Interviu – Lidia Creţu

Autorul Articolului: Ștefana Apopei

1.Ce te-a determinat să mergi la facultatea de medicină ?

De cand eram mică, visul meu era sa devin doctoriță. Cu trecerea anilor m-am tot gândit dacă mi-aș dori altă carieră și oricum făceam, tot la profesia de medic ajungeam. M-a fascinat mereu orice ține de Medicină, corpul uman și sănătate. În clasa a 12-a am luat decizia finală a de mă pregăti pentru Medicină generală, deoarece pasiunea mea sunt oamenii și ajutarea lor, iar ca și medic consider că pot face asta. Un alt factor care m-a determinat să aleg Medicina reprezenta pasiunea mea pentru biologie și chimie, mai mult decat pentru alte materii. Știam că va fi greu, dar mi-am asumat acest risc și nu regret că am ales acest drum.

2.Cum ţi-ai descrie experienţa din primul an ?

Anul 1 pentru mine a însemnat adaptare și oboseală. A fost un an greu pentru că, trecerea de la liceu la facultate nu e deloc ușoară. Materia e de 10 ori mai multă ca la liceu, timpul de pregătire pentru examene e foarte scurt, profesorii au așteptări mari și nu stă nimeni după tine să înveți, ci depinde de tine cât de bine te motivezi și te disciplinezi. Semestrul 1 l-am făcut la facultate, fizic, dar în semestrul al 2-lea am fost online din cauza pandemiei de Covid-19. Examinarea cu care ne obișnuisem în primul semestru (practic+grilă) nu mai exista, ci am fost ascultați online din toată materia, deci stresul și presiunea au fost mult mai mari. Dar cu toate acestea, anul 1 a fost și un an bun. Am trecut de la taxă la buget, mi-am făcut prieteni, am făcut voluntariat și am învățat lucruri interesante.

3.Ce sfat le poţi da celor care îşi doresc să dea admiterea la medicină?

În primul rând, gândiți-vă serios dacă vă doriți cu adevărat asta, pentru că, dacă o faceți din motive greșite atunci cei 6 ani vi se vor părea un chin și niciodată nu veți pune suflet în ceea ce faceți.

În al doilea rând, aveți încredere în voi! Eu am început pregătirea serios pentru Medicină în clasa a 12-a și nu credeam ca voi intra, pentru că  concuram cu colegi care se pragăteau de 2 ani deja și aveau note mai bune ca mine, dar cu multă muncă, disciplină și pasiune am reușit.

 În al treilea rând, nu ignorați examenul de Bacalaureat, pentru că acei 10% pot face diferența la media voastră de admitere (la mine a făcut o diferență de 30 de locuri).

În ultimul rând, dați tot ce aveți mai bun din voi, iar dacă nu reușiți să intrați din prima, nu e nicio tragedie, pentru că daca acesta este drumul vostru în viață, veți ști și puteți da din nou anul următor. Am colegi care nu au intrat din prima, dar acum sunt în top. Un an în plus sau în minus la UMF nu e o problemă, ci important e să devenim medici buni pentru pacienții noștri!

Aveți grijă de voi, de sănătatea voastră și folosiți-vă energia și timpul într-un mod util!

4.Ce calitaţi crezi că trebuie să aibă un viitor doctor?

Un viitor medic bun trebuie sa aibă în primul rând, dorința de a ajuta și de a-și folosi cunoștințele în intersul pacientului. Un medic bun este empatic, comunică bine cu pacienții și cu colegii săi, are mereu dorința de a învăța, deoarece în Medicină se descoperă mereu lucruri noi și este dedicat trup și suflet vocației. Pentru a fi un medic de valoare ai nevoie de oameni buni în jurul tău, așa că lucrul în echipă este esențial, de la asistenți la colegii din alte specializări, fiecare om este important pentru ca pacientul să poată pleca sănătos acasă!

5.Care este după părerea ta cea mai grea materie care se studiază la medicină?

Nu am un răspuns exact la această întrebare, pentru că fiecare materie are părțile ei mai complicate, dar în același timp e nevoie să știi puțin din fiecare pentru a înțelege. De aceea, primii 2 ani sunt cei mai grei. Toate materiile sunt noi, pentru că nu le-ai mai studiat până atunci, dar fără baza pusă în acești 2 ani nu ai cum să înțelegi restul Medicinei!

6.Care sunt plusurile şi minusurile acestei meserii?

Mereu va fi nevoie de medici din orice domeniu, deci cred că acesta este principalul avantaj. Dacă celelalte meserii au perioade când sunt suprasaturate, niciodată nu vor fi prea mulți medici.

Un alt avantaj este stabilitatea financiară pe care o ai după ce începi rezidențiatul, dar în același timp un dezavantaj e că în cei 6 ani nu ai un venit, decât dacă te angajezi undeva, ceea ce este aproape imposibil la Medicină.

Medicina înseamnă studiu continuu, iar dacă nu îți face plăcere să studiezi, atunci e foarte greu să devii un medic bun.

Medicina e o vocație, ceea ce înseamnă un program de lucru mai lung, gărzi, conferințe, care iau timp, iar viața personală tinde să fie pe locul 2 dacă dorința ta e să ai doar o carieră și nu și o familie.

Deci, plusurile și minusurile sunt diferite pentru fiecare în funcție de prioritățile sale!

Mulţumim mult!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *