Întors pe dos pentru a te regăsi

Autorul Articolului: Sebastian Mironescu, clasa a VII-a C

Inside Out este o animație 3D produsă de Pixar Animation Studios și lansată de Walt Disney Pictures. Regizat și scris de Pete Docter, filmul urmărește o acțiune care se desfășoară în viața și  în mintea unei fete, Riley Andersen, o adolescent care trece printr-o mare transformare.  Sunt personificate, alături de eroină, cinci emoții: bucuria, tristețea, frica, furia și dezgustul. Acestea încearca să o ghideze prin viață în timp ce fata se mută cu părinții săi într-un nou oraș.

Docter a început să dezvolte Inside Out încă din 2009, când a observat schimbări în personalitatea fiicei sale pe măsură ce aceasta creștea. Producătorii filmului s-au consultat periodic cu numeroși psihologi, inclusiv cu Dacher Keltner de la Universitatea din California, Berkley, care s-a asigurat că povestea subliniază cercetările neuropsihologice, conform cărora emoțiile umane sunt oglindite de relațiile interpersonale și pot fi moderate semnificativ de acestea.

Riley s-a născut în Minnesota și în mintea ei prind viață cinci emoții: Bucuria, Tristețea, Dezgustul, Furia și Frica. Acestea îi influențează acțiunile și memoria prin intermediul unei console. Amintirile ei sunt stocate în sfere colorate, care sunt trimise pentru stocare la finele perioadei de veghe. Sunt amintiri fericite, într-un orășel, alături de prieteni dragi, în armonia căminului.

Când Riley împlinește 11 ani, familia ei se mută în San Francisco, după ce tatăl său își schimbă locul de muncă. Bagajele familiei se pierd pe drum și casa cea nouă pare străină și lipsită de viață, iar asta afectează și emoțiile care o însoțesc pe Riley. Și în cartierul general al emoțiilor totul se dă peste cap, iar echilibrul este complet anulat. Sentimentul de Bucurie devine îngrijorat când Tristețea începe să contamineze amintirile fericite, transformându-le în rememorări triste ale întâmplărilor de altădată, și încearcă să o țină pe Tristețe departe. Cu toate acestea, în prima zi de școala a lui Riley, Tristețea o face din greșeală pe fată să plângă în fața clasei, lăsându-i o amintire tristă esențială, care o va marca profund. Bucuria încearcă să anihileze această amintire înainte să fie prea târziu, însă creează din greșeală un dezechilibru și mai mare.

Furia, Dezgustul și Frica se implică și ele și determină starea emoțională a lui Riley, în absența Bucuriei, dar distanțarea fetei de părinții ei, de prietenii și de pasiunile sale accentuează și mai mult dezechilibrul deja creat. Începe o adevărată aventură, dinamică, vie, colorată, care te ține cu sufletul la gură.

În cinematografele noastre filmul a apărut sub titlul Întors pe dos, ceea ce mă duce cu gândul la două interpretări. Una dezvăluie starea de spirit a lui Riley și a familiei sale, căci personajele sunt răvășite, întoarse pe dos, dominate de revoltă, nefericire, disperare uneori. Alta derivă din explorarea lumii interioare complexe a fetei, în care cu toții ne regăsim, căci am schimbat, poate, o clasă, o școală, o casă, un oraș, un grup de prieteni. Viața e făciută din schimbări și filmul ne arată ce important este să le privim cu deschidere și cu echilibru.

Dau viață personajelor, prin vocile lor,  Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan și John Ratzenberger, iar muzica lui Michael Giacchino dă valoare sporită acestui film minunat. Fiecare țară care a acceptat dublarea peliculei a înregistrat propria versiune a melodiei „Am un vis”, cântată de Uku și Lele, în limba română cântecul fiind interpretat de Mihai Miță Georgescu și Ana Maria Mirică.

„Inside Out” e dedicat în special copiilor, având momente pline de umor, oferindu-le șansa descoperirii propriilor emoţii, dar și adulții vor regăsi în el multe subiecte de meditație.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *