Emoții din insula de smarald

Autorul Articolului: Miruna Sărbătoare, clasa a 7-a C

Cred că am auzit cu toții măcar o dată despre Grecia, minunata țară a portocalelor și a măslinelor…dar, cu siguranță și despre minunatele petice, numite insule, ce aparțin de minunata Eladă. Thassos este una dintre ele si ce minunăție!

Insula este  situată în bazinul Nordic al Mării Egee. Dând numele său insulei,  cel mai mare oraș din Thassos este cunoscut și sub denumirea de LIMENAS THASOU.

Este Thassos, așa cum Grecia ne-a obișnuit,  un nume din mitologia greacă? Conform mitologiei, primul om care a pășit pe insula în căutarea surorii sale, Europa, care a fost răpită de Zeus, a fost THASSOS, unul dintre fiii regelui Aginor. De aici provine și numele insulei, care,  în istorie, a aparținut statului elenic thasian, primind numele de Atena nordică.

Teritoriul elen este o destinație turistică pentru mulți dintre noi ? Cum spuneam si mai sus.. cu toții am auzit măcar o dată un prieten sau o cunostință povestind despre un frumos drum de vacanță in Grecia. Este o țară vizitată atât de europeni, cât și de călători din Orient. Dar, după ultimele statistici din penultimii ani, Thassos, insula de smarald, este o destinație pentru turiști preponderent români.  Fiind foarte accesibilă, atât cu mașina, cât și cu avionul, insula ne prezintă o mulțime de variante de a petrece un timp frumos si liniștitor. 

În ceea ce privește vremea potrivită, insula de smarald este prielnică în orice sezon fie iarnă, vară, primavară sau toamnă. Thassos ne oferă o gamă largă de activități turistice , începând de la frumoasele plaje si mici golfulețe unde putem avea cele mai relaxante zile de plajă sub razele soarelui. În același timp, în vacanța noastră putem face turul insulei. Aceasta are doar 90 de  kilometri într-un drum circular pe marginile ei străjuite de mare, ceea ce înseamnă că într-o zi sau două putem să ne bucurăm de frumoasa insulă doar privind-o.

Thassos este formată din 26 de stațiuni și sate, mai mici și mai mari, fiecare cu specificul ei, fiind căutate atât pentru plajele spectaculoase, cât și pentru istoria locului. Care sunt cele mai vizitate locuri din mica insulă elenă? Unul din cele mai vechi sate este Theologos. Acesta este recunoscut pentru faimoasele taverne grecești, vechi, dar și pentru casele de piatră specific, dar și pentru cascada Theologos.  Pentru cei iubitori de tradiții, în fiecare an, în Theologos se poate admira o autentică nuntă thassisiană ce are loc în data de 15 august, fiind în strânsă legatură cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În schimb, pentru iubitorii de artă si cei aflați în căutarea sacrului, pot fi  admirate podul arcuit de piatră, precum si bisericile din Agia Paraskevi si Agios Dimitrios (construite în 1803 d.Ch.), cu iconostasele lor impresionant sculptate. Toate acestea au adus micului Theologos renumele de capitală culturală a insulei.

Dacă tot  vorbeam de capitală, de ce să nu menționăm și orașul-capitală? Acest rol local îl are minunatul orășel Limenas, înconjurat de plaje, ticsit cu taverne, baruri și magazine, orașul care încurajează turistul să decopere istoria locului.  Pentru iubitorii de istorie, în orășelul acesta putem vizita vechiul port, Muzeul de Arheologie, Agora Antică și o frumoasă biserică ce poartă hramul Sfantului Nicolae.  Este un adevărat exemplu de îmbinare a modernității și a vestigiilor arheologice și a tradițiilor bine păstrate.

Tot aici, pe atrăgătoarea insula, ne așteaptă frumoasele plaje precum Makryammos, Glyfada sau Tarsanas. O altă atracție estivală este si o plajă extraordinar de popular, Marble Beach sau Plaja Saliara. Pentru mine, a fost una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am vazut. E o minune pentru ochi!

De ce Marble Beach?  Denumirea vine de la pietricelele de marmură cu care este acoperită, acestea fiind aduse  de la cariera de marmură aflată la mică distanță de plajă.  Mii de pietricele de marmură perfect şlefuite într-un alb sclipitor compun un peisaj desprins din cărţile poştale într-o zonă de coastă. Se poate face plajă o zi întreagă, cu un cost decent,  dar spre seară turistii pot veni pentru poze  si o scurtă baie fără a achita nimic. Înainte de a ajunge la plajă, o frumoasă livadă de m,ăslini ne va întâmpina. Iar de-a lungul drumului până la plajă un munte de marmură va fi present, martor al acestei frumuseți. O adevarată eleganță!

Pentru iubitorii de natură, de asemenea recomandăm Giola, o piscină formată natural unde ai putea face o baie  sau pur si simplu să te relaxezi privind frumusțile naturii. Numită și piscina sirenelor, este învăluită în legende, precum legenda sirenelor din Thassos care atrăgeau marinarii prin cântecele lor. Potrivit altei legende, Giola era ,,ochiul lui Zeus, cu care acesta își spiona soția sau se crede că Giola a fost creată de Zeus pentru Afrodita, frumoasa zeiță. Din acest motiv, Giola mai poartă și denumirea de ,, Lacrima Afroditei”. În piscină se poate intra executând sărituri din zona mai înaltă sau lăsându-te ușor în apa în zona dinspre mare, însă ieșirea este o adevarată aventură pentru turiști.

Thassos, insula elenă, te poartă de la istorie la credință, de la mit la realitate, de la antic la modern, fiind una dintre cele mai frumoase insule ce îmbină relaxarea cu distracția, plaja cu descoperirile si emoțiile într-un singur tablou!

La cât mai multe vacante frumoase! Stay safe and happy!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *