Provocări paideice în realități pandemice – Deschideți ochii spre călătorii provocatoare!

Autorul Articolului: prof. Alla Apopei

„Zuleiha deschide ochii” este o carte care se citește pe nerăsuflate. Face parte din categoria romanelor pe care dacă începi să le citești, nu le mai poți lăsa din mână, indiferent de ce se întâmplă în jurul tău și de ceea ce ai de făcut în perioada respectivă. Lectura cărții te face să uiți de lumea reală și să pătrunzi în epoca începutului de secol XX, în satul Iulbaș din Tatarstan, alături de familia Zuleihăi, o tânără căsătorită cu un tătar bogat, mult mai în vârstă decât ea, supusă tradiției neamului și soacrei dominatoare (Strigoaica) cu vise profetice, ca apoi să iei parte la drama istoriei, care a schimbat destinele oamenilor și ale țărilor, de preluare a puterii de către Armata Roșie, deschiaburirea regiunii de nord cu puternică influență orientală, însoțită de jafuri, crime în numele ,,legii”, arestări și prigoniri.  Este o călătorie impresionantă alături de eroina cărții, dintr-o epocă a mitului, în prima parte a romanului, în care Zuleiha comunică doar cu spiritele naturii și ale locului, aducându-ne aminte de poveștile din ,,1001 de nopți”, gândurile ei căpătând forma solilocviului,  spre inima Siberiei, un spațiu străin cu natura neîmblânzită, departe de tradiția și valorile satului natal, printre străini, lipsită de protecție, care o determină să descopere oamenii și să comunice cu ei. 

În partea a doua a cărții (structurată în patru părți), mereu îți pui întrebarea ,,Încotro?”, cea care apare și în titlul din cuprins, deoarece, după ce este dusă din sat în convoiul deschiaburiților,  călătorești, timp de 6 luni, în condiții inumane, alături de eroina însărcinată, al cărei soț a fost ucis de un tânăr reprezentant al noii puteri, într-un tren ticsit cu familii de țărani înstăriți, nobili, artiști, medici, dar și deținuți de drept penal din toată Rusia, care s-a transformat peste noapte în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), descrisă într-un mod sugestiv de autoarea romanului: ,,Mare e țara în care trăiește Zuleiha! Mare și roșie ca sângele de taur.” Dar cele mai captivante și emoționante pagini sunt cele care o prezintă pe Zuleiha în colonia de muncă din Siberia (o invenție malefică a lui Stalin), unde viața se află la graniță cu moartea, iubirea cu ura, umanul cu inumanul, oferindu-i lectorului trăiri intense alături de protagoniștii poveștii de iubire, Ivan Ignatov, comandantul coloniei și ucigașul soțului protagonistei, și Zuleiha, femeia micuță și firavă care se transformă într-un scut de apărare pentru viața fiului său Iusuf în fața ororilor istoriei. Această poveste de iubire, pe care  Ludmila Ulițkaia, cea mai apreciată scriitoare rusă din epoca noastră, o consideră „ un imn închinat iubirii și tandreții în infern”, între două persoane cu valori, credințe și țeluri diferite, ea tătăroaică – el rus, ea musulmancă păgână – el comunist, ea victimă, iar el călău, reprezintă chintesența romanului, taina ascunsă cititorului printre paginile cărții. Pe parcursul desfășurării acțiunii, fiind nevoiți să supraviețuiască în taigaua ostilă, ei înțeleg că se află de aceeași parte a baricadei și că trebuie să lupte împreună pentru a rămâne în viață,că diferențele de religie, de etnie, de clasă și prejudecățile sunt lipsite de importanță. Oare nu este aceasta lecția pe care ar trebui să o învățăm toți?

Romanul „Zuleiha deschide ochii” este opera de debut a scriitoarei ruse, de origine tătară, Guzel Iahina, inspirată din povestea de viață a bunicii sale care a fost deportată din Republica Tatartstan în Siberia, la vârsta de 7 ani, împreună cu părinții săi, și a petrecut șaisprezece ani în exil. Apărut în anul 2015, romanul a fost apreciat de critici și scriitori consacrați din Rusia și din Europa, fiindu-i acordate mai multe premii importante. Tradus în peste treizeci de limbi, în România a fost publicat la Humanitas Fiction, în 2018, în traducerea Luanei Schidu, bucurându-se de un mare succes. 

Tema deportărilor și a supraviețuirii condamnaților din vechiul regim de către noua putere sovietică în condițiile Gulag-ului infernal este prezentată în operele mai multor autori, precum Alexandr Soljenițîn – Arhipelagul Gulag, Nicolae Dabija – Tema pentru acasă, Liliana Corobca – Capătul drumului,  Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia. Prin ce se diferențiază romanul lui Guzel Iahina de celelalte? Prin lecția de umanitate care ,,transcede istoria” (aprecierea criticilor), căci eroina este plină de căldură umană, sentiment ce o ajută să reziste în cele mai grele încercări ale infernului creat de politica stalinistă dinaintea celui de-al doilea Război Mondial. Este arma ei de apărare care o ajută să reziste, prin care topește cumplitul ger siberian și sufletele încrâncenate de lupta pentru idealuri goale. În prefața cărții, Ludmila Ulițkaia  menționează cu mândrie faptul că scrierea de debut a autoarei este un roman feminin, deoarece este centrat pe eroină, prezentând evoluția acesteia, traseul psihologic prin care Zuleiha trece de la condiția de femeie supusă destinului la cea de luptătoare și învingătoare într-o lume a ororilor și a brutalității. Nașterea fiului său dă sens vieții ei și o metamorfozează într-o ființă nouă.

În această perioadă pandemică avem multe restricții, printre care și călătoriile în diferite țări, după care tânjim cu toții, dar ne putem bucura de cele imaginare în compania unor eroi provocatori din marile cărți, ghizi de cunoaștere a valorilor vieții. Îndrăzniți să pătrundeți în lumea Zuleihăi, dând un search pe internet pentru a găsi varianta pdf a romanului, pe care autoarea o prezintă simbolic ca pe o nevoie eternă de adaptare și transformare a omului ca să supraviețuiască: ,,întreaga istorie a Zuleihăi este istoria descoperirii unei noi vieți, care îi ia locul primei vieți, istoria unei noi vieți complet diferită de cea de dinainte, în care omul este nevoit să se transforme total.” 

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *