O poveste cu adevărat fabuloasă

Autorul Articolului: Maria Ciobotariu, clasa a VII-a C

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle – o poveste de dragoste, o poveste de magie, o poveste de suflet. Cartea ne vorbește despre Oliå, zâna care a renunțat la toate puterile sale pentru Iliån, prințul pe care îl iubea. Iliån fusese condamnat la moarte, dar, pentru că Taåge se temea să omoare fiul de rege,  îl izgonește din tărâmul magiei, într-un loc înfricoșător, „departe, în locul de unde nu se mai întoarce nimeni”. Taåge l-a trimis cu vraja de surghiun pe singurul tărâm, unde oamenii nu cred în povești sau în zâne – lumea noastră. Oliå, însă, a implorat să fie și ea trimisă, și, astfel, au ajuns amândoi în aceeași lume. Dar Oliå fu blestemată, căci, dacă era văzută de Iliån, iubitul ei, atunci ea ar fi dispărut pentru totdeauna.

Prințul Iliån ajunge deci în 1936, în Paris, în fața magazinului de bezele numit Casa Perle, în mijlocul unei furtuni puternice. Soții Perle îl iau în casa lor pe tânărul frumos și palid ca un mire, care nu scosese un cuvânt, și îl lasă să doarmă în camera fiului lor mort. A doua zi, Jacques Perle se duce la căminul surdo-muților, bănuind că Iliån fugise de acolo, dar portarul îi spune că toți copiii sunt prezenți. Astfel, tânărul, „un necunoscut picat din cer”, „un frumos pasager al furtunii” rămâne în Casa Perle, dându-și silința să ajute. Muncea pe brânci, și când, cu ajutorul doamnei Perle, învață franceza, soții Perle află că luaseră în casă un tânăr melancolic, inteligent și pătrunzător, cu ochi cenușii și un accent de nicăieri.

Într-o zi, ziua care avea să-i schimbe viața lui Iliån, trecură doi jandarmi care căutau o persoană numită Joshua Perle, care nu se prezentase la îndeplinirea îndatoririlor militare. În acea zi, Iliån găsește în magazin o carte uitată de un copil. Despre zâne. Găsise o dovadă că trecutul lui nu era o plăsmuire a imaginației. Cărticica de un franc și jumătate era puntea care îi dovedea legătura dintre lumea zânelor și lumea noastră, cea reală. Acum, amintirile legate de Oliå și copilăria lui nu mai erau niște iluziii. Când cei doi jandarmi s-au reîntrors să stea de vorbă cu Jacques, l-au găsit pe  Iliån, care susținea că el este Joshua Perle. Astfel, prințul a devenit soldat.

Joshua Iliån Perle ajunse, deci, în curând într-un lagăr de prizonieri din Westfalia, căci Franța pierduse și fusese ocupată, iar atunci când scăpă, se reîntoarse la Casa Perle.

În lumea reală apar, din când în când, obiecte magice, din lumea cealaltă, ca pentru a-i face suferința lui Iliån mai adâncă, dorul mai greu: un solz de sirenă, un balerin, praștia din copilărie. Iliån aduna aceste obiecte, obiecte ale locului lui de baștină, pentru a dovedi existența magiei, a celeilalte lumi. După cum îi spusese și Alexandre: „Le vor trebui dovezi.”

Între timp, Oliå, angajată ca vânzătoare la o mercerie, îl vedea mereu, cu durere, pe Joshua Iliån, după vreun stâlp sau zid. Odată,  în mercerie, era aproape să o vadă, să o prindă, dar Oliå Solange se ascunse și strânse la piept praștia lui, pe care o avea mereu înfășurată în jurul încheieturii. Îl ajuta, fără să fie văzută, pe Joshua să scape, căci regele, Iån, își trimitea arcașii să îl ucidă, dorindu-i moartea, căci aflase că nu fuseseră omorâți. Când Oliå  nu-l mai găsi pe Iliån, când era plecat în război, își luă nume noi, deveni o cântrăreață celebră, dispăru și apoi reapăru altundeva, ca dansatoare, cunoscând celebritatea. Oliå rămăsese la fel, o fată ca oricare alta, doar ceva mai visătoare, mai zbuciumată și mai frumoasă decât celelalte.

În ultimul capitol se duce ultima bătălie – Perle, bătrân,  Oliå, tânără și naratorul (cartea e scrisă din perspectiva lui Joshua Perle, a Oliei și a unui băiat pasionat de fotografie), între două vârste. Ultimul arcaș e omorât de Oliå, iar acesta se dovedește a fi chiar Iån, regele nemilos care le dorise moartea. Războiul se terminase. Sarcina naratorului este cea de a le spune povestea, scriind cartea „Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle”, să facă oamenii să înțeleagă existența magiei, a prințului și a zânei izgonite. Astfel, cei doi se vor putea întoarce în corpurile lor părăsite pe plajă, de unde fuseseră izgoniți în lumea cealaltă, lumea lor, cea reală și adevărată pentru ei. Le vor spune copiilor, nepoților și strănepoților lor povești, dar povestea lor preferată va fi cea despre război, praștii, vânzătoare și bezele. O poveste cu final, cred eu, fericit. În sfârșit, dragostea lor se va fi împlinit, iar cei doi își vor trăi viața fericiți, cu amintirea unei fete mereu tinere și a unui băiat melancolic.

Cartea scrisă de Timothee de Fombelle m-a impresionat prin puterea dragostei cu care Oliå și Iliån erau legați, dragostea care îi făcea loiali unul altuia până la moarte și după aceasta, felul în care amintirile celor doi le dădeau curaj să înainteze în viață, îmbătrânind alături, iubindu-se, dar fără să se poată vedea.

Felul cum  Oliå îi purta mereu praștia la încheietură, cum îl ajuta mereu să scape, cum îl salvase de la moarte.. cum Iliån, cunoscând fete tinere și frumoase, care își doreau să se apropie de el, rămânea mereu loial Oliei, cum, atunci când Alexandre îl întrebă dacă are o iubită, Iliån rosti, cu ochi scăpărători numele Oliei.. câte lucruri au îndurat fiecare, împreună, dar separat pentru finalul lor, pentru lumea lor și pentru dragostea lor atât de puternică care a putut învinge bătrânețea, depărtarea și surghiunul.

Iubirea și magia au foarte multe în comun. Ele îmbogățesc sufletul, încântă inima. Și ambele necesită practică, ne spune scriitoarea Nora Roberts. Vă recomand cartea; dacă iubiți magia, dacă iubiți istoria amestecată cu irealul, dacă vă place să vă petreceți timpul la granița dintre imaginar și real, atunci cartea „Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle” vă așteaptă de mult să o luați de pe raftul librăriei! Dacă doriți acel fel de Carte, pe care să o puneți noaptea sub pernă, să o re- și recitiți, să o luați mereu în valiză… am candidatul perfect! Și dacă sunteți acel fel de persoane care spun: „Nu, nu citesc asta, e cu zâne, cu dulcegării” vă spun eu că n-are nici dulcegării, nici sentimentalisme siropoase, e o poveste de dragoste aproape imposibilă, fără adaos de zahăr, fără îndulcitori. Ajutați-i să se întâlnească, crezând în povestea lor și visând că aceasta încă nu s-a încheiat, credeți într-un final magic, fără sfârșit. Citiți, îndrăgostiți-vă de carte, deoarece – credeți-mă – nu există altă alternativă decât a iubi cartea, a iubi iubirea puternică a celor doi. Citiți! Amintiți-vă îndemnul lui Peter Pan: „Deci vino cu mine, unde se nasc visele, iar timpul nu este niciodată planificat.  Gândește-te la lucruri fericite, iar inima ta va zbura pe aripi, pentru totdeauna, în Țara de Nicăieri”!

Atenționare – pentru băieții sceptici:), cartea aceasta este opera unui scriitor și e vorba în ea și despre război, lagăre, dar și despre contrabanda cu obiecte magice. Se poate citi, nu crește glicemia:)))!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *