Experiența mea în România ca elev străin

Autorul Articolului: Valeria Carp, clasa a 12-a A

Mă numesc Carp Valeria și sunt din Republica Moldova. Acesta este al 4-lea an de când am venit în România pentru a finaliza studiile liceale. La început mi-a fost cam greu, mai mult din cauza fricii de a nu mă integra într-o nouă școală, într-un nou cerc de prieteni, într-o altă țară. Pentru că sunt o persoană timidă și mai puțin sociabilă, încă din colectivul gimnazial, eram mai retrasă și dificil am reușit să leg prietenii apropiate.   
Din fericire, fricile nu mi s-au adeverit, căci, despre colegii de clasă, pot spune că au avut o atitudine mult mai bună și mai deschisă decât m-aș fi așteptat. Din experiențele unor cunoștințe care au venit la studii, la fel ca mine, de peste Prut, auzind că au fost tratați într-un mod neplăcut, că au fost jigniți sau marginalizați, am presupus că va trebui să mă obișnuiesc și eu cu un astfel de comportament total inadecvat și discriminatoriu, dar nu a fost cazul. Chiar îmi amintesc că în primul an am fost ajutată foarte mult de către colegi, dar și de către profesori pentru că nu reușeam să mă descurc cu avalanșa de lucruri noi. De multe ori am primit ajutor și fără a-l cere, iar asta mi-a permis să văd românii dintr-un alt punct de vedere decât cel creat de alte peroane. Atât colegii cât și profesorii au fost prietenoși, înțelegători și chiar răbdători, fapt pentru care sunt foarte recunoscătoare.
Despre sistemul de învățământ aș putea menționa că este puțin diferit mai mult prin faptul că mi se pare un pic mai complicat. Acesta desigur este un avantaj care ajută la dezvoltarea, atât pe plan personal, cât și profesional a elevilor, care dobândesc mult mai multe competențe și cunoștințe utile pentru viitor, întrucât își formează o viziune mai largă asupra lumii. Profilul și specializarea pentru care am optat, matematică-informatică, bilingv limba germană, mi se par cele mai folositoare, din această perspectivă, pentru că ne pregătesc intens în mai multe direcții.  

O altă diferență ar fi diploma pe care o primim la absolvirea liceului sau a  facultății, care are o cu totul altă valoare față de cea din Republica Moldova, prin prisma faptului că România este stat membru al Uniunii Europene. 
Pe parcursul acestor ani am reușit să mă integrez, să mă obișnuiesc și să îmi fac noi prieteni. Când mă duc acasă, uneori chiar îmi este dor de școală, de prieteni și de frumosul Iași. Acest oraș deja a devenit pentru mine o a doua casă și îl îndrăgesc din ce în ce mai mult, pe zi ce trece. Cred că această experiență a fost și este până în prezent foarte interesantă și abia aștept să văd ce îmi mai pregătește viitorul.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *