Cum se vede copilăria de azi

Autorul Articolului: Bianca Albert, clasa a 7 a C 

Copilăria este cel mai frumos moment din viață. Suntem veseli, nu avem probleme grave, nu avem griji, totul este roz. Dacă ar fi să întreb fiecare adult în parte cum a fost copilăria lui, aș primi răspunsuri diferite. Unora poate că nu le-a plăcut, altora nu au avut posibilități, iar alții vor spune că au avut cea mai minunată copilărie.

 „Cum era mai bine? Când erai copil sau când ești adult?” este o întrebare pe care am adresat-o multor persoane. Din perspectiva unui copil este clar că le-ar plăcea să fie mai mult adulți. Majoritatea cred că adulții sunt mai liberi. Fără școală, fără teme, fără stres. Pot face ce vor ei, când vor ei și cum vor ei. Nu este nimeni care să le spună ,,Strânge patul” sau ,,Pune mâna și învață”. Din perspectiva unui adult, ar alege să redevină, poate, copil. Ei au trecut prin ambele momente, și copilărie și maturitate, au experiență și știu clar ce vor alege. Atunci când ești copil, nu ai facturi sau datorii de plătit, de mers la muncă, de avut grijă de alți copilași.  Pur și simplu te joci și înveți, iar școala însemna mult pentru părinți când erau mici.

 ,,Cum era comportamentul copiilor atunci și cum este acum? și acesta întrebare ne arată cum și-au petrecut unii copilăria. Aici adulții pot observa cel mai bine care este diferența, iar din poveștile mamei am aflat că pe vremuri copiii erau mult mai respectuoși. Atunci vedeai foarte rar copil care să țipe la mama sau la tatăl lui, pentru că părinții trebuie respectați. Acum însă e invers.

  ,,Cum ne petrecem noi vacanța și cum și-au petrecut-o părinții noștri.” Ei în vacanța de vară mergeau la bunici. Îi ajutau la treburile casnice, mergeau pe uliță și se jucau cu alți copii veniți să își petreacă vacanța la țară. Fetele luau materiale și o păpușă după care începea să îi coase haine, iar băieții făceau schimb de timbre pentru a-și completa colecția.  Noi, însă tot ce facem toată ziua este să ne jucam pe telefon. Când vorbim cu un prieten îl întrebăm ,,Ai văzut noua mapă de pe joc?”, ,,Ai văzut postarea lui x?” în loc de întrebări mai importante ca „Ce faci? Ești bine?” , iar părinții, observând că ne pierdem timpul pe telefoane ne roagă să ieșim afară, să ne jucăm cu vecinii noștri, să respirăm aer curat, iar majoritatea nu vor, însă pe vremuri era o mare tragedie când părinții spuneau „Nu ai voie să ieși afară” și copii erau foarte triști. Locul unde și-au petrecut cei mai mulți copilăria este în fața blocului, unde se jucau diferite jocuri, primeau fiecare vecin cu zâmbetul pe buze, mâncau pufuleți și vara cireșe.

 Pe vremea părinților, iernile nu erau așa blânde ca în vremurile noastre și cu cea mai mare bucurie mergeau la săniuș, construiau ziduri de zăpadă și făceau două echipe și după aruncau cu bulgări stând la săniuș până seara târziu, astfel că și vacanțele de iarnă au rămas o amintire plăcută pentru ei.  În perioada sărbătorilor, părinții mergeau din casa în casă și colindau dăruind veselie gazdelor colindate.

 Am făcut o listă de deosebiri și asemănări între copilăria părinților noștri și copilăria noastră. În primul rând, ei nu au avut tehnologie, iar noi avem și se dezvoltă din ce în ce mai mult. Tot ce aveau ei de făcut erau să meargă la bibliotecă și să petreacă ziua căutând cartea de care aveau nevoie  în timp ce noi scriem pe google ce dorim și în două secunde primim. În al doilea rând, ei aveau niște jocuri foarte frumoase. Ieșeau afară și se jucau ața, „Țară, țară vrem ostași” , „Polițiști și bandiții”, șotron, macao, „Șapte Pietre”, „Baba Oarba”. Generația noastră, datorită tehnologiei își pierde majoritatea timpul jucându-se pe telefon. Nu spun că tehnologia ne-a afectate negativ, ba, din contra, ne-a și ajutat, dar copilăria nu înseamnă telefonul, ci jocurile copilăriei, momentele alături de prieteni și familie, aventurile prin care trecem, uneori și farsele pe care  le făcem. Desigur, nu putem avea copilăria lui Ion Creangă, dar am putea să ne construim noi o copilărie așa cum ne dorim. Mulți copii gândesc pozitiv, sunt veseli. Singura tristețe pe care ar trebui să o aibă un copil este atunci când cade și se lovește, dar și atunci trebuie să învățăm să ne ridicăm și să trecem mai departe, pentru că avem în față o viață plină de obstacole și nu trebuie să ne lăsăm doborâți.

Veselia și energia ne caracterizează! Nu trebuie să ne pierdem niciodată entuziasmul și sufletul de copil! Noi trebuie să fim cei care fac viața mai frumoasă părinților noștri, care aduc bucurie lumii întregi. Asta înseamnă să fii copil!

                                    

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *