Cum se simte libertatea?

Autorul Articolului: Elena Roșu, Lucian Ioja, clasa a 11-a B

Vârsta de optsprezece ani e vârsta libertății, dar și a îndatoririlor. Când spui optsprezece ani, primele lucruri la care te gândești sunt votul, răspunderea penală a acțiunilor tale, donarea de sânge, angajarea la un loc de muncă și, nu în ultimul rând, permisul de conducere.

Bineînțeles că din toate cele enunțate mai sus, permisul este cel mai râvnit, mai ales de tinerii care abia au împlinit vârsta legală de a conduce autovehicule, deoarece acesta îți aduce libertatea aparentă. 

Odată cu această libertate, vine la pachet și multitudinea de obligații. Pentru a obține permisul și pentru a conduce orice fel de vechicul cu motor, trebuie să urmezi o școală: școala de șoferi. Aici ești învățat teoria, care constă în cunoașterea regulilor de circulație, a indicatoarelor, marcajelor, un minim de cunoaștere a autovehiculului, dar și practică. Totuși, partea cea mai interesantă este atunci când chiar te urci la volanul unei mașini, cu un instructor lângă tine, care te  învață cum să conduci și să manevrezi mașina în trafic.

După ce ai terminat școala de șoferi, trebuie să dai două examene: cel teoretic, care constă în cunoașterea regulilor de circulație, indicatoarele, marcajele, iar apoi cel practic, unde îți arăți abilitățile de șofer în fața unui polițist.  

Deși nu mai avem mult până când cea mai mare parte a generației noastre o să înceapă pregătirile pentru a obține permisul, nu mulți sunt cei care se gândesc la obligațiile care îți revin în calitate de șofer. Faptul că atunci când te urci la volan îți asumi niște riscuri deloc neînsemnate, ar trebui să ne responsabilizeze din toate punctele de vedere, cel puțin în timpul în care conducem.

Ați remarcat că în trafic vedem din ce în ce mai mulți “puști”?

Eu da, deși “puști” nu e tocmai termenul potrivit… Am remarcat în aceeași măsură și iresponsabilitatea majoră care pare să ia amploare în trafic în ultima perioadă. 

Cred că întrebarea la care am vrea să avem un răspuns concret este “De ce vrem carnetul imediat după ce avem vârsta maturității?”. Probabil nu mulți dintre tineri au un motiv, dar cred că cei mai mulți vor putea răspunde cu un singur cuvânt: “libertate”. Oare chiar așa se simte libertatea? Doar tu, mașina și strada pe un drum lung la apus, fără o destinație exactă. Un moment la care toți visăm și pe care am vrea să îl trăim cât mai curând.

Nu vorbesc în calitate de șofer încă, dar mi se pare esențial să cunoști toate avantajele și dezavantajele atunci când intri într-un domeniu complet nou. Un pas spre a deveni “apt” condusului este momentul în care conștientizezi riscurile la care te expui. 

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *