„Life in a year” – un film despre moarte, iubire și vise

Autorul Articolului: Octavian Mihai Mutică, clasa a 12-a A

„Life in a year” – un film despre moarte, iubire și vise „Life in a year” este o dramă romantică americană, din 2020, regizată de Mitja Okorn, bazat pe un scenariu de Jeffrey Addiss și Will Matthews.

Filmul îi are în rolurile principale pe Jaden Smith, Cara Delevingne, Cuba Gooding Jr. și Nia Long.

Daryn este un adolescent cu o viață aparent perfectă – este popular în liceu, la sport se pricepe cel mai bine și aspiră să devină rapper -, cu toate acestea este captiv în universul părinților lui, care își proiectează în el propriile dorințe, obligându-l să meargă pe drumul pregătit de ei – Harvard University.

În timpul unui concert rap, o întâlnește și o îndrăgește instantaneu pe Isabelle, o fată rebelă care nu se atașează de nimeni mai mult decât este nevoie.

Oare vor reuși Daryn și Isabelle, doi tineri atât de diferiți, să creeze o legătură?

Fără a încerca să stric experiența vizionării filmului, vă voi spune că da, cei doi își dau o șansă și ajung să se influențeze unul pe altul, treptat ajutându-se să devină cea mai bună versiune a lor. Isabelle, fiind o tânără femeie cu inițiativă, care își cunoaște propria valoare, îl învață pe Daryn că trebuie să își urmeze visele și că poate să se impună în fața părinților, că poate să modifice planurile pe care aceștia le au pentru el, astfel încât să îi mulțumească. Ușor, ușor, Daryn conștientizează că viitorul nu trebuie să fie mereu dictat de un plan detaliat conceput de o autoritate și că un eșec nu este neapărat un ultimatum, ci o oportunitate de a schimba macazul și de a o lua pe drumul cel bun.

După ce Isabelle și Daryn se apropie unul de altul și ajung să se cunoască la un nivel mult mai profund, aflăm că Isabelle suferă de cancer ovarian în stadiu avansat și că timpul care i-a mai rămas de trăit îi este foarte limitat.

Filmul se concentrează pe imaginea celor doi îndrăgostiți și prezintă cât de relevant este să nu abdici de la valorile în care crezi și să nu renunți la vise, oricât de imposibile ar părea, dar, în subsidiar, se problematizează și o serie de teme actuale și de interes pentru tinerii de vârstă mea, precum relația dintre părinți și copiii adolescenți, lupta pentru câștigarea independenței față de părinți sau tragedia bolilor incurabile, care pot apărea de nicăieri.

În final, filmul tratează dintr-o perspectivă nouă o idee binecunoscută – iminența morții ne face să înțelegem cu adevărat ce este important, să distingem răul de bine, să prețuim iubirea și să ne urmăm, cu dedicare și curaj, visele. Isabelle dispare din viața lui Daryn, dar își lasă profund amprenta asupra evoluției sale.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *