Pisicile din viața noastră

Autorul Articolului: Cucuteanu Alexandra Iuliana, clasa a 7-a C

Pisicile ca animale de casă pot fi foarte bune, dar, ca și la orice alt animal de companie, prezintă dezavantaje, avantaje și lucruri care necesită atenție.

La pisici, bolile nu se manifestează atât de vizibil, decât dacă sunt legate de piele, blană, ochi etc. Anumite semne de boală apar atunci când pisica nu mănâncă hrana și nu bea apă. De la primele semne trebuie dusă la veterinar.

Multe animale au obiceiul să mănânce sau să roadă anumite plante des găsite prin casele, curțile și grădinile oamenilor.Acestea pot fi foarte toxice pentru pisici.

De exempleâu: aloe vera, begonia, cactușii, cala, crinul (de orice fel), crizantema, floarea flamingo, usturoiul, oleandrul ar fi bine să nu tenteze nicio pisică, pentru că i-ar face mult rău.

Un anumit strat de celule din retina pisicii se comportă ca o oglindă, reflectând lumina și ajutând pisica să vadă în întuneric. Noaptea se pot vedea doi ochi luminoși urmărind totul din beznă.

Pisicile adulte dorm mult. Foarte mult. De multe ori dorm ziua și vânează noaptea. Dacă pisica nu e lăsată afară noaptea din diferite motive, cel mai probabil se va cățăra pe orice poate și va alerga peste tot.

Pisicile nu sunt animale foarte sociabile. Dacă în casa în care este pisica există și un alt animal (câine, papagal, șoarece etc.) sunt șanse ca pisica să se acomodeze mai greu sau chiar deloc.

Pisicile se atașează mai mult de un teritoriu decât de o anumită persoană. Dacă ele sunt mutate de la un loc la altul, de la o casă la alta, vor căpăta un anumit stress din cauza aceasta.

Alergiile la pisici pot fi severe și nu trebuie ignorate. Există un tratament pentru fiecare, dar dacă se observă orice fel de semne de alergie (strănutat, tușit, sufocare etc.) trebuie contactat medicul, deoarece fiecare rasă de pisici are blana extrem de diferită.

Când sunt pui, pisicile sunt jucăușe, pline de energie și sunt preferate mult de copii, dar când ajung la maturitate, dorm mult și preferă să nu fie deranjate.

Sunt animale mândre și nu toate pisicile acceptă ușor să fie mângâiate și ținute în brațe.

Pisicile au nevoie de jucării și locuri speciale pentru a-și ascuți unghiile, altfel se folosesc de mobila și tapițeria din casă.

O parte foarte bună în a avea o pisică este că cea mai bună jucărie cu care o să își petreacă tot timpul este o cutie de carton sau o pungă de hârtie.

Pisicile trebuie dresate. Este un proces mai lung ca la câini, dar necesar. Fără dresaj, pisica nu va asculta când trebuie să plece dintr-un loc, să nu mănânce ceva, să folosească litiera, să nu zgârie anumite lucruri etc. Cel mai bine este să existe un cuvânt sau două pentru a reuși să le învețe mai ușor.

Pe timpul verii, dacă este caniculă sau pisica are părul lung, este de preferat să fie tunsă pentru a nu mai suferi de la căldură.

Pentru orice stăpân de pisică este important să știe cum își transmite aceasta emoțiile.

O pisică fericită are coada drept în sus, un corp relaxat, urechile pe jumătate ciulite și un mieunat ca un ciripit.

O pisică jucăușă are coada ca un semn de întrebare, spatele arcuit și sare într-o parte.

Multe pisici de interior cad într-o mare plictiseală. Dacă pisica este grasă, doarme mai mult de 18 ore pe zi și se poartă urât, atunci pisica are nevoie de mai multe activități și provocări.

O pisică tristă se ghemuiește, își înfășoară coada în jurul ei și își pleoștește urechile și mustățile.

Pisicile sunt cele mai comune animale de companie și au trăit alături de oameni de mii de ani ajutându-ne să îndepărtăm rozătoarele care aduceau boli, cu depistarea bolilor, sau doar fiind un animal mic și pufos pe lângă casă. Recomand iubitorilor de pisici lucrarea Cum vorbesc pisicile, de la Editura National Geographic, dar și www.cupisici.ro sau www.wikipedia.org.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *