Nu e paranoia dacă se întâmplă cu adevărat… – ,,Femeia de la fereastră” de A. J. Finn

Autorul Articolului: Bianca Anton

“Femeia de la fereastră” face parte din categoria cărților pe care, odată ce ai început să le citeșți, îți este (aproape) imposibil să le lași din mână. Nu numai că povestea este captivantă, ci și personajele sunt conturate într-un mod captivant, atmosfera este de film clasic Hitchcock, transpus într-un roman. Aș putea să spun că m-a impresionat la fel de mult cât mi-a dat și fiori.

Anna Fox este “camera de supravegheat” sau “doamna care știe totul despre oricine” în cartierul din New York unde locuiește singură, fiind despărțită de soțul ei, Ed, și de fetița lor de zece ani, Olivia. Din cauza problemei de care suferă, agorafobia (teama de spații largi), declanșată de un accident, psihologul Anna Fox a stat zece luni în casă, unde , în afară de jucat șah online și de băut un vin bun în compania motanului pufos Punch, pe canapea, sau în afară de  vizionarea unui film vechi alb-negru, și-a “spionat” vecinii cu ajutorul aparatului de fotografiat de ultimă generație.

Atunci când familia Rusell, o familie perfectă în aparență, dar nu și în esență, se mută vizavi, Anna este imediat atrasă de membrii ei, Allistar, Jane și Ethan. Într-o seară, femeia este martoră la un eveniment pe care nimeni nu trebuia să îl vadă. Din cauza rupturii sale cu lumea reală, a medicamentelor puternice pe care le ia și a paharelor de vin consumate zilnic, nimeni nu o crede pe doamna Fox. Fiind psiholog de profesie și “spion profesionist”, Anna știe ce a văzut și ajunge să își piardă un pic mințile, deoarece nimeni nu o crede și toți o consideră nebună.

Thrillerul fascinant urmărește încercarea disperată a femeii de a înțelege ce a văzut în acea seară, de a se convinge că ce a văzut a fost real și de a le demonstra celorlalți că nu și-a pierdut mințile complet, ducând un război interior. Cartea este scrisă sub forma unui jurnal care se concentrează pe acest personaj, Anna Fox, care mie mi-a stârnit curiozitatea. Este un psiholog  care dă sfaturi pe internet, dar nu le aplică în viața ei, care este izolată de lume, dar știe totul despre oricine din cartier (mai bine zis, este vecina care stă la fereastră și îi judecă pe toți, pe care cred că o avem cu toții) și pe care nu o crede nimeni, fiind, după părerea tuturor, alcoolica și consumatoarea de medicamente, care nu iese din casă. De asemenea, determinarea femeii de a descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat, devenind un mic detectiv, este de fier. Finalul m-a șocat și, în aceeași măsură, m-a pus pe gânduri (nu spun nimic, vă las pe voi să savurați romanul).

M-a impresionat mult această carte și datorită faptului că am asociat-o pe Anna cu unii dintre noi în pandemie, în perioada carantinei. Recunosc că și eu, în momentele de plictiseală, m-am uitat pe geam, sperând să văd vreun vecin sau o vecină care să facă ceva interesant și să mă uit la ei de parcă aș fi vizionat  un film (nu am avut acest privilegiu).

Am obiceiul (prost, după spusele unora) de a îndoi colțurile paginilor care m-au impresionat sau m-au pus pe gânduri, această carte nefiind o excepție. După ce am răsfoit paginile “chinuite”, mi-am dat seama că pasajele umoristice și întrebările retorice nu lipsesc, dar și fragmentele care îți provoacă un fior pe șira spinării sunt cât se poate de prezente, întreținând atmosfera de thriller de neuitat.

“Femeia de la fereastră” este o carte publicată în peste 40 de țări și autori mari, precum Stephen King, au avut ,,un cuvânt de zis” (sau mai multe) după ce au citit creația lui Finn: “Una dintre acele cărți rare pe care nu le poți lăsa din mână. Scriitura este fluidă și adesea remarcabiă. Felul în care Finn își plasează povestea originală pe un fundal de film noir încântă și dă fiori în același timp”. De asemenea, autoarea cărții “Fata dispărută”, Gillian Flynn a caracterizat romanul ca fiind ”Uluitor, senzațional și extraordinar”, iar Ruth Ware, care a scris ”Femeia din cabina 10”, crede că acest thriller este ,,o poveste întunecată și plină de răsturnări de situație, cu o premisă irezistibilă de film noir. Hitchcock ar fi cumpărat drepturile de ecranizare fără să stea prea mult pe gânduri”.

Pentru pasionații de filme, vin în ajutor și le transmit că această carte va fi ecranizată în curând și va apărea pe Netflix. Dar, după părerea mea, cartea bate filmul în 99% din cazuri.

Recomand această carte tuturor amatorilor de thrillere și celor care doresc să citească o poveste plină de suspans, care te face să îți ții respirația pe măsură ce înaintezi în lectură, cu personaje complexe, scrisă simplu, dar, în același timp, elegant.

Sursa Imaginii: bookwormsinacozycorner.home.blog

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *