncăm o privier asupra statisticilor, vedem că în 2019, de pildă, au existat 3850 de minori trimiși în judecată, 1369 de minori implicați în acte de hoție, 76 condamnați pentru viol. În același an au existat 175 de inculpați pentru traffic de minori, iar 661 de minori au fost victim ale infracțiunilor comise în familie. Toate acestea arată cât de necesară este educația juridică nu doar pentru a te feri să devii infractor, ci chiar pentru a te ajuta să nu devii victimă.

Un alt beneficiu al faptului ca informația vine de la școală este acela că elevii socializează între ei și dau mai departe ce au auzit, influențându-se unii pe alții. Copiii de azi sunt adulții de mâine, însemnând că, având o bază morală solidă, vor putea recunoaște un abuz, vor putea să se țină departe de ilegalități si, eventual, să îi prevină si pe alții să facă lucruri rele și vor fi un exemplu pentru societate, deoarece au crescut “împreună cu legea”, de mici.

În concluzie, legea e dură, dar e lege, cunoașterea ei nu poate aduce decât folos, iar școala este primul loc în care, pregătindu-ne pentru viață, exersăm comportamentul de cetățeni. Legea este garanţia faptului că cetăţenii vor fi oneşti unii cu alţii, ne spunea Aristotel, și nu putem să nu îi dăm dreptate!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *