The Mythology book

Autorul Articolului: Matei Scurtu, clasa a 7-a C

Cartea despre care am să vorbesc astăzi este The Mythology Book, o carte care cuprinde o colecție de peste 80 de mituri și legende din toată lumea, explicate pentru înțelesul tuturor.

Această carte este apărută la editura DK (Dorling Kindersley Ltd.), care este o companie britanică multinațională, ce se ocupă în special de readaptarea unor povești clasice, pentru a putea fi citite chiar și de copii. Cărțile acestora sunt traduse în peste 63 de limbi, inclusiv în română.

The Mythology Book face parte din colecția Big Ideas Simply Explained. În această serie putem găsi mai multe titluri, de exemplu: The Math Book, The History Book, The Bible Book, The Classical Music Book, The Religions Book etc.

În carte poți găsi povești de la mitologia greacă, la mitologia koreană sau mitologia Oceanică. Mitologiile mele preferate sunt: mitologia nordică, mitologia americană, mitologia indiană și mitologia oceanică.

În timp ce mitologia greacă și mitologia romană sunt destul de cunoscute, atrage atenția mitologia amerindiană, care este diferită de la un trib la altul.

Se remarcă mitologia tribului Cherokee, care era doar o lume a spiritelor animale și a unui ocean întins. Într-o zi, spiritul gândacului cosmic a coborât din tărâmul spiritelor și a ajuns pe fundul oceanului infinit, unde a găsit niște lut. Acesta a cărat tot lutul de pe fundul oceanului și

l-a așezat pe deasupra apei,  ca o plută. Deoarece în acel loc avea foarte puțin spațiu, gândacul cosmic a făcut ca această insulă mică din lut să se extindă. Ca să lege tărâmul spiritelor de cel al oamenilor, spiritele au legat patru funii în cele patru puncte cardinale pe care le-a numit Nord, Sud, Est și Vest.

De atunci, acea insulă de lut s-a mărit și s-a creat un loc vast de locuit. Triburile Cherokee cred că un vultur a coborât din lumea spiritelor, iar cu aripile lui a creat munții și văile din lume. Ocazional, spiritele animale coboară pe pământ sub forma animalelor reale, pentru a vedea ce fac oamenii.

O altă mitologie care se remarcă este cea irlandeză. Povestea care mie mi-a plăcut cel mai mult este poveste formării Căii Uriașului(Giant’s Causeway) sau, în irlandeză, Clochán na bhFómharach, care sunt niște coloane de bazalt cu formă hexagonală, ce în realitate au fost create de o erupție a unui vulcan de pe coasta irlandeză acum mai bine de 50 de milioane de ani. Prin răcire, datorită contracției, lava a luat forme hexagonale .

În această povestea mitologică, este vorba despre uriașul Finn MacCool, care, potrivit legendei, a creat aceste coloane, când a fost provocat de uriașul scoțian Benandonner să lupte. Finn MacCool a acceptat provocarea și a construit această potecă pe malul Canalului Mânecii, prilejuind astfel întalnirea.

Există mai multe versiuni ale acestei povești. Într-una dintre acestea, Finn MacCool este deghizat de soția lui Sadhbh în bebeluș. Când Benandonner a ajuns pe acea potecă, a observat bebelușul cum se juca cu o lumânare. Văzând mărimea lui, uriașul scoțian s-a gândit că, dacă acela era copilul, înseamnă că Finn ar fi trebuit să fie imens. Așa că a fugit înapoi în Scoția, distrugând mare parte din potecă, pentru ca Finn să nu îl urmărească.

Mitul potopului, prezent în toate mitologiile lumii, este descris în această carte în capitolul Mitologia Nordică. Când zeii l-au omorât pe uriașul primordial Yimir, sângele acestuia s-a scurs din trupul lui, revărsându-se într-un potop care a înecat giganții. Doar un singur gigant a scăpat alături de soția sa și de câteva animale. Datorită acestuia, rasa giganților a fost reconstruită.

Cu ajutorul mitologiilor, civilizațiile antice au putut răspunde la întrebarile omenirii: marile fenomene ale naturii, lumea invizibilă sau lumea de dincolo de moarte.

Personajele fiind unele fantastice, erau divinizate de localnici și slăvite de generații, poveștile acestora fiind transmise din gură in gură până în zilele noastre.

Vă invit la o călătorie prin lumea mitică, o lume care, vă promit,  nu vă va dezamăgi!

                

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *