În septembrie, haideți să prevenim suicidul!

Autorul Articolului: Daria Turbatu și Teodora Iacob, clasa a 12-a A

Avertisment: în acest articol vor fi menționate teme care ar putea afecta emoțional cititorii, precum suicidul, depresia și anxietatea, auto-vătămarea.

Fiecare lună are semnificațiile ei, unele particulare, altele celebrate la un nivel mai înalt, iar septembrie nu face excepție. În primul rând, este luna în care începe școala, prima lună de toamnă, cea în care fiecare gospodărie se ocupă de pregătirile pentru iarnă, dar este, de ceva timp, și luna în care oamenii care prioritizează sănătatea mintală proprie și pe cea a societății în care trăiesc, în care pun mână lângă mână și depun toate eforturile necesare pentru a crește conștientizarea și informarea despre sinucidere, dar, în primul rând, pentru a-i ajuta pe cei care se află pe punctul de a lua o astfel de decizie tragică.

Suicidul și tentativele de suicid nu sunt, poate, cele mai plăcute subiecte, mai ales atunci când există experiențe personale sau amintiri negative care ne inundă atunci când citim un text pe această temă. Cu toate acestea, este, în același timp, vital să discutăm despre aceste probleme, astfel încât fiecare dintre noi să fie capabil să recunoască atunci când cineva are nevoie de ajutor specializat și să sprijine într-un mod adecvat pe toți supraviețuitorii suicidului.

Anual, 800.000 de oameni își iau viața, astfel sinuciderea fiind a zecea cea mai ucigătoare cauză global. Motivul principal pentru care atât de mulți se gândesc, încearcă, sau chiar reușesc să se sincidă este din cauza stigmei despre sănătatea mentală și din cauza miturilor toxice, eronate și bazate pe orice, dar nu știință, care au trecut de la o generație la alta, precum faptul că a merge la psiholog înseamnă că ești nebun. A vorbi despre suicid într-o manieră deschisă poate salva viața cuiva. A îi aprecia și stima pe cei care, deși se gândesc la suicid, nu o fac, este necesar. A rezista gândurilor, spunându-ți că acea mică sfoară numită speranță, de care te agăți cu disperare, e îndeajuns de puternică să te care încă o zi în care te prefaci că ești bine, este mult mai greu decât pare.

Ideația suicidară, care precede tentativelor de sinucidere și comportamentului auto-vătămător, este adesea codată în diverse gânduri și sentimente care pot fi altele decât pur și simplu – „Vreau să mor!”. Suferinzii se consideră o povară pentru cei dragi, se gândesc că oamenilor le este indiferent dacă ei mor sau trăiesc, se simt claustrați în propria viață și ar vrea să ia o pauză de la tot ce li se întâmplă, renunță la a își mai imagina viitorul, nu își mai găsesc liniștea prin somn și se afundă în disperare. Simt că sunt în colțul unei camere, și asta e singura soluție ca să iasă afară.

Comportamentul suicidal nu apare, de regulă, de nicăieri, ci își are rădăcinile în traume mai vechi nerezolvate sau în tulburări psihice netratate, precum depresia sau anxietatea. Din acest motiv, este deosebit de important ca persoanele care se gândesc la sinucidere ca la o soluție să fie ajutate de specialiști pentru a parcurge etapele mai încărcate emoțional prin care trec, iar rolul celor apropiați este de a se informa despre cum trebuie să relaționeze cu cei pe care îi iubesc și care se străduiesc să învingă dorința de a-și pune capăt zilelor. De pildă, este total eronat și foarte dureros să spui că persoanele care suferă de ideație suicidală ar căuta mai multă atenție, ar fi egoiste, mult prea dramatice, lașe sau slabe.

Ca gând de final, fiind la mijlocul lunii septembrie, vă îndemnăm călduros să vă documentați suplimentar pe această temă delicată, din surse credibile. De asemenea, în cazul în care vă regăsiți în ceea ce am descris, fiți curajoși și apelați la cineva apropiat, de încredere, pentru ajutor în momentele dificile. Dacă astăzi sau cândva ați luptat și ați rezistat gândurilor suicidare, suntem mândri de dumneavoastră și meritați tot respectul nostru. Câteva dintre resursele la care puteți apela dacă vă gândiți la suicid sunt liniile telefonice confidențiale (cum ar fi cel oferit de Alianța Română de Prevenție a Suicidului – 0800801200), terapeuți sau psihiatrii.

Nu uitați că niciodată nu știți ce se întâmplă în mintea, sufletul și viața unei persoane, oricât de profund vă imaginați că ați cunoaște-o, așa că în comunicare, în  cunoașterea despre diverse tulburări și simptomele lor și în susținere neîntreruptă oferită celor afectați rezidă cheia succesului.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *