“ Jurnalul de la Păltiniş”- o provocare necesară

Autorul Articolului: Ștefana Apopei

Ce  pot spune  despre „Jurnalul de la Păltiniș”? Confruntată cu această provocare, apropiindu-mă de ea din toate părțile și gândindu-mă la toate câte aș vrea să le spun, m-am pomenit cu certitudinea că orice descriere i-aș face, oricât aș încerca să cuprind esenţa acestei cărți, ar fi o tentativă mai mult decât insuficientă, căci ce pot  să spun eu despre această operă unică  după părerea mea în literatura romănă, fără ca să-mi fie frică să pierd  din înțelesurile ei, fără a mă îndoi că aș găsi cuvintele potrivite ?

Astfel am luat în considerare  că  a trece sub tăcere întâlnirea cu această carte ar fi fost o și mai mare greșeală, o crimă condamnabilă în orice instanță. Astfel, din rolul de cititor voi da glas impresiei pe care mi-a lăsat-o “ Jurnalul de la Păltiniş “, cartea lui Gabriel Liiceanu.

În toiul unui totalitarism  absurd  și îngrozitor în manifestările sale, în care orice si oricine este legat de  un ordin de partid, într-o lume în care puterea   indica felul în care să acționezi, să vorbeşti și chiar să gândeşti, într-o societate în care nicio scânteie, oricare ar fi natura ei, nu ar avea putința să se aprindă, în această lume, deci, se naște, o existență liberă și liberatoare care produce un colaps al realității obiective în Idee, care reduce cotidianul la o amintire obscură, părăsită într-un cotlon al memoriei, și care, ignorând toate acestea, se îngrijește în primul rând de reînvierea ființării întru devenire.

”Dacă se petrece ceva aici – și numai dacă se petrece -, atunci e vorba de ceva dincolo de „stil”; e încercarea, poate nevoiașă, de a sugera o lume închisă, epifenomenală, greu de înțeles dinafară, o existență compusă din evenimente imponderabile, un soi de aventură exemplară a spiritului, o „epică” protreptică și propedeutică. ”

Într-o cameră prea neîncăpătoare dintr-o vilă din Păltiniș, în apropiere de Sibiu, marele gânditor român Constantin Noica își duce la îndeplinire  propriul program de formare a tinerilor înzestrați ai României. După ce a cutreierat orașele mari ale țării  în căutarea unor studenţi, deschiși spre înțelepciunea pe care era dornic să le-o transmită, a transformat Păltinișul în locul de pelerinaj al talentaților, unde aceștia se perindă cu supușenie și luare aminte și își împlinesc destinele. Gabriel Liiceanu, el însuși participant la această „şcoală”, consemnează momentele propriei transformări, dar și a altora ca el în „Jurnalul de la Păltiniș”, cartea care avea să devină inspirația multor altor generații de tineri și o reprezentare a libertăţii într-o lume în care speranţa era singurul lucru care te ajuta să mergi mai departe .

Platon, Kant, Heidegger, Eliade și Cioran  se contopesc printre vocile cărţii  într-un dialog prelungit dintre Noica şi studenţii săi .  Liiceanu nu e doar un martor obiectiv  al măreției lui Noica, ci și un neofit a cărui experiență ne motivează în propria evoluție.

Dar ce însemna, pentru Noica, acea devenire în care îi împingea pe aleșii săi? Cred că cel mai bine rezumă răspunsul la această întrebare următorul citat:

”Această pierdere în fapte mărunte și ocazionale (cronici, articolașe, emisiuni la radio, prefețe, traduceri care îți sunt propuse – toate, forme de anexare la „întâmplările” climatului cultural) reprezintă calea curentă a neîmplinirilor noastre. ”

Cred în destin și în capacitatea lui de a așeza lucrurile în ordine și așa cum trebuie să se întâmple, așa că am învățat să nu spun „nu“ atunci când anumite cărți se lipesc de mine. Este și cazul „Jurnalului de la Păltiniș”, de Gabriel Liiceanu, un jurnal filosofic ce mi-a dat mici bătăi de cap, dar care mi-a schimbat perspectiva asupra „literaturii personale“.

O recomand colegilor mei, pentru că nu este doar o lectură de seară , pe care să o citeşti ca să treacă timpul . E o carte cu greutate , o carte ce te pune să judeci şi să îţi evaluezi poziţia  faţă de cultură şi faţă de lumea în care te proiectezi .

Sursa Imaginii: smadshop.md

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *