Întâlniri europene

Autorul Articolului: Teodora Iacob

Pentru mulți dintre voi, dragi cititori fideli ai Timpului Alecsandrist, ziua de 26 mai 2021 a fost, probabil, o altă zi de miercuri, cu bune și cu rele, dar pentru elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași a fost o zi specială, dedicată Europei, cu dragoste.

Echipa amabasadorilor juniori și seniori ai Parlamentului European, cu sprijinul doamnei profesoare Mihaela Popa și cu prilejul împlinirii primului an de la alegerile parlamentare din mai 2019, au organizat o întâlnire hibridă cu domnul europarlamentar Dragoș Tudorache. Acesta a avut disponibilitatea de a ne vorbi despre cariera lui, despre activitatea în calitate de eurodeputat și despre viziunea sa asupra viitorului.

Elevii interesați de a afla detalii din culisele vieții de europarlamentar, de a înțelege rolul Parlamentului European, de a se conecta la actualitatea provocărilor globale cu care se confruntă Uniunea Europeană, în acest moment, au avut oportunitatea de a se prezenta fizic în Sala de Festivități a liceului. Cu toate acestea, participarea impresionantă a fost completată de elevii și cadrele didactice din Republica Moldova, care ni s-au alăturat pe platforma de videoconferințe – Zoom. Participanții online au provenit din trei licee de dincolo de Prut (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Fălești și Liceul Teoretic „Nicolae Casso” Chișcăreni), trasând astfel pe harta Europei un triunghi al deschiderii: Iași-Bruxelles-Chișinău. Acestora le mulțumim pentru că au răspuns „Da!” invitației noastre.

Grație acestui auditoriu divers, întâlnirea a căpătat și sensurile unui schimb intercultural de experiență, pe lângă finalitatea evidentă a aprofundării cunoștințelor despre ce face UE pentru fiecare cetățean al ei, dar și pentru fiecare stat care aspiră la aderarea în Marea Familie Europeană.

Discuția a fost una cât se poate de plăcută, cu cărțile pe față și orientată spre subiectele de interes ale elevilor și ale profesorilor: politicile Parlamentului European în domeniul Inteligenței Artificiale, demersurile europene pentru sporirea securității cetățenilor, impactul viitor pe care îl vor avea preocuparea pentru sustenabilitate și digitalizarea asupra economiei, pieții muncii și societății, importanța competențelor interumane în viața personală și profesională, realitatea profesiei de magistrat, orizontul de așteptare pentru ca Republica Moldova să devină stat-membru al Uniunii Europene, dar și relevanța votului, ca instrument democratic.

Printre ideile intersante lansate de către domnul europarlamentar se numără concepția acestuia despre profesia nobilă de judecător, pe care a exercitat-o anterior carierii politice. Primind numeroase întrebări legate de această etapă a vieții sale, acesta ne-a împărtășit că munca magistratului, care se rotește în jurul noțiunii de dreptate, este animată de componenta autorității, dar implică, în subsidiar, o serie de renunțări, care nu pot fi scăpate din vedere în momentul alegerii acesteia ca drum profesional. Judecătorul, în particular, trebuie să fie un om de lume, care să înțeleagă la un nivel profund lumea și societatea în care trăiește, pentru a fi capabil să cupleze litera legii la contextul socio-economic.

În final, suntem convinși că participarea a îmbogățit pe fiecare dintre noi cu ceva, fie acel ceva sentiment, informație sau temă de reflecție. Toate informațiile furnizate și curiozitățile adresate de public au stat sub semnul ideii de proiect european ca „mare casă, care ne poate așeza în jocul politic mondial, valorificându-ne și oportunitățile ca nație”.

Pe cale gazetărească, ne reiterăm gratitudinea pentru disponibilitatea domnului europarlamentar Dragoș Tudorache de a ne răspunde la întrebări și de a ne oferi o privire de ansamblu asupra Parlamentului European, prin prisma activității acestei instituții.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *