NOU! Biblioteca liceului este de acum (și) la un click distanță!

Autorul Articolului: Bibliotecar Petronela Chiriac

Singurul lucru pe care trebuie să îl știi cu precizie este locul unde se află biblioteca” spunea Albert Einstein. Și bine spunea, pentru că, în esență, a ști că o informație care îți este necesară există undeva într-o carte, e aproape ca și cum ai avea deja acea informație. Efortul tău se reduce la a găsi cartea și a o studia. Iar dacă ai acces la o bibliotecă, problema ta este ca și rezolvată.     

Veți spune: acum toate cărțile sunt pe Internet. Tot ce vrem să știm este acolo. Multe cărți se găsesc în format electronic sau sunt chiar în format audio. De ce să mai mergem la bibliotecă?

Da, e adevărat: traseul de la noi la informație a devenit mai scurt de când cu miraculosul Google. Tastăm câteva cuvinte cheie… și gata! aflăm ce vrem să știm. Simplu și rapid… dar doar dacă știm să deosebim informațiile corecte, verificate, de cele false sau incomplete.

Această dilemă nu există într-o bibliotecă clasică. Cărțile ne furnizează repere clare, texte întregi, referințe bibliografice complete. Pe scurt, bibliotecile clasice ne oferă o mai mare garanție a adevărului, din surse multiple care pot fi comparate.

În plus, în bibliotecă sunt șanse mai mari să ne îndrăgostim de cărți. Le vedem pe rafturi și ne atrag. Dacă ne-a plăcut o carte, o să mai vrem una… de același autor… sau de același gen…sau măcar la fel colorată!  Pășim în spațiul bibliotecii și captăm fără să vrem energii elevate, intrăm în rezonanță cu sufletul cel bătrân și înțelept al Umanității. Și devenim și noi mai înțelepți.

Și nu în ultimul rând, în bibliotecă avem șanse mari să găsim oameni frumoși, care ne seamănă, care citesc și ei ca și noi, oameni cu care ne putem împrieteni în mod real, nu virtual.Și dacă nimic din cele de mai sus nu v-au convins să veniți la bibliotecă, că, dee… știți voi mai bine ce și cum…,  am lăsat spre final o veste care sper să vă încânte.

Articolul acesta nu se vrea doar o pledoarie pentru biblioteci clasice și lectură. E în egală măsură și o invitație la a folosi un nou și modern instrument de lucru în biblioteca noastră. Este vorba de un link către o bază de date care conține tot fondul de carte al bibliotecii noastre, link pe care o să îl găsiți în curând pe site-ul școlii.

Baza de date a fost finalizată recent. Este realizată în format EXCEL și conține lista tuturor celor 21816 volume din biblioteca liceului (adică titlul, autorul, localizarea pe raft, anul de apariție, domeniul principal, domeniul secundar, clasa din clasificarea zecimală universală și tipul cărții). De asemenea, sunt incluse câteva instrucțiuni de utilizare, o situație statistică pe domenii și o listă a ultimelor cărți introduse în inventar.

Sper ca această veste să fie pe gustul vostru… și să primesc multe mail-uri de la voi, care să sune cam așa: “Am văzut că aveți cartea X. Vă rog să mi-o pregătiți. Vin sa o iau în pauza Y.”

Vă aștept deci la bibliotecă… fiindcă știți cu toții unde se află … și acum știți și ce cărți frumoase vă așteaptă acolo!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *