Dezvoltare personală și câteva dintre cărțile mele favorite

Autorul Articolului: Sorin Greu


O parte dintre cărțile comandate și citite de mine în pandemie. 
75% din acestea au și fost citite în întregime 😀
 

Dezvoltarea personală a fost și este în continuare un domeniu căruia foarte multe persoane dedică mult timp și pasiune. Nu e o noutate, e o temă de mii de ani și, la fel ca și în prezent, a fost pe cât de apreciat, pe atât de mult criticat. 

Cărțile de dezvoltare personală, atât de populare astăzi, își au originea încă din vremea Evului Mediu, iar odată cu apariția tiparului lui Gutenberg în secolul al XV-lea, acestea au luat un avânt și mai mare în societate. 

Anual, aproximativ 19 milioane de cărți de dezvoltare personală sunt cumpărate de persoane dornice de învățare, schimbare și de depășire a condiției în care se află. Printre persoanele acestea mă număr și eu 🙂

Deși trebuie să recunosc că nu mă număr printre avizii cititori de cărți (așa-numiții ”bookworms”), în pandemie am decis să revin la ele, mai ales pentru că urma să stăm o perioadă lungă de timp în casă, iar dorința de a mă dezvolta și mai mult avea un cadru propice. Prin urmare, am intrat pe internet și am comandat câteva dintre cărțile ce au fost recomandate atât de prietenii mei, cât și de anumite persoane de succes.

În acest articol vă voi prezenta câteva dintre cărțile care au avut un impact major în dezvoltarea mea, atât pe plan professional, cât și pe cel personal.

The Daily Stoic – Ryan Holiday & Stephen Hanselman

The Daily Stoic este o carte ce cuprinde învățăturile unora dintre cei mai străluciți filosofi stoici din lumea antică. Acestea sunt în număr de 366, iar fiecare dintre ele este încadrată într-o anumită temă, specifică fiecărei luni din an.

Această carte a fost cea care m-a introdus în lumea filozofiei stoice și m-a învățat foarte multe lucruri despre înțelepciune, pragmatism, perseverență și arta de a trăi, motiv pentru care o pot recomanda din plin.

Atomic Habits – James Clear

Atomic Habits este o carte ce poate ajuta orice om atunci când vine vorba de productivitate. Pe parcursul lecturării acestei cărți, veți învăța mai multe despre și cum putem să înlocuim obiceiurile rele cu altele mai benefice.

Personal, tind să fiu o persoană destul de ocupată: pe lângă organizarea cursurilor de la  LVA HUB, mă ocup și de proiecte pe zona de fotografie și IT, lucruri ce nu ar putea fi realizate fără o rutină bine pusă la punct.

Din fericire însă, Atomic Habits s-a înfățișat pe biroul meu la momentul potrivit. M-a ajutat foarte mult să înțeleg care sunt punctele mele slabe și cum pot proceda astfel încât să ajung acolo unde îmi doresc. Prin urmare, consider că această carte e una dintre puținele cărți de productivitate ce merită din plin citite.

Cum să devii capitalist când nu ai nici un capital – Nathan Latka

Nathan Latka este unul dintre cei mai de succes și mai nonconformiști antreprenori din lume, acesta deținând la doar 29 de ani o avere cuprinsă între 3 și 5 miliarde de dolari. În cadrul acestei prime cărți, el explică cum a ajuns să obțină viața mult dorită, demontând cele 4 reguli pe care majoritatea antreprenorilor le consideră a fi esențiale în business (A ne concentra pe o singură abilitate, a fi unic, a avea un singur scop și a face apel la mase).

Dacă Robert Kiyosaki a fost cel care mi-a deschis apetitul pentru educația financiară, Nathan Latka a reușit să mă facă să înțeleg mai bine ce înseamnă meseria de antreprenor, dar, și mai important, cum pot deveni antreprenor, la rândul meu. Recomand, prin urmare, această carte tuturor celor pasionați de business și antreprenoriat.

Îngeri Rebeli – Pavel Coruț

Închei această mini-listă a cărților de dezvoltare personală cu o carte cât se poate de importantă pentru mine. 

Este cartea fără de care probabil nu aș fi reușit să realizez nimic din ceea ce mi-am propus când am intrat la liceu. 

Îngeri rebeli este o carte specială pentru mine, deoarece mi-a deschis apetitul pentru cărțile de dezvoltare personală și psihologie aplicată. Citind-o, am putut înțelege și învăța cum funcționăm ca oameni și cum putem folosi procese psihologice precum sugestiile și autosugestiile pentru a fi mai fericiți și împliniți în viață.

Această carte a fost și este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit până acum, iar, deși poate o parte dintre ideile prezentate nu mai sunt de actualitate, ba chiar deloc acceptate de societatea din prezent (cartea a apărut în anul 2009 pe piață), o pot recomanda din plin pentru multitudinea de informații utile prezentate.

În încheierea acestui articol, pot afirma cu deplină încredere că titlurile prezentate mai sus pot fi citite de către orice adolescent dornic de a se dezvolta și de a cunoaște cât mai mult.

Spor la lectură!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *