Pasiuni transformate în recunoaștere internațională

Autorul Articolului: Victor Calu, laureat la Olimpiada Internațională a Elenismului, în 2019

Mulți m-au întrebat de ce îmi place limba neogreacă și cum am ajuns să fiu olimpic internațional la la o olimpiadă de prestigiu. Răspunsul este simplu: din pasiune, curiozitate și studiu. Numele meu este Victor și cu mult timp în urmă am învățat singur alfabetul grecesc și să scriu în această limbă, apoi am descoperit și muzica tradițională grecească. Mereu găseam lucruri interesante despre Grecia și tocmai de aceea, aflând întâmplător că există o comunitate elenă în Iași, am decis să mă înscriu la cursurile organizate aici. Așa am cunoscut-o pe doamna Athina Tsavea, o tânără profesoară din Grecia, de la care învăț nu numai limba greacă, dar și multe lucruri despre tradițiile și stilul de viață grecesc. Pentru cei care nu știu, Comunitatea Elenă din Iași este un loc care promovează cultura și identitatea grecilor, cu o tradiție veche în orașul nostru. Orele se desfășoară o dată pe săptămână și există mai multe clase, începând de la nivelul A1 până la C2. Chiar și ea a învățat puțină română și reușește să o înțeleagă prin comunicarea cu noi. În România, se desfășoară anual Olimpiada de limbă neogreacă, iar elevii care participă nu sunt doar din comunitățile aflate pe teritoriul României, ci și din multe alte țări ale  Europei, acolo unde se studiază limba neogreacă, o limbă unică care nu se înrudește cu nicio altă limbă din familiile limbilor indo-europene. Cred că oricine poate să ajungă olimpic internațional, deoarece este o limbă foarte care te îmbie să o descoperi, cu reguli gramaticale bine structurate și puține iregularități, un vocabular bogat, utilizat de noi fără să știm în multe domenii (medicină, religie, politică, literatură, filosofie etc.) și în vorbirea curentă, cum ar fi termenii simandicos, sigur, biblioteca, școală etc.). Așadar, dacă doriți să învățați o limbă străină rapid și să vorbiți corect, îmbogățindu-vă vocabularul neologic al limbii române, vă recomand limba neogreacă.

Am participat la etapa internațională a Olimpiadei în urmă cu 2 ani și am reușit să câștig premiul al II-lea, la nivelul A1. Având în vedere că este o competiție importantă, devii mai motivat pentru a învăța mai mult și mai bine, dar răsplata acestui efort a fost pe măsură. De asemenea, în cadrul comunității sunt organizate tabere în Grecia, oferind participanților șansa și oportunitatea de a cunoaște ospitalitatea poporului grec, de a-și face prieteni noi și de a -și  îmbunătăți cunoștințele de limba greacă vorbind-o cu nativii, în situații concrete de viață.

Dar dar cel mai important lucru este de a descoperi direct lucruri interesante despre istoria și cultura Greciei. Nu am reușit să văd toată Grecia, dar am vizitat un singur loc care m-a impresionat nespus de mult – Palatul din Knossos (Creta), cu o istorie de 4000 de ani, prima clădire din lume dotată cu sistem de canalizare. Palatul avea o mulțime de etaje, camere de locuit, depozite pentru alimente și altare sacre. Este într-adevăr prima dovadă a științei și civilizației avansate din Europa.

După cum am menționat deja, această limbă este unică, fiind rostită pentru prima dată acum 5000 de ani, aparținând civilizației cicladice și celei minoice din Creta, urmând să răsune în amfiteatrele din Atena prin glasul personalităților celebre, precum Pericle, Tucidide și Demostene. Ecoul ei a ajuns până la malurile fluviului Ind, bravi soldați întorcându-se în Atena întâmpinați de o nouă eră, o eră romană din care se va naște mai târziu un glorios Imperiu Bizantin.  Iar ulterior, în secolul al XIX-lea, strigătul revoluționarilor greci, care au luptat pentru libertatea lor, a ajuns până în marile orașe, precum Paris, Moscova și Londra, chemând în ajutor pe toți fiii Greciei: ‘’Καλλιό ’ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!’’ (Mai bine o oră de viață liberă, decât 40 de ani de sclavie și închisoare!)

Istoria Greciei este foarte tulburată. De la bătălia de la Marathon, căderea Constantinopolului până la revoluția elenă din 1821, au existat numeroase perioade de glorie, dar și de tristețe pentru poporul elen. Însă au reușit mereu să își conserve cultura și să răspândească știința și arta elenă în întreaga Europă. Putem să îi considerăm părinții Europei.

Grecia, de la ruine antice și cetățile medievale până la insulele celebre și plaje desprinse din peisaje de vis, te invită să o cunoști și să să fii măcar un pic parte din ea.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *