Inimă de cerneală de Cornelia Funke, o carte pentru toate vârstele

Autorul Articolului: Ștefana Apopei, clasa a 12-a A

Am luat decizia de a citi aceasta carte destul de greu, pentru că am avut o părere greșită, formată înainte dea  ști măcar despre ce este vorba. Crezând că este o carte adresată vârstei de 8-12 ani, nu una potrivită pentru mine, nici nu mi-a trecut prin cap că va ajunge pe lista lecturilor mele. Dar m-am angajat să promovez în paginile revistei noastre cărți pentru colegii mai mici, așa că am citit și, trebuie să o spun, cu mare bucurie, Inimă de cerneală de Cornelia Funke.

Intriga desăvarșită te ține captiv între paginile cărții pe tot parcursul lecturii, obligându-te să nu lași cartea din mână, ci să admiri originalitatea surprinzătoare a scriitoarei Cornelia Funke. Stilul autoarei se remarcă prin modul în care te învăluie, atrăgându-te tot mai adânc în poveste, menținând suspansul până la ultima scenă a cărtii. Încordarea de pe parcurs este alternată de momente de destindere, plăcute, plasate exact acolo unde trebuie pentru a nu plictisi cititorul sau de momente amuzante, la fel de bine armonizate în întreg.. Lectura este usoară, asemănătoare unui basm de dimensiuni mari.

Capitolele încep cu câte un citat din diversi autori celebri, iar un plus de cultură nu strică niciodată. Fanii genului Fantasy vor fi fermecati de ideea propusă în acest roman si vor devora această carte cu sufletul la gură, finalul, lăsându-i cu o puternică dorință de a continua triologia alaturi de Mo, Meggie, Elinor si Deget-de-praf. Părtile descriptive îți formează o imagine amplă, un film, pe care îl derulezi cum vrei tu. Nu intri doar într-o carte, ci în mai multe, în funcție de aspirațiile și de pasiunile personajului pe care îl îndrăgești.

Mi-a plăcut legătura strânsă dintre Mo si Meggie, prezentată asa de frumos. Personajele sunt interesante si realiste, din punctul de vedere al emotiilor, sentimentelor și însușirilor acestora, având momente de frică, bunătate, îndoială, demonstrând că nu sunt perfecte, dar tocmai de aceea ne atrag. Întâlnim si personaje din alte carti celebre, cartea fiind, astfel, un portal cultural. Parinte iubitor, familist si sensibil, Mo își demonstreaza dragostea pentru fiica sa, fiind un exemplu demn de urmat. Fiica sa se dovedeste a fi cuminte, curajoasă, inteligentă, dar totusi cu momente de imprudență, datorate faptului că își doreste foarte mult să își salvez tatăl. Elinor este tipul de personaj pe care îl detești la început, dar sfârșești prin a-l îndrăgi. Umorul si pasiunea pentru cărti m-au făcut să o iert pentru purtarea sa de la început. Cred ca multi s-ar regăsi în ea pentru că adoră cartile, dar ar fi invidioși pe minunata colectie de volume, pe care oricine si-ar dori sa o dețină. Deget-de-praf m-a dezamagit putin…nu stiu de ce, dar nu l-am simpatizat deloc datorită comportamentului său. Personajul negativ, Capricorn, mi s-a parut interesant si mi-a plăcut faptul că autoarea ne justifică faptul ca este rau. Acesta este foarte dur, nemilos si iubeste focul, dar la final dă dovadă de naivitate și plătește un preț pentru asta.

Îmbinarea elementelor reale cu cele fantastice, atentia pentru detalii, tema originală si complexitatea povestii conturează un roman desăvârsit, care te poartă într-o lume uluitoare, unde personajele fac sacrificii pentru cei dragi si se luptă cu răul, creând o atmosferă presarată cu suspans, idei si emotii inedite, întorsături de situatie si momente traite intens. O carte pentru orice vârstă, un popas minunat de vacanță.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *