Istoria codițelor împletite

Autorul Articolului: Iulia Rotaru, clasa a 9-a E

De câțiva ani tot zic că vreau să experimentez foarte multe lucruri pe parcursul vieții mele, când va fi timpul lor, cum ar fi să sar cu parașuta, să fac scuba diving, să trag cu o armă de foc sau mai știu eu ce îmi va trece prin căpușuroul ăsta al meu. Pe lângă lucrurile menționate mai sus, mai vreau și să mă tund zero o data, și să îmi fac jumbo twists sau box braids, adică acele codițe făcute din păr, diferența dintre ele constă în faptul că primele sunt răsucite, în timp ce celelalte sunt împletite și subțiri. Cu cât mă gândeam mai mult la codițele astea, cu atât mai mult am vrut să știu cum au început afro-americanii să și le facă, de ce și ce semnificație au. Practic, care este treaba cu ele.

Așadar, codițele cu pricina au apărut cu mult timp în urmă, în jurul anului 3500 î. Hr. Bine, asta este perioada de când noi știm de ele, atunci când a fost descoperită o piatră pe care era pictată o femeie care avea părul împletit în acest fel, dar există mari șanse ca ele să fi existat chiar de mai mult timp. Au apărut în Africa, în triburile din Namibia. Aceste codițe aveau foarte multe semnificații, cum ar fi apartenența la un anumit trib, vârsta persoanei care le avea, dacă era căsătorită sau dacă nu, ba chiar și religia. Așadar, în funcție de cum aveau părul aranjat, oamenilor din de atunci le era mult mai ușor să își dea seamă cărui trib aparțineau. Dacă își făceau părul în modul X, aparțineau tribului X și dacă și-l făceau în modul Y, aparțineau tribului Y.

Împletirea părului în acest fel îi ajuta mult în protejarea firului de păr. Cum ei au acel păr foarte frumos, texturat, cu mult volum care necesită multă hidratare și o mai mare atenție în îngrijire, își făceau părul așa pentru a le fi și lor mai ușor, dar și pentru a fi protejat.

        

 Deoarece aceste codițe au o istorie atât de îndelungată, au apărut mai multe tipuri de împletituri. Primele care au existat au fost cele numite cornrows. Femeia care apărea pe piatra menționată mai sus avea părul împletit în cornrows. Egiptenii își împleteau părul în box braids. Acesta era stilul lor de a-și face părul în perioada respectivă. În Grecia, în anii 100 d. Hr., se purta foarte mult halo braid, o singură împletitură mai mare și care vine peste părul desprins. După aceea, în anii 500 d.Hr., nativii americani purtau pigtails braids. Ajungând ușor, ușor în Europa, observăm că și aici împletiturile nu le erau străine femeilor, astfel încât ele își făceau părul într-un mod care semăna cu o coroană în creștetul capului. Mergând spre Asia, în China, de exemplu, între anii 1600-1900, femeile își purtau părul împletit în staircase/ladder braids. Raportându-ne la prezent, prin anii ’90 a început să fie popular să îți împletești părul în cornrows și să îți atașezi și câteva mărgeluțe la capete. De atunci a devenit un trend peste tot în lume să îți aranjezi părul astfel, mai ales vara, pentru a te proteja de căldură. Acesta este un semn care ne arată cât de prezente sunt schimburile și împrumuturile de tradiții între popoare, tradiții aduse în contemporan și transformate în tendințe.

Acum, revenind la ce însemnau codițele pentru oamenii din Africa, cu cât aceasta era mai complicată de făcut, cu cât avea mai multe accesorii, însemna că persoana respectivă are un statut înalt în societate. Totodată, codițele aveau și un rol în comunicare, fiind un fel de cod secret. În funcție de modul în care era împletită una sau de numărul lor, reprezenta câte ceva. De exemplu, dacă un om avea cinci codițe, ar fi putut însemna să se întâlnească cu cineva la intersecția cu numărul cinci. Un lucru de reținut ar fi acela că fiecare codiță avea rolul ei.

Un alt lucru important este semnificația lor pentru sclavii afro-americani. Cum majoritatea dintre voi cred că știți că prin anii 1600, a început comerțul cu ei. Atunci când erau îmbarcați pe vapoare, erau rași pe cap, astfel umilindu-i și făcându-i să-și piardă tradițiile, originile și orice statut aveau în trecut, pentru a începe o viață nouă, uitând-o pe cea veche. În anul 1865, sclavii au fost eliberați și s-au îndreptat spre zonele urbane, cum ar fi New York, Chicago etc. Singurele slujbe pe care le puteau avea în acea vreme erau cele de bucătar, servitor, îngrijitor în casă, menajeră etc. Atunci când au fost eliberați, gândul la codițe era chiar și pentru ei o amintire neagră a trecutului. Oamenii încercau pe cât posibil să nu și le mai facă, deoarece se gândeau că este o rușine, astfel încât au apelat la alternative. Își purtau părul cât mai des drept, încercând să semene cu caucazienii. Din anii ’60, au reînceput să-și facă aceste codițe, devenind un simbol de acceptare de sine, a originii și tradițiilor.

Cam atât am aflat eu despre codițe. Mi-a plăcut mult să mă documentez despre acest subiect, ba chiar de câteva ori mi s-a făcut și pielea de găină. Mă bucur că, deși acești oameni au avut un trecut tumultos, într-un final au reușit să se accepte, să nu-și uite tradițiile, să nu uite cine sunt ei cu adevărat și să pășească mândri în lumea asta mare.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *