Dintre poveștile fără vârstă, Cocoșatul de la Notre-Dame de Victor Hugo

Autorul Articolului: Ilinca David, clasa a 7-a C

Cocoșatul de la Notre-Dame scris în 1831 de către Victor Hugo este una din cărțile mele favorite, datorită emoțiilor care te cuprind în timpul lecturii. Această carte m-a atras datorită „recenziei” bunicii mele, care îmi spunea că aceasta a fost una dintre cărțile ei preferate în copilarie. Tot ea îmi mai povestea mici fragmente din carte când o întrebam de ce îi place atât de mult. Bineînteles ca datorită mini-fragmentelor nedeslușite am decis să o iau și să o citesc. Mi-am ales aceasta carte, deoarece consider ca este o carte foarte bună si ar trebui sa fie mult mai cautată si frecventată de către adolescenți și copii .

La început mi s-a părut o poveste foarte tristă despre un biet prunc, dar, înaintând în lectură, am realizat ce carte frumoasă este și aș vrea să vă fac un scurt rezumat al acesteia, pentru că s-ar putea să vă facă curioși și nerăbdători să o citiți.

Încă de la primele pagini, poveștea este cutremurătoare. Mama, care a vrut să se salveze, dar până la urmă a fost prinsă, ne impresionează puternic, însă, datorită preotului catedralei, pruncul ei a fost cruțat, fiind sortit să fie clopotar. După câteva pagini bune de lectură, realizezi viata cruntă în care bietul Quasimodo era cumva obligat să trăiască. Era închis în clopotniță și pus să bată clopotele de câte ori era nevoie într-o zi. M-a șocat faptul că nu avea prieteni cu care să vorbească, așa că își făcuse figurine cu care se juca. Îndragostindu-se la Sarbătoarea Nebunilor de o țigancă, Esmeralda, care îl vede batjocorit și îi ia apărarea, Quasimodo trăiește acest sentiment înălțător al iubirii. Din păcate pentru el, Esmeralda se îndrăgostește de Phoebus.  Don Claude Frollo îi spionează pe Esmeralda si Phoebus când se sărutau, apoi, din gelozie, aceesta îl înjunghie pe Phoebus în spate.  Esmeralda își pierde cunoștința, iar Frollo scapă, lăsând-o pe Esmeralda singurul suspect pentru tentativa de crimă. Esmeralda a fost condamnată la moarte, pedeapsa acelor timpuri pentru femeile bănuite de vrăjitorie fiind arderea pe rug. Când a aflat Quasimodo că Esmeralda a fost omorată , într-un gest de furie l-a aruncat din turla Notre-Dame pe Frollo. Acesta a murit, iar adevarul că Frollo l-a înjunghiat pe Phoebus nu a mai fost aflat niciodată.

Mie mi se pare că romanul este mai mult o poveste de dragoste neîmplinită, deoarece in final Quasimodo rămane singur, Esmeralda moare din cauza lui Frollo, Phoebus rămâne singur, la rândul lui. Acest triunghi amoros distruge sentimentele fiecăruia și îl rănește pe Quasimodo care se îndragostise pentru prima data

De aici vă voi lăsa pe voi să trageti singuri concluziile acestui roman complex, dar nu înainte de a mai transmite câteva gânduri despre unele persoajele.

Quasimodo, din punctul meu de vedere, a fost o ființă neînteleasă și de aceea unii l-ar considera un personaj tragic, doar că încetul cu încetul, acesta încearcă sa se schimbe în bine, datorită Esmeraldei și sentimentelor pe care le avea pentru ea. E un personaj impresionant. Din păcate el a fost tratat cu ură , iar asta a adus la sfarșitul tragic, căci ura naște ură.

Esmeralda, fiica a unei prostituate, care nu îsi cunoaste tatăl, trăiește în grupul ei de nomazi. Dacă veți citi pană la final, veți afla că pedeapsa  la moarte nu a fost deloc dreaptă, dar Esmeralda moare crezând ca Phoebus este mort, ceea ce o face să sufere și mai tare, deoarece îl iubea.

Frollo, datorită faptelor sale necugetate, ajunge să primească ceea ce merită tocmai de la omul pe care l-a nedreptațit cel mai mult dintre toți, adică, Quasimodo.

Phoebus, comandant al arcașilor, ramâne în viața după ce este înjunghiat de Frollo, trăind suferința acestei iubiri toată viața.

Se crede despre Quasimodo că s-ar putea sa fieun personaj  real. În  perioada în care Victor Hugo scria romanul, un sculptor, Hanry Sibson, se pare că l-a sculptat pe Quasimodo, sculptura fiind găsită în 1999 în podul unei case din Cornwall, când proprietarul voia să se mute. Din păcate, nu avem nicio certitudine că acesta ar fi exista cu adevarat, dar idea face povestea și mai interesantă.

Sper că v-am facut curioși să o citiți!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *