The Mitchells vs. The Machines

Autorul Articolului: Iulia Rotaru, clasa a 9-a E

Eu sunt acel tip de persoană căreia i-a plăcut școala online. Mă trezeam cu 10 minute înainte de începerea orelor. Puteam să mai dorm în pauze. Ce vreau să spun este că îmi era bine. Nici nu voiam să mă gândesc la posibilitatea începerii școlii în format fizic. Dar, pe 10 mai, am auzit clopoțelul din nou sunând în clasele liceului meu. Am revenit la școală fizic. Cel mai greu mi se părea trezitul de dimineață, dar s-a dovedit a nu fi atât de rău. Totuși, după câteva zile, se simte oboseala și energia nu mai este aceeași. În această stare, simt nevoia de un pic de relaxare și, de cele mai multe ori, mă uit la un film. Așa am ajuns să văd o animație de pe Netflix, The Mitchells vs. The Machines, pe care am vizionat-o în trei reprize, din cauza oboselii.

Acest film a fost produs anul acesta, în 2021, de Sony Pictures Animation. Regizat de Mike Rianda, acesta este creația sa cinematografică de debut, iar Jeff Rowe este co-regizorul. Filmul a fost scris de cei doi, iar producătorii sunt Phil Lord, Christopher Miller și Kurt Albrecht, nume cunoscute în lumea filmului. Producția este o comedie animată științifico-fantastică, care a venit la momentul potrivit pentru mine, deoarece nu am mai urmărit de ceva vreme o animație.

Despre ce este filmul? Începe cu familia Mitchells, o familie formată din mama Linda, tatăl Rick, băiatul Aaron, adolescenta Katie și cățelul-porc Monchi, care îi va scăpa din foarte multe belele pe parcursul celor două ore. Această familie este considerată a fi una ciudățică, deoarece lui Katie îi place să facă filme, Aaron este înnebunit după dinozauri, Linda este optimistă, iar Rick este pasionat de natură. De fapt, este o familie adevărată, așa cum sunt cele din zilele noastre, nu ca familia Posey din vecini, care era văzută de Mitchells ca fiind familia perfectă, doar pentru că așa păreau. Dar ce să vezi? Viața nu este perfectă, dar asta nu înseamnă că nu este și frumoasă.

Revenind, filmul începe cu Katie, care nu se mai înțelege cu tatăl ei și decide să plece la o universitate care se află foarte departe de casa lor. Ea trebuia să meargă cu avionul, dar tatăl ei a insistat să meargă cu mașina până acolo, ca într-o excursie, împreună cu toată familia, cum obișnuiau să facă atunci când era mai mică. 

Făcând o paralelă cu viața lor, doctorul Mark Bowman a lansat o tehnologie nouă, cea mai avansată de până atunci, un robot care poate să facă orice sarcină în locul tău, înlocuind-o pe PAL, ea fiind un fel de Bixby sau Siri, un ajutor pentru oameni, încorporat în telefon.  Când a văzut cele întâmplate, PAL devine geloasă și concepe un plan malefic, care ia amploare în câteva minute. Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că PAL plănuia asta de ceva timp, că prea s-a mișcat repede. Toți roboții devin răi, capturând toți oamenii de pe pământ, pentru a-i duce în spațiu, planeta rămânând ocupată doar de electrocasnice.

Cei din familia Mitchells vor fi ultimii oameni care nu au fost prinși încă. Dorința lor este să-i salveze pe ceilalți. Dacă vor reuși sau nu, vă las pe voi să ghiciți sau, mai bine, ca să nu vă bateți capul, să urmăriți chiar filmul.

       

Pe întreaga lui durată, au fost introduse mesaje care fac referire la unele probleme reale din viața noastră cotidiană, cum ar fi aceea legată de faptul că nu contează ce se întâmplă în jurul nostru, atâta timp cât avem WiFi gratuit. Cel puțin pe mine, chiar dacă a fost doar pentru acel moment, m-a făcut să realizez gravitatea situației și să conștientizez că ceva nu este ok în viața mea. Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că apăreau glume tare bune în cele mai serioase momente.

Acum vă dau un mic spoiler. Dacă vreți, puteți să dați skip la partea asta. La final, Linda se luptă cu roboții, precum cel mai bun soldat pe care l-a văzut întreaga istorie animată. Faza asta mi-a amintit de mama mea. Parcă o vedeam pe ea acolo, în ecranul laptop-ului sau într-o bătălie ce decide soarta întregii omeniri. Dacă s-ar fi uitat și ea la film, sunt sută la sută sigură că l-ar fi urmărit cu aceeași curiozitate cum am făcut-o și eu. Chiar cred că și tata ar fi râs, în ciuda faptului că desenele animate reprezintă ultima lui preocupare.

The Mitchells vs. The Machines este un film perfect pentru un family movie night, după ce ai avut o zi grea sau pur și simplu vrei să te relaxezi. Apare pe site ca fiind recomandat pentru copiii de peste șapte ani, dar eu cred că se potrivește pentru orice vârstă, inclusiv bebelușilor, care  ar fi captivați de toate acele culori vii și dinamica imaginilor.

Știu. Știu că pare previzibil. Nici nu ne-am uitat la film, dar deja îi putem cunoaște finalul. Ei bine, eu chiar vi-l recomand, pentru că s-a folosit o altă abordare în conceperea lui. A fost actualizat cu elemente din prezent, care îi atrag pe oameni și, pe ici pe colo, au fost strecurate  glume care te vor face să îți etalezi dinții într-un zâmbet larg, dar și cu învățături pe înțelesul tuturor. Merită văzut măcar o dată în viață. Eu, însă, știu sigur că îl voi mai vedea cel puțin de trei ori.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *