Provocări paideice în realități pandemice

„Ghidul astronautului pentru viața pe pământ” sau cu chitara prin Cosmos

Autorul Articolului: prof. Alla Apopei

Cartea, ca pe –o dimineață,

Nepătată s-o păstrezi

Și să îți lumineze-n viață

Ca un soare în amezi.

Astăzi, m-am trezit cu aceste versuri ale lui Grigore Vieru în minte, pe care care le-am învățat în primii mei ani de școală. Și m-am minunat a nu știu câta oară de capacitatea pe care o are creierul uman de a selecta informații, amintiri raportate la gândurile care ne dau târcoale. De parcă ar fi Facebook, căci numai el auzind sau văzând că mă interesează un anumit subiect, îmi trimite informații numeroase legate de acesta, fără să i le cer. Așadar, pentru numărul din această săptămână, este rândul meu să scriu la rubrica „Provocări paideice în realități pandemice” recomandarea pentru lectura unei cărți în perioada vacanței. Gândindu-mă la ce carte să aleg dintre cele citite, de-odată mă trezesc cu versurile dragi ale acestei poezioare murmurate de buzele mișcătoare. Mă învăluie un sentiment plăcut, care vine din copilărie, imaginea mea cu o carte în mână alături de un lighean plin de mere proaspăt culese din merii doldora de rod care se află în spatele casei bunicii mele. Acolo, mi-am petrecut toate vacanțele școlare, în satul cu oameni veseli, harnici și buni, în lumea Prieteniei, a Cărților și a Visurilor realizate ulterior.

Și dacă tot vorbim despre puterea gândului, vă recomand o carte interesantă, care, la rândul ei, mi-a fost și mie recomandată de către o persoană înțeleaptă, de la care am învățat multe în ultimii doi ani. „Ghidul astronautului pentru viața pe pământ”, scrisă de Chris Hadfield, primul canadian care pășit în Cosmos și  primul astronaut care a cântat la chitară plutind prin stația spațială, este o carte importantă atât pentru cititorul adolescent, aflat la început de drum în viață, care are nevoie de un ghid solid pentru a face alegeri corecte și a-și crea obiective în funcție de aspirațiile sale, pentru a reuși, cât și pentru cititorul adult, care vrea să facă schimbări în viață (cred că după perioada pandemică pe care am traversat-o cu toții, sunt necesare anumite resetări) sau simte nevoia unor certitudini pe parcursul unui traseu sinuos. Căci, așa cum arată Wall Street Journal, „Mare parte din carte oferă lecții de viață despre importanța stabilirii unor obiective, a pregătirii intense, a analizei celor mai mici detalii”. Autorul canadian, bazându-se pe experiența sa unică în cele trei misiuni spațiale, prezintă principiile pe care ar trebui să le urmăm în viață, pentru a trăi frumos, în armonie cu noi și cu tot ce este în afara noastră. Trebuie să avem încredere în forțele noastre, dar să fim mereu în expectativă, pregătiți pentru a face față situațiilor neprevăzute, pe care ni le rezervă viața (poate că în aceasta constă și farmecul ei) pentru a ne învăța mai multe. Hadfield ne recomandă să rămânem umili în orice situație, chiar dacă avem o experiență bogată și credem că le-am văzut și le știm pe toate, si să fim deschiși să învățăm cât mai multe la orice vârstă, să fim oameni de echipa, pe care ceilalți se pot baza; căci de unul singur nu poți face prea multe nici pentru tine, nici pentru alții.
Chiar dacă nu sunteți pasionați de călătoriile intergalactice și de modul în care se pregătesc astronauții pentru zborul în cosmos (cu toate că nu oricine are parte de asemenea experiențe și cărțile cu acest subiect ar trebui citite din pură curiozitate), verva cu care povestește Chris Hadfield cele trăite, umorul în care îmbracă relatarea misiunilor sale senzaționale și constatările pe care le face din cosmos cu privire la viața noastră pe pământ, observând cu detașare și uluire micuța noastră planetă, vă vor capta atenția imediat ce veți deschide prima pagină a acestei cărți, apărute la Editura Nemira, în 2015.

M-am întrebat de ce, dintre atâția astronauți care au zburat în cosmos din 1961 (anul primului zbor al lui Iurii Gagarin, primul cosmonaut) până în prezent, Chris Hadfield a simțit nevoia să scrie  această carte sub forma unui ghid de supraviețuire pe pământ. Răspunsul l-am găsit într-un interviu oferit chiar de el:  „Popularitatea nu-i un scop in sine. Este un mijloc de a lua contact cu oamenii și de a le transmite cunoștințe despre explorarea universului. Mă consider extrem de privilegiat, de aceea simt responsabilitatea de a-mi împărtăși experiența.” 

Fiecare dintre noi are nevoie, mai ales la vârsta la care facem alegeri ziditoare pentru viață, de modele, fie că acestea sunt oameni reali sau personaje din cărțile lecturate. Sunt precum farurile, care luminează în noapte, pe mare, drumul corăbiilor pentru a nu se rătăci și a ajunge cu bine acasă. Cartea lui Chris Hadfield este unul dintre aceste faruri, deoarece prezintă destinul real al unui astronaut, care, călăuzit de pasiunea, voința și credința în reușita visului său, și-a depășit limitele și a făcut ca imosibilul să devină posibil, a trecut prin încercări și greutăți zilnice, înfrângeri și victorii, pentru a face lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut înainte.

Oare cum este să descoperi viața de pe planeta Pământ, zâmbindu-i din spațiul infinit?

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *