Un proiect de vacanță- “Proiectul Rosie” de Graeme Simsion

Autorul Articolului: Teodora Iacob

Povestea de iubire, aparent imposibilă, dintre un renumit profesor universitar de genetică, suferind, fără a fi  diagnosticat, de Sindromul Asperger – Don Tillman – și o doctorandă la psihologie, vegetariană (cu excepția fructelor de mare crescute ecologic), fumătoare, cu un stil de viață haotic – Rosie. Astfel ar putea fi rezumat romanul de debut al scriitorului australian Graeme Simsion.

Se cuvine să începem prin a explica ce înseamnă Sindromul Asperger. Sindromul Asperger este considerat a fi o tulburare comportamentală din spectrul autist, genetică, din punct de vedere etiologic. Persoanele diagnosticate cu acest sindrom depind de existența unei rutine cotidiene, imposibil de destabilizat, întâmpină numeroase greutăți de citire a semenilor (limbaj nonverbal, limbal paraverbal), de intuire a intențiilor acestora și de înțelegere a sensurilor dincolo de cuvinte, în cadrul limbajului verbal. Cu toate acestea, de regulă, aceștia au capacități intelectuale deosebite, putând lesne excela într-un domeniu unic, cel mai adesea științe exacte. [1]

Celibatar încă, în ciuda faptului că a împlinit vârsta de 39 de ani, Don începe o căutare sistematică, la fel ca întreaga sa viață, care se bazează pe orare bine stabilite, un Sistem de Mese Standardizate, liste, program de exerciții fizice pentru fiecare dimineață etc.  Astfel, acesta dezvoltă un chestionar organizat pe șaisprezece pagini pe care toate potențialele viitoare soții trebuie să îl completeze, pentru a evita pierderea inutilă a timpului și pentru a-l scuti pe Don de repetarea unor erori sociale, care au fost cauzele ruinării tuturor încercărilor anterioare de a începe o relație de dragoste reală cu o femeie.

Cerințele foarte aspre ale lui Don nu îi oferă acestuia vreo “candidată” la Proiectul Soția, până când Gene, un prieten din cercul său restrâns, profesor la Departamentul de Psihologie al aceleiași universități, îi face cunoștință (ca urmare a unui pariu) cu Rosie, o colegă de-ale acestuia din urmă, barmaniță într-un club de noapte în timpul liber, crescută de un tată vitreg, Phil, fiind orfană de mamă și, aparent, cea mai nepotrivită persoană care să răspundă întrebărilor din chestionarul lui Don.  

În ciuda diferențelor dintre ei, Don si Rosie se influențează reciproc, ajungând să lucreze împreună la un alt proiect, în care Don se implică cu un zel, la început inexplicabil, care însă își găsește sensul la finalul poveștii. Proiectul despre care este vorba se numește Proiectul Tata, având ca scop identificarea tatălui biologic al lui Rosie. Angajându-se în această anchetă, întemeiată doar pe vorbele răposatei mame, Don renunță treptat la aranjarea ordonată a vieții sale, de la exercitiile “sacre” de aikido și până la Sistemul de Mese Standardizate. Prin intermediul acestui proiect, Don și Rosie sar din aventură în aventură, uneori aflându-se la limita legii, pentru a preleva probe ADN de la posibili foști parteneri ai mamei.  

Firul narativ nu pune în evidență doar relația celor doi, ci dezvăluie eforturile amândurora de a se adapta și de a deveni mai buni. Don începe să învețe cum trebuie să se comporte in anumite situații și să se bucure de clipele pe care are norocul să le trăiască, în timp ce Rosie se străduiește să se împace cu trecutul și să traverseze perioada dificilă în care se afla.

Finalul neașteptat al Proiectului Tata și sfârșitul mult dorit al Proiectului Soția sunt două puncte forță ale romanului, pe lângă modul savuros, plin de umor, în care sunt povestite evenimentele și pe lângă personalitatea imprevizibilă și foarte simpatică a protagonistului. Continuarea romanului – “Efectul Rosie” – este, de asemenea, reușită, reiterând parte dintre ideile fundamentale ale primului volum.

O lectură atractivă, un proiect de vacanță pentru alecsandriștii iubitori de aventură!


[1] Christopher Barber – „Autismul și sindromul Asperger. Ghid pentru asistenți medicali” (2013, Editura ALL)

Sursa Imaginii: carturesti.ro

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *