Orientarea turistică-între abilitate de viață și sport

Autorul Articolului: Patricia Sonea              

Așa cum bine știm, sportul aduce o gamă variată de beneficii organismului, oferindu-ne totodată un stil de viată mult mai sănătos. Încă de când eram mică, părinții mei m-au încurajat să particip la cât mai multe activități sportive și să le aleg pe cele care îmi plac, pentru a le practica mai departe. Într-un final, după multe drumuri de la o sală la alta sau de la un teren la altul am ales două dintre ele: dansul și unul de care nu mai auzisem niciodată până în acel moment, orientarea turistică.

Povestea din spatele acestei alegeri, de a încerca un sport pe care nu multă lume îl practică și despre care puține persoane știau, este una foarte interesantă. Într-o iarnă, acum aproximativ unsprezece ani, eram la schi cu părinții mei. După prima coborâre, în timp ce ne apropiam de baza pârtiei, o doamnă de statură medie și plină de energie, mi-a sărit în față, obligându-mă astfel să pun frână foarte brusc. Am avut parte de o cădere spectaculoasă. După ce m-a ajutat să mă ridic, a început să vorbească cu mine în limba franceză, iar eu nedumerită i-am răspuns: ,, mă scuzați, nu știu franceză, eu la scoală fac germană’’. Când am văzut o pe mama că se apropie de noi și începe să vorbească cu doamna respectivă, mi-am dat seama că se cunoșteau. Îmi aduc aminte că nu eram foarte atentă la conversația pe care o purtau, dar la un moment dat, mi-am auzit numele într-o afirmație făcută de mama ,, Poate o luați și pe Patri la următorul concurs, că nu i-ar prinde rău”. Ceea ce, dealtfel, s-a și întâmplat. Peste câteva luni doamna antrenoare a sunat-o pe mama, recomandându-i să particip la cursuri pentru a învață ce înseamnă acest concept de orientare și ce presupune practicarea lui.            

Orientarea este un sport în care concurenții, folosind o harta și o busolă, trebuie să se deplaseze într-un mediu necunoscut, de la un post la altul, pentru a parcurge cât mai repede un traseu marcat. La început, nu eram prea fericită de această decizie și nici nu aveam o părere foarte bună despre doamna antrenoare, deoarece eram un copil destul de timid și introvertit, iar ea era foarte energică și vorbăreață. Spre surprinderea mea, am învățat foarte repede toate semnele convenționale, cum se citește o hartă, cum o înnordez, care este direcția corectă, astfel încât să nu mă rătăcesc în pădure. Senzația trăită în aceste experiențe m-a făcut să îmi doresc să continui și să mă perfecționez, astfel încât să obțin rezultate din ce în ce mai bune.

Îmi amintesc și acum cu plăcere de primul meu concurs și de prima mea experiență în pădure, cu tot ce însemnă orientarea de fapt. Am reușit să mă calific pe podium, ceea ce mi-a adus cea mai mare satisfacție. Am ales să continui să fac orientare turistică deoarece pot spune că ,,m-am îndrăgostit” de acest sport chiar din momentul în care am ajuns la primul post și am realizat că știu să ajung și la următorul. Este un sentiment foarte plăcut atunci când ești în pădure, doar tu cu ține iar singurele sunete care se aud sunt foșnitul frunzelor și ciripitul micilor vietăți. În decursul unui deceniu de practicare a acestui sport am reușit se particip în total la peste cincizeci de concursuri, inclusiv la trei campionate naționale ce mi-au adus un titlu de campioană națională și unul de vicecampioană și minunata oportunitate de a fi o sportivă legitimată și recunoscută în Federația de Orientare. Orientarea turistică este unul dintre puținele sporturi pe care poți să le practici indiferent de vârstă. În acest caz, se poate aplică zicala ,,vârstă este doar un număr”, deoarece sunt sportivi cu vârste cuprinse între trei și optzecisipatru de ani, sau chiar mai în vârstă, din categoria seniorilor.

Acest sport te învață totodată și cum să lucrezi în echipă,  existând o probă de stafetă la unele competiții.

Sunt foarte mândră că practic acest sport din care am învăț foarte multe lucruri și care m-a schimbat atât de mult în ultimii ani. De la copilul mic, timid, introvertit și pierdut în spațiu la o tânără sportivă motivată care știe unde vrea să ajungă și ce vrea să facă mai departe.

Recomand cu mare drag acest sport și sper ca în viitor, cu ajutorul fiecăruia dintre noi, să devină mult mai cunoscut și mai practicat.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *