În care se dovedește că, citind, nu dobândim altceva decât fericire

Autorul Articolului: Albert Cioca, clasa a 8-a A

Vacanța de vară mi-a adus, între altele, și o listă de lecturi, de care m-am apropiat cu un entuziasm rezervat, ca orice elev care simte că îl apasă o datorie. Dar nu am mai putut lăsa din mâini ,,Ocolul Pământului în 80 de zile”, romanul lui Jules Verne, odată ce l-am început, căci mi s-a părut captivant și nemaipomenit de frumos.

Deși am mai discutat despre acest scriitor și despre opera lui, ar fi util să amintesc, pentru neconoscători, că Jules Verne a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. În 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de călătorii extraordinare, o parte dintre cele 62 de romane care au alcătuit-o apărând în foileton și  în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation. Construite după o documentare minuțioasă, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Ocolul Pământului în 80 de zile este un roman clasic de aventuri, publicat pentru prima dată sub formă de serial în Le Temps, între 6 noiembrie și 22 decembrie 1872, apoi  în volum în 1873, dar care astăzi se găsește în biblioteca oricărui copil dornic să călătorească prin intermediul literaturii.

Romanul propune o călătorie extraordinară, inspirată de  revoluționarea transporturilor, la sfârșitul secolului al 19-lea. Apariția noilor modalități de transport (calea ferată, vaporul cu aburi) și deschiderea canalului Suez în 1869 au scurtat distanțele, prin reducerea timpului necesar parcurgerii lor. Asta a făcut ca și literatura marilor călătorii să răspundă acestei dorințe a oamenilor de a ieși din timpul și din spațiul lor.

Cititorul atent va descoperi în carte, pe lângă marea temă a călătoriei, fidelitatea, importanța onoarei și a cuvântului dat, cultura altor popoarelor întâlnite de-a lungul călătoriei, diversitatea, perseverența și alte valori importante.

Phileas Fogg, personajul principal,  pune pariu că poate străbate planeta în decurs de optzeci de zile și pornește la drum împreună cu valetul sau, Passepartout. Dacă reuseau, aveau un câștig de două mii de lire, dar, pe de altă parte, dacă pierdeau, trebuiau să ofere  această sumă. Deși era un om înstărit, Fogg a privit suma ca pe o motivație, dar, în mod real, marele său câștig, și al nostrum împreună cu el, este aventura acestui voiaj.

Cum trebuie să existe și o intrigă, Fogg este confundat de detectivul Fix cu un spărgător de bănci și acesta pornește în urmărirea celor doi, se îmbarcă pe același vapor în Suez și se împrietenește cu Passepartout, fără să-și dezvăluie identitatea. Călătoria are un itinerar precis, dar e presărată cu nenumărate întâmplări neașteptate. Eroii trec prin Bombay și Calcutta,  unde o cunosc pe Auda, o tânără femeie Parsi, care este condusă la un sanctuar unde urmează să fie arsă pe rug a doua zi de brahmani. Călătorii decid să-i salveze viața, ei urmăresc procesiunea de la templu, iar Passepartout ia în secret locul răposatului soț al Aoudei pe rugul de înmormântare, în ajunul zilei de sacrificiu. În timpul ceremoniei, el se ridică de pe rug, sperie preoții și o răpește pe tânăra femeie. În Hong Kong, Auda află că ultima sa rudă s-a mutat în Olanda, iar Fogg decide să o ia cu el în Europa. Apoi ajung cuo barcă  la Shanghai și pornesc în călătorie prin China, găsind în cele din urmă la un vapor care îi duce la Yokohama. La Yokohama îl caută pe Passepartout, pe care îl găsesc într-un circ, încercând să-și câștige banii pentru călătoria spre casă, după ce anterior pierduse vaporul și se despărțise de ei. Aventura îi duce în America și înapoi în Anglia, cu detectivul mereu pe urmele lor.

Ajungând  în Liverpool, Fogg e prins de detectiv și închis, dar nu e nevoit să stea prea mult la închisoare, căci adevăratul vinovat este prins și Fix își recunoaște eroarea. Cu toate acestea, Fogg crede că pariul e pierdut. Cu sufletul la gură, ajung touși la Reform Club, unde ii astepta o altă surpriză, pe lângă suma meritată de două mii de lire, o soție frumoasă, căci Aouda se îndrăgostește de Fogg. Cheia mesajului stă în ultimul capitol, În care se dovedește că, făcând ocolul pământului, Phileas Fogg n-a câștigat altceva decât fericirea, căci ce altceva ne aduce o călătorie decât fericirea? Chiar și atunci când călătorim prin paginile unei cărți.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *