Dansul privighetorii de primăvară de Kyung-sook Shin

Autorul Articolului: Ioana Claudia Gafton, clasa a X-a E

Povestea ne aduce în pragul regatului Joseon (Coreea de astăzi), în secolul al XIX-lea, mai precis anul 1888, unde este portretizată Yi Jin, o fată ce a rămas orfană la vârsta de 6 ani și este luată sub aripa doamnei Seo, prietena și vecina mamei fetei. Într-o zi, la reședința doamnei Seo se prezintă preotul francez Blanc, alături de un băiețel găsit pe drumuri, Gang Yeon, care nu putea vorbi, însă știa să scrie și să cânte la flaut, între cei doi copii legându-se o prietenie strânsă. Jin creștea, devenind o tânără frumoasă și isteață, iar vizitele zilnice la palat au atras simpatia reginei Min, astfel aceasta a reținut-o pe fată la palat, învățând-o regulile stricte ale regatului și transformând-o în cea mai bună dansatoare de la Curte.

În schimb, situația politică din regatul Joseon tulbură mintea reginei Min, care voia să o protejeze pe Yi Jin, căci Coreea era prinsă între 2 mari puteri: Japonia, care dorea să își continue politica sa expansionistă și China, care dorea să se impună ca putere dominantă în Asia de Est. Nici statele europene nu se lăsau mai prejos, Anglia, Franța, Germania și Rusia, toate găsind o portiță spre acest regat necunoscut. Astfel, facem cunoștință cu Victor Collin de Plancy, primul reprezentant diplomatic francez în regatul coreean, iubitor de cultură orientală și colecționar, venit la Seul pentru a întări relațiile dintre cele două state. În timp ce aștepta pentru o audiență cu regele, o întâlnește pe Yi Jin, de care este de-a dreptul fermecat, în acest fel începând călătoria fetei prin viață alături de consulul francez.

Voi spune că această carte mi-a plăcut foarte mult, iar povestea emoționantă a lui Yi Jin m-a convins foarte ușor să mă atașez de ea, fata cu o curiozitate nestăvilită și o inteligență sclipitoare, care își dorea să călătorească și care a găsit în regină dragostea unei mame plecată prea devreme și uitată.

De asemenea, ceea ce m-a impresionat este modul în care am fost introdusă în societatea celor două state cu lux de amănunte, ajungând să cunosc cultura și obiceiurile coreenilor și să aflu despre frumusețea și prosperitatea Franței din acea perioadă. Contrar splendorii sale, țara ascundea oameni superficiali, care nici măcar nu au auzit de regatul Joseon, și care, prin privirile lor iscoditoare, o făceau pe Yi Jin să se simtă ca un exponat adus de departe, o piesă de muzeu. Deși fata a îmbrățișat cultura franceză și puținii oameni care o acceptau așa cum este ea, se simțea oarecum la fel de străină ca prima dată când a pus piciorul în Franța, întâmpinată și atunci de priviri curioase, iar pierderea sarcinii aproape a distrus-o, izolându-se de toți și dorind să se întoarcă acasă.

În cei 4 ani în care lipsise, observăm împreună cu Jin schimbările ce au avut loc în regat: dominația Japoniei, susținută de Anglia, este mai pronunțată în Joseon, asta după ce China pierduse războiul împotriva acesteia în încercarea de a se impune ca putere dominantă în Asia de Est. Aceste vești au tulburat-o pe Jin, întrucât se gândea la siguranța reginei, dar aici se simțea în sfârșit acasă și mai liberă decât ar fi putut fi în Franța. Astfel, realizând că ar putea fi o piedică pentru Victor și tot ce a muncit el, aceștia s-au despărțit, Victor urmând o călătorie de serviciu în Maroc.

Însă, într-un timp foarte scurt, i-a fost luat tot ce a avut și aici: Gang Yeon, prietenul său din copilărie, a fost pedepsit din cauza cutumelor stricte ale regatului (întrucât acestea spuneau că pășind din nou în regatul Joseon, era din nou în slujba regelui, deoarece nu se căsătorie legal cu Victor), deși nu avea o relație romantică cu Yi Jin și mai apoi însăși regina, care a fost asasinată de trupele japoneze de soldați și mercenari, alături de gărzile coreene de tip nou. Aceasta, din urmă, a fost actul care a distrus-o pe Jin în întregime, mai târziu alăturându-se reginei.

O carte într-adevăr impresionantă care merită citită, despre viață, descoperirea de sine și pierderea persoanelor dragi, cu urme ale discriminării și ale influenței unei culturi mai puternice, impregnată cu o formă de iubire pe care Jin nu crezuse niciodată că o va putea simți.  

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *