,,The Trial of the Chicago 7”- un film problematizant

Autorul Articolului: Daria Turbatu

,,The Trial of the Chicago 7” sau ,,Procesul celor 7 din Chicago” este un film marca Netflix, regizat de Aaron Sorkin, apărut în 2020. Filmul este bazat pe fapte reale, din anii 60’ în SUA, pe timpul președintelui Nixon, când 8 activiști care se opuneau războiului din Vietnam au fost acuzați de instigarea la violență și conspirație împotriva statului american.

Filmul surprinde de aproape sistemul american de justiție din anul 1968, care, comparat cu cel european, diferă atât prin autoritatea judecătorului și existența juraților, dar și prin modul de desfășurare a ședințelor. Personajele principale, Abbie Hoffman, Jerry Rubin (lideri ai mișcării sociale Youth International Party (YIP), cunoscuți ca și The Yippies), Tom Hayden, Rennie Davis (lideri ai organizaţiei Students for a Democratic Society(SDS) ), David Dellinger (organizator de proteste, pacifist), Lee Weiner (un activist local, necunoscut la scară mare), John Froines (un chimist și activist împotriva războiului) și Bobby Seale (co-fondator al partidului ,,Panterele Negre”, care milita pentru oprirea violențelor împotriva oamenilor de culoare din partea poliției), reprezetaţi de William Kunstler and Leonard Weinglass, sunt folosite într-un mod vindicativ de John N. Mitchell, procurorul general al SUA, pentru o vendetă personală. 

Dacă vă întrebați de ce erau proteste împotriva războiului din Vietnam și de ce totul se petrece în 1968 în Chicago, cred că răspunsul va contextualiza filmul puțin. Războiul din Vietnam a durat 14 ani, între 1961 și 1975, și a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite. La momentul respectiv, statele lumii erau împărțite în state comuniste și state democratice. Astfel, SUA trimitea zeci de mii de soldați într-o țară care nu îi amenința în niciun mod teritoriul. Războiul trece prin mâna a 5 președinți diferiți care au trimis pe frontul de luptă poporul, pentru o strategie politică. Mulți tineri s-au revoltat pentru că prietenii și frații lor erau selectați pentru a se duce într-o țară străină pentru a omorî oameni care nu erau, de fapt, inamicii. Războiul a fost unul dintre cele mai tragice din SUA, atât economic, cât și din punct de vedere al numărului de victime. În vara lui 1968, la Chicago, se organiza o convenție a democraților în vederea susținerii candidatului pentru președinție.

Dar atunci când mii de oameni se adună să protesteze, dar totul se transformă într-o manifestație violentă, cineva trebuie sa fie tras la răspundere. Iar o grupare care să îi inncludă pe cei mai diferiți, excentrici activiști pare cea mai plauzibilă. . Legea federală pe care au fost acuzați că ar fi încălcat-o – Rap Brown Law- era o lege nefolosită pană atunci, o lege creată de susținătorii supremației albilor pentru a limita libertatea de exprimare a activiștilor de culoare, așa că se știa de la început adevăratul motiv al procesului.

Ce se întâmplă când un judecător incompetent, care favorizează procurorii și crede că este atotştiutor, intră în polemici cu niște activiști cărora nu le e frică să spună ce gândesc? Dar atunci când drepturile unui om sunt încălcate din cauza culorii pielii sale sau când se află cine a instigat la violență de fapt? Vor fi ei condamnați? Sunt întrebări pe care vi le generează filmul pe care vă invit să îl vizionați.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *