Interviu cu Excelența Sa Alexei Țurcan, Consulul General al Republicii Moldova la Iași

Principala valoare pe care o are fiecare țară în care am activat sunt oamenii

Autorul Articolului: Iulia Rotaru, clasa a 9-a E

Alexei Țurcan este Consulul General al Republicii Moldova la Iași. Am avut onoarea să îi iau acest interviu și, la fel ca și voi, să aflu ce reprezintă această misiune și care este activitatea unui consul. Am descoperit că nu trebuie să ai vârsta matusalemică pentru a deține această funcție importantă și că empatia, deschiderea față de oameni și față de problemele acestora sunt lucruri importante pentru un consul. Cu aprecieri pentru ceea ce face pentru colegii mei, elevii din Republica Moldova, care studiază la liceele din Iași, și mulțumiri pentru timpul acordat întrebărilor mele, vă invit să citiți despre experiențele trăite de-a lungul carierei de consul, dar și să cunoașteți mai bine omul din spatele unei funcții importante.

1.     Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră de consul?

Atribuția de bază a consulului este de a proteja în statul de reședință interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor săi, în limitele normelor dreptului internațional. O zi obișnuită din viața mea de consul arată exact ca zilele din viața oricărui funcționar consular, fiind compusă din mai multe activități, cum ar fi: acordarea asistenței cetățenilor Republicii Moldova, perfectarea actelor de identitate, a actelor de stare civilă, a cazierelor judiciare, eliberarea diverselor adeverințe și certificate  Evident că sunt și zile mai „neobișnuite”, în care o mare parte din activități este dedicată consultării nemijlocite a cetățenilor care sunt în situații dificile, cum ar fi rețineri, accidente rutiere, decese ale rudelor apropiate etc.

În perioada pandemiei, cele mai multe solicitări țineau de acordarea asistenței consulare în vederea repatrierii în Republica Moldova a cetățenilor Republicii Moldova care se aflau pe teritoriul României, precum și în alte țări ale Uniunii Europene.

A fost  o perioadă de conlucrare intensă cu autoritățile publice din România, care răspundeau cu promptitudine la solicitările noastre de acordare a derogării de la intrare și carantinare a cetățenilor Republicii Moldova  cu grave probleme de sănătate și care aveau nevoie de consultații și tratament la instituțiile medicale din România.

2.     Duminica trecuta au fost alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Știu că  dumneavoastră, în calitate de consul al Republicii Moldova la Iași, v-ați ocupat de organizarea lor pentru cetățenii moldoveni de aici. Ce a însemnat acest lucru pentru dumneavoastră?

Pe 11 iulie 2021, În Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Cu acordul Guvernului statului român , pe teritoriul României, au fost deschise 12 secții de votare, dintre care 5 secții – în zona circumscripției consulare a Consulatului General al Republicii Moldova la Iași. Este vorba de secțiile de votare din Bacău, Suceava, Galați, Constanța și Iași. Organizarea alegerilor este o activitate de mare responsabilitate, ce are în vedere mai multe aspecte: identificarea locației secțiilor de votare, care să corespundă cerințelor legislației în vigoare; coordonarea activității mai multor persoane, cum ar fi membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare; asigurarea securității și ordinii publice în ziua alegerilor.

În acest context, vreau să aduc sincere mulțumiri autorităților centrale și locale din România, care au contribuit activ la buna desfășurare a alegerilor din 11 iulie 2021.

3.     Dumneavoastră ați ales să fiți Consul al Republicii Moldova în România, la Iași? Dacă da, ce v-a făcut să alegeți această țară?

Ocuparea funcției de consul are loc prin rotație, la decizia Ministerului Afacerilor Externe și a Integrării Europene din Republica Moldova. Aflarea mea în calitate de Consul General la Iași este o onoare și, totodată, o responsabilitate enormă, luând în considerare relațiile strânse dintre țările noastre, dar și numărul mare de cetățeni moldoveni care domiciliază și activează pe teritoriul României și, în consecință, au nevoie de asistență consulară.

4.     A existat un moment în care ați vrut să ajutați oamenii din Republica Moldova, dar, din cauza anumitor circumstanțe, nu ați reușit?

Anumite circumstanțe obiective au existat în perioada pandemiei, când dorința noastră de a ajuta cetățenii moldoveni să se întoarcă acasă erau stopate de prevederile normelor legale menite să protejeze persoanele de răspândirea virusului Covid-19.

5.     Ce ați învățat din toți acești ani de când sunteți Consulul General al Republicii Moldova la Iași?

Pe parcursul mandatului meu, în calitate de Consul General al Republicii Moldova la Iași, am învățat să găsesc soluții în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntau cetățenii din Republica Moldova aflați în dificultate în perioada de pandemie, care ne-a pus la încercare pe toți, deoarece reprezintă o situație fără precedent pentru întreaga omenire. În acesta situație de criză, am reușit să soluționăm foarte multe probleme grație implicării și sprijinului activ al  autorităților române.

6.     Care a fost cea mai interesantă misiune diplomatică pentru dumneavoastră și în ce țară?

Am activat în calitate de Consul în Republica Turcia la Ambasada Republicii Moldova (orașul Ankara) și la Consulatul General al Republicii Moldova  (orașul Istanbul), precum și la Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă (orașul Moscova). Toate misiunile diplomatice au fost interesante. Fiecare țară își are tradițiile sale specifice, cultura, istoria, ceea ce face ca și activitatea ce ține de domeniul consular să fie diferită, ținând cont de aceste particularități. Dar principala valoare pe care o are fiecare țară în care am activat sunt oamenii. În general, am avut noroc de oameni buni, (mă refer la, în cazul dat, la colegi/funcționari publici din țările de acreditare), care m-au ajutat foarte mult în activitatea mea și cu care sunt bucuros oricând să mă reîntâlnesc.

7.     Ce aptitudini și calități credeți că ar trebui să aibă o persoană care își dorește să devină consul? Ce sfat le-ați da tinerilor care visează sa facă o cariera în diplomație?

Nu există un sfat universal sau o anumită regulă care te ajută să devii un bun Diplomat – Consul. Consider că este foarte important să deții abilități de comunicare, de lucru în echipă, de analiză și sinteză, de negociere, de creativitate, de adaptabilitate la diverse medii culturale și sociale, de creare și de menținere a contactelor cu autoritățile din țara de reședință.  La fel, este nevoie de foarte multă răbdare în comunicarea, înțelegere a problemelor oamenilor care vin după ajutor/asistență. Toate aceste competențe se învață în timp, începând din școală. Este foarte important ca tinerii să fie curioși, să își descopere calitățile și preocupările pentru anumite domenii care le vor ghida pașii spre viitoarea carieră. Sfatul meu este să fiți activi, implicați în proiecte, conectați și sensibili la lumea voastră interioară, dar și la cea din jurul vostru!  

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *