Șahul pe înțelesul tuturor

Autorul Articolului: Bogdan Botșăneanu, clasa a 7-a C

Șahul e un joc vechi de strategie ce provine din India. Acesta se joaca în doi, trei sau patru jucători. Regulile sunt simple, există două culori, alb și negru, cele două se luptă pentru a doborî regele adversarului. Pentru a doborî regele trebuie să te folosești de piesele tale pentru a-l ține în șah (de unde provine și numele). Șahul constă în atacarea regelui, acum vine întrebarea „Cum atac regele?”. Fiecare piesă se poate muta într-un anumit sens pe niște pătrate și unde se mută acolo atacă. Există 6 feluri de piese: un rege, o regină, doi nebuni, 2 cai, 2 turnuri 8 pioni, adversarul are tot atâtea piese ca și tine deci aveți șanse egale de câștig. Piesele se pot mânca și între ele, ceea ce face șahul un adevărat un adevărat câmp de luptă. Fiecare piesă are un număr de puncte mai puțin regele care e important, regina are nouă puncte, nebunul are trei puncte, calul are tot trei puncte, turnul are cinci puncte iar pionul doar unul. Șahul e atât de popular încât se joacă la nivel internațional.

Eu am jucat șah și mi s-a părut un joc interesant, trebuie să spun că am fost la câteva competiții. Eu nu am fost cel mai strălucit din toată clasa la șah, aveam un coleg ce a fost la campionatul mondial de șah și a luat un loc decent. În schimb, spre deosebire de modul în care jucam șah în trecut, acum joc ocazional.

Fiind un joc de strategie, marii jucători au inventat niște deschideri: siciliana, gambitul damei, gambitul regelui, indiana regelui, indiana damei etc. Favorita mea este gambitul damei ce întinde o capcană cu care poți cuceri centrul, care e cea mai importantă parte din tot jocul la început, fiindcă poți să îți scoți piesele ce stau în spate.

Șahul nu e doar un joc de distracție, acesta ajută și la formarea felului în care gândești. Jucând șah, o să ai tendința de a face o strategie înainte de orice (de aici expresia gândire de șahist). Șahul mai ajută la dezvoltarea inteligenței și a încrederii în sine. În plus, pentru cei care nu se pricep la matematica șahul poate ajuta la gândirea necesară pentru a îmbunătăți performanța la acestă materie, ce pare destul de neprietenoasă.

Există o poveste despre cum șahul a fost inventat iar povestea sună cam așa:” Un sultan jucase tot ce era de jucat, citise tot ce era de citit și făcuse tot ce era de făcut, așa că dădu veste în țară că cel care îi va aduce un joc destul de bun pentru el va fi răsplătit. Un înțelept, auzind vestea, făcu un joc numit șah ce îl încântă pe sultan prin modul în care îți pune mintea la încercare. Înțeleptul ceruse ca să se pună un grăunte de grâu, iar pentru fiecare pătrat de pe tablă sa se dubleze numarul de grăunțe. Sultanul râse și acceptă, dar tocmai făcuse o greșeală foarte mare, deorece pe tablă sunt șaizeci și patru de pătrate, ceea ce aduce la numărul acesta de boabe (2^0+2^1……+2^63), un număr de ordinul miliardelor.” Povestea e foarte interesantă și definește inteligența pe care o dezvoltă șahul, căci, deși la început propunerea prezentată de înțelept pare foarte convenabilă, el realizează că nu mai e atât de atrăgătoare după ce o analizează.

Un alt lucru interesant este că partidele de șah pot fi notate pe hârtie, deoarece fiecare pătrat de pe tablă este notat de o literă și o cifră. Notarea se face în felul următor: pion D2-D4, iar această metodă a fost folosită mai ales în trecut, când nu exista posibilitatea de a filma.

Șahul a suferit în timp niște schimbări, cum ar fi introducerea unor noi mutări, rocada mare, mică sau en passant. Rocada este cea mai importantă  mutare din tot jocul, deoarece duce regele într-un loc sigur, mai exact spre marginea tablei. Eu prefer sa fac rocada mică pentru că e pentru realizarea ei este nevoie doar de două piese, în schimb pentru realizarea rocadei mari e nevoie să muți trei piese, dintre care și regina, care nu este o piesă pe care ai vrea să o muți la început de partidă. Piesa mea preferata este calul, valorând doar trei puncte, dar aceasta poate să sară peste piese, ceea ce îl face perfect pentru a da șah și a captura, o mutare populară fiind cal la C7 sau C2, depinde de culoare.

Important este de reținut este că nu jucăm șah numai ca să câștigăm sau să ne ocupăm timpul, șahul te ajută să gândești, să te dezvolți. Șahul nu e deloc greu, trebuie doar să îi încerci și te va captiva în magia lui.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *