Nămolul – aurul negru pentru sănătate

Autorul Articolului: Robert Adam, clasa a 12-a A

Probabil nu foarte multă lume cunoaște proprietățile benefice ale peloidoterapiei. Peloidoterpia este ansamblul procedurilor locale și generale făcute cu peloide sau nămoluri, adică fluide care se formează pe fundul apelor stătătoare, având, cel mai adesea, origini vegetalo-animale. Acest tip de tratament datează încă din Antichitate și a devenit foarte popular în Evul Mediu. În țara noastră, prima atestare a calităților sanogenetice a nămolului a fost în 1854, când un pașă otoman a făcut o cură de băi cu nămol la Techirghiol și a fost foarte mulțumit.

Peloidele sau nămolurile, depinzând de conținutul în materii anorganice și organice, sunt de trei tipuri: nămol sapropelic, nămol de turbă și nămol mineral.

În România, nămolul sapropelic este foarte răspândit – Techirghiol, Agigea, Sibiu, Sovata, Figa etc. . Aceste stațiuni atrag foarte mulți turiști anual.

Nămolurile minerale au cea mai mare cantitate de substanțe minerale (50-70%), cele sapropelice se clasează pe locul al doilea (20-40%) și sunt urmate de cele de turbă (sub 20%).

De ce ar trebui totuși, la recomandarea unui cadru medical, să utilizăm aceste substanțe negre?

Proprietățile benefice sănătății ale peloidoterapei sunt plurifactoriale, acționând prin mecanisme diverse.

În primul rând, are acțiune cardio-vasculară, imediat după aplicare, în funcție de metoda aleasă, punând sângele în mișcare. De asemenea, acționează la nivel nervos, stimulând fagocitoza și imunoglobulinele și, la nivel endocrin – mai precis, asupra axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian.

În al doilea rând, terapia cu nămol este puternic recomandată în afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor (artroze, spondiloze, discopatii), în boli inflamatorii reumatologice (artrite, spondilartropatii), în afecțiuni dermatologice cronice (psoriazis, eczemă cronică) sau în afecțiuni endocrinologice (obezitate, rahitism).

Nămolul este de preferat să fie aplicat la o temperatură înaltă, căci astfel sunt activate efectele tonice imuno-stimulatoare și cele cardio-vasculare.

Atenție însă că, printre contraindicațiile peloidoterpiei se numără diabetul zaharat, astmul bronșic, cancerul, bolile infecțioase și orice alte afecțiuni in stadii avansate.

În concluzie, chiar dacă, din punct de vedere olfactiv, nămolul nu este prea plăcut, efectele sale terapeutice surclasează, pe termen lung, senzațiile de moment, fiind dovedite științific și des lăudate în popor.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *