Fotbalul care ne transformă, chiar fără a fi fotbaliști

Autorul Articolului: George Agavriloaie, clasa a 12-a A

Fotbalul, un sport arhicunoscut, câștigă din ce in ce mai mult teren atât pe plan economic, cât si pe plan social, devenind mai mult decât un simplu joc. “Sportul rege”, a cărui dată de naștere, în forma sa modernă, poate fi legată de anul 1863, unește milioane de oameni prin simplitatea lui, cu reguli clare si un arbitraj echitabil pentru practicanții amatori sau profesioniști. În 2004, FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere a fotbalului, fiind asemănat cu un sport  practicat in jurul anului 200 î.e.n, numit cuju.

Prima mea interacțiune cu fotbalul a fost încă de la o vârstă fragedă, când, fascinat de pasiunea si dedicarea cu care membrii familiei mele urmăreau acest sport, am decis că fotbalul va avea un loc asigurat în inima mea. La început, mi s-a părut dificil de privit, dar în același timp fascinant, magic aș putea spune.

Începând cu 2014, pasiunea mea pentru fotbal a devenea ușor- ușor o extensie a vieții mele de zi cu zi. Jucători precum Arjen Robben, Luis Suarez, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Andrés Iniesta și mulți alții încântau privirile fanilor prin jocul lor spectaculos, ce ridică întregi stadioane în picioare. Însă pilonii principali ai ultimelor două decenii au fost Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. Rivalitatea lor aparte a dus fotbalul la un nou nivel, atât pe plan economic (vânzări de tricouri, produse sportive), cât și pe plan internațional (Cristiano Ronaldo fiind persoana cu cei mai mulți urmăritori pe rețeaua de socializare Instagram – 326 milioane de urmăritori în prezent).

Însă, cu toate acestea, anul  2016 a fost  cel mai important și totodată cel mai fascinant an din postura unui amator al acestui sport. În anul 2016 am învățat că, deși în fotbal rezultatele aduc implicit performanță, cel mai important element al acestui sport sunt fanii. Pe data de 14 aprilie 2016 avea să aibă loc o partidă de referință în ceea ce privește “cariera mea ca și suporter” . În cadrul competiției Europa League, avea loc returul unei duble manșe dintre echipele Liverpool F.C. și Borussia Dortmund. “Cormoranii” cum li se mai spune echipei din Regatul Unit, aveau să se impună cu scorul de 4-3 într-un mod cât se poate de dramatic. Dacă la finalul primelor 45 de minute scorul era 0-2 pentru formația germană, ultimele 20 de minute aveau să decidă soarta partidei, pentru ca în minutul 91,  jucătorul croat Dejan Lovren stabilea scorul final de 4-3, ridicând un întreg stadion în picioare, dar de asemenea frângând inimile fanilor echipei germane de pretutindeni. Atunci am realizat că fotbalul este mai mult decât un sport, este o experiență, un amalgam de sentimente menite să uluiască pe toți cei  care îndrăznesc a intra în acestă nouă lume. Dar pentru mine personal nu meciul în sine a fost punctul culminant al acelei seri, ci începutul partidei, când peste 50000 de oameni au format un tot cântând celebrul “You’ll never walk alone”. De atunci pot spune că m-am îndrăgostit de fotbalul german și iată că până în prezent și probabil pentru totdeauna o singură echipă va rămâne în inima mea și anume Borussia Dortmund.

Însă fotbalul  mi-a schimbat mentalitatea. Cuvinte precum “nu pot” sau “imposibil”  nu mai există în mintea mea. Fotbalul m-a învățat că prin muncă, dedicare și mult pasiune orice vis poate deveni realitate și că noi ca oameni avem un scop: să visăm, să ne autodepăsim, să nu mai facem din “lasă că las pe mâine” o rutină. De asemnea, echilibrul dintre corp și minte este unul din factorii cheie ai unui potențial succes.

Cum spune și Cristiano Ronaldo: ,,Learn to train your mind as well as your body. Mental strength is just as important as physical strength and will help you achieve your goals. Be disciplined. Keeping yourself motivated and sticking to your routine is key. For me, there is no room for easing off so I have to be strict.”

Un alt plus pe care fotbalul l-a adus in viața mea este, ei bine, pasiunea pentru geografie. Câți dintre voi ați auzit de țări precum Zambia, Trinidad și Tobago, Guineea-Bissau sau Republica Capului Verde? Sau, mai bine spus, câți dintre voi cunoașteți steagurile acestor țări sau unde sunt ele localizate. Evident că la început nici eu nu știam de existența unor asemenea țări, însă, urmărind acest sport de atâția ani în mod frecvent, practic auzind mii de nume a diferiți jucători de fotbal, totul a venit de la sine.

Ascultarea comentatorilor sportivi în diverse limbi ale planetei te determină să înveți mai mult, să vezi avantajul de a deveni poliglot, să înțelegi importanța ritmului unei fraze, a intonației, a accentelor ei.  În concluzie, pot spune ca fotbalul a fost si va rămâne mereu un factor motivant in dezvoltarea mea profesională, cât și ca om. Priviți acest sport minunat dintr-un unghi diferit,  sesizați micile detalii ce vă pot schimba radical experiența în această călătorie ce pornește de la un singur fluierat de arbitru. Și nu uitați: iubiți sportul!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *