Tehnologie și măsură

Autorul Articolului: Alexia Condurachi, clasa a VI-a C

În zilele noastre tehnologia este un ansamblu de aplicații și programe ce ne permit să rezolvăm anumite probleme sau pur și simplu să ne distrăm. Cu toții suntem familiarizați cu termenul de „tehnologie”, însă oare știm și în ce mod ar trebui folosită aceasta?

Majoritatea persoanelor folosesc tehnologia sau internetul pentru comunicare, ceea ce poate fi în aceeași măsură și un lucru bun, dar și un lucru rău. În primul rând este un beneficiu, deoarece ne ajută să comunicăm cu pritenii și familia de la distanță, iar în perioada aceasta de pandemie, reușim cu ajutorul platformelor de comunicare să ținem și anumite cursuri on-line. Desigur, faptul că putem ține legătura unii cu alții de la distanță este un lucru foarte bun, dar partea proastă este că mulți dintre noi folosim aceste aplicații pentru a vorbi cu străinii, ceea ce în majoritatea cazurilor este un lucru destul de grav, deoarece persoana respectivă va încerca să ne câștige încredere, pentru ca mai apoi să ne pună întrebări personale despre adresă, familie sau școală. Majoritatea persoanelor de acest gen pot fi niște oameni periculoși, de aceea trebuie să fim foarte atenți la modul în care ne folosim datele personale pe rețelele de socializare. Când ne facem conturi pe diferite platforme trebuie să fim atenți la ce informații dăm și să încercăm să ne punem parole cât mai puțin previzibile, pentru a ne feri de diferiți hack-eri. Înainte să răspundeți la întrebările „prietenilor virtuali”, ar trebui să ne întrebăm la ce anume îi folosesc lui aceste informații. Nu trebuie să ne deschidem prea tare în fața acestora.

Există multe cazuri de copii sau chiar adolescenți triști, ce au pe suflet diferite probleme pe care le este rușine să le împărtășească cu părinții. În acele momente apar diferite persoane ce se prefac interesate de problemele acestora sau chiar le dau acestora sfaturi. Copiii se bucură de atenția ce le-o acordă aceste persoane necunoscute și încep să se deschidă prea tare în fața lor, să le dea informați personale. Nu trebuie să ne încredem în oameni a căror identitate nu o știm sigur, căci la final tot noi vom avea de suferit. Totuși, internetul are și o parte bună, ce compensează într-o anumită măsură lipsurile acestuia. Nu toți oamenii au lângă ei o bibliotecă sau o librărie, de aceea, cea mai la îndemână și cea mai rapidă sursă de informații este internetul. Nu întotdeauna este o sursă la fel de sigură precum cărțile, însă dacă știi să cauți pe site-ul potrivit, cu siguranță vei găsi informațiile de care ai nevoie. Internetul conține și diferite platforme ce ne permit să ne rezolvăm anumite proiecte pentru școală, iar pentru toți copiii din ziua de astăzi este mai ușor să tasteze decât să scrie. Pe timp de pandemie, internetul a avut o contribuție foarte mare pentru a ne putea descurca de acasă. Diferitele platforme de video-conferințe ne-au ajutat să ne putem ține cursurile de la școală sau ne-au ajutat părinții să poată participa la diferite ședințe. Un foarte mare ajutor au avut și toate site-urile de comandat produse. Oamenilor le-a fost mai ușor să comande diferite haine sau alimente direct de acasă, în izolare.  Nu trebuie să susținem ideea de a sta toată ziua în fața unui laptop, însă nu trebuie nici să ne opunem modernizării. Modernizarea ne ajută să performăm, deoarece omenirea este în continuă schimbare. Însă trebuie să avem grijă cât timp ne petrecem în fața calculatorului și nu trebuie să așteptați până vă ia durerea de cap pentru a lua o pauză. Cu siguranță, dacă aș întreba câteva persoane ce ar face fără tehnologie o zi întreaga, majoritatea ar răspunde că „nu ar putea trăi”. Vreau să vă asigur că da, ați putea trăi și fără tehnologie. Chiar dacă poate ne-am descurca mai greu. În concluzie, nu trebuie nici să fim dependenți de tehnologie, dar nici să îi întoarcem spatele, deoarece aceasta ne permite să ne dezvoltăm.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *