De pe tărâmul făgăduinței, despre încrederea în sine

Autorul Articolului: Rotaru Ruxandra, clasa a 10-a C

Jianu Liliana este profesor asociat la Harold Washington College, catedra matematică. S-a născut la Craiova, a emigrat cu loteria vizelor în 2003 și de aproape 20 de ani trăiește în Chicago, iar înainte de a pleca din România a fost asistent universitar la Universitatea din Craiova, timp de 14 ani.

  • Ce v-a determinat să vă mutați în America?

Eram patrioată convinsă, zicând mereu că nu voi pleca să locuiesc sau să muncesc în altă țară, dar totuși am făcut-o atunci când am realizat că în România, chiar și atunci când ai o poziție socială înaltă, tot ai un standard de viață foarte scăzut comparativ cu alte țări.

  • Cum a decurs adaptarea la viața de peste ocean, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional?

Adaptarea în Statele Unite nu a fost ușoară, dar ce ar putea fi ușor când iei totul de la zero. Să nu vă închipuiți că umblă câinii cu covrigi în coadă sau că veți fi primiți cu brațele deschise. Trebuie să duci o luptă ca să intri în sistemul lor. Primul meu job a fost cel de îngrijitor într-un azil de bătrâni, pentru un an, timp în care în paralel m-am pregătit și mi-am susținut examenele pentru poziția de profesor suplinitor și pe cele de echivalare a diplomelor. Adaptarea ca persoană fizică a fost puțin mai grea decât cea pe plan profesional, deoarece până să ajung acolo am crezut că știu engleză, iar șocul a fost imens când am realizat că nu reușeam să înțeleg multe lucruri pe care le rosteau din cauza accentelor diverse pe care nu le mai auzisem până atunci.  

  • Cât de diferite sunt cele două sisteme de învățământ și ce avantaje are, în opinia dumneavoastră, sistemul de învățământ american?

Deși în aparență sunt asemănătoare, ambele având 12 clase împărțite în trei grupe de câte patru ani de studiu, cele două sisteme sunt foarte diferite prin ceea ce se studiază și modul în care se studiază. Ca și în România, studiile liceale din SUA se încheie cu un test de evaluare numit SAT (Scholastic Aptitude Test), echivalentul examenului de bacalaureat. Diferența este ca acest test se poate da oricând începând cu clasa a 11-a, chiar de mai multe ori până la finele clasei a 12-a, urmând a se lua în considerare scorul cel mai bun. O altă diferență majoră este că universitațile și colegiile din SUA folosesc alături de reușita academică încă trei criterii de evaluare, de multe ori chiar mai importante decât rezultatele testului SAT, acestea fiind scrisorile de recomandare din partea profesorilor, gradul de implicare al tânărului în activități extrașcolare, precum și o serie de eseuri pe teme solicitate de fiecare universitate în parte. Toate acestea împreună determină nivelul de pregătire al tânarului pentru studii universitare și au un rol determinant în acceptarea acestuia de către o universitate sau alta. Mai puțin de 50% din universități cer testul SAT studențiilor internaționali, dar toate cer și pun accent pe eseuri, scrisori de recomandare și implicarea în activități extrașcolare.

  • Poate fi considerată America tărâmul făgăduinței”?

Hmm… “tărâmul făgăduinței”? Mă face să râd. Așa credeam și eu, dar ceea ce nu știți voi și nu știam nici eu e că America este mai degraba “țara tuturor posibilităților” și bune și rele. Acolo unde există mult bine exită și mult rău, undeva se compensează. America nu este ca în filme, viața bate filmul și nu în senul bun. Da, există mai multă libertate, vei vedea, de exemplu, oameni care merg în pijamale la magazin, dar vei vedea totodată și mulți oameni drogați și atacuri armate.

  • Ce sfătuiți elevii care doresc să studieze în America?

În primul rând îi sfătuiesc să încerce și să nu se lase descurajați de ideea ca numai elevii extrem de inteligenți sau bogați sunt admiși la universitățile din State. Le recomand să intre pe site-ul universității la care vor să aplice și să trimită documentele cerute respectând limita de timp dată.

  • Ce trebuie să luăm în calcul când ne alegem universitatea în Statele Unite?

În primul rand, elevul trebuie să știe foarte bine ce vrea să obțină la sfârșitul studiilor deoarece opțiunile sunt multiple. În al doilea rând, să ia în considerare universitățile mici care se pliază pe dorințele sale și au un rating bun. O ultimă recomandare ar fi să aibă curajul de a aplica la un număr mare de universități, pentru că există multe fără taxă de admitere.

  • Vă mulțumim pentru timpul acordat și, în final, vă rog să adresați un gând cititorilor Timpului Alecsandrist!

Vă mulțumesc și eu. Pășiți cu curaj pe drumul pe care vă îndeamnă inima, fie că este în România, America sau în orice alt colț de lume! Succes!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *