„Tot ce trebuie să decidem este ce să facem cu timpul care ni se acordă”

Autorul Articolului: Andrei Ene, clasa a 8-a A

Stăpânul Inelelor este un roman de fantezie și aventură, scris de filologul englez John Ronald Reuel Tolkien. Publicată între 1954-1955, cartea este continuarea Hobbitului, alt minunat roman din aceeași gamă.De la intrarea  mea în perioada gimnazială a școlii, mi s-a recomandat această carte, cititorii și admiratorii adesea spunând că acest roman ar fi „schimbat literatura” și că ar fi una dintre cele mai populare opere literare ale secolului 20. Constanta recomandare a acestei cărți m-a făcut curios, așa că am decis să împrumut primul volum al poveștii: Frăția Inelului.

Din primele pagini îi cunoaștem pe Bilbo și Frodo Baggings, un unchi și nepotul său, din Comitatul de Hobbiți, dar nu după mult timp întâlnim un personaj important, Gandalf cel Gri, un vrajtor faimos printre Hobbiți și vechi prieten al lui Bilbo. După ce unele suspiciuni ale lui Gandalf sunt adeverite, aflăm că Inelul, cel mai puternic artefact din lumea de mijloc, creat de către Lordul Întunecat Sauron, anatgonistul principal al poveștii, este cheia întoarcerii Lordului și va aduce apocalipsa în lumea de mijloc. Frodo este nevoit să ia inelul în regatul străvechi de elfi Rivendell, alături de cel mai bun prieten al sau, Samwise Gamgee, pentru a afla ce este de făcut pentru a opri lordul întunecat și supușii lui. În același timp, Gandalf se întâlnește cu căpetenia ordinului său, vrăjitorul Saruman cel Alb, pentru reformarea ordinului și pregătirea unui atac împotriva oștirilor Lordului Sauron.

O scenă interesantă din acest volum este cea din Pădurea Bătrână, unde Frodo și Sam sunt capturați de un spirit, apoi sunt salvați de Tom Bombadil, un personaj-enigmă, pe care cititorul îl poate imagina și construi așa cum crede.

În tărâmul Isengard, căminul lui Saruman, are loc și scena mea favorită din acest volum: Gandalf își pune întrebări la adresa lui Saruman, în timp ce acesta laudă inelul și puterea lui, Putem observa că inima lui Saruman este înveninată de dorința de putere, ce îl face să se îndepărteze de scopul său și al ordinului, distrugerea lui Sauron. Acesta îi propune lui Gandalf alianța cu Lordul Întunecat pentru cucerirea lumii de mijloc. Gandalf refuză, spunând că Saruman și-a piredut mintiile și nu mai e vrăjitorul puternic și înțelept pe care îl știa odată. Cei doi vrăjitori ajung să se lupte, însă Saruman îl capturează pe Gandalf, lăsându-l în vârful turnului Orthanc, locuința vrăjitorului.

Gandalf trimite un mesaj spre vrăjitorul Radagast cel Maro, ce trăiește într-o pădure îndepărtată, îngrijind animale și ajutând natura. După receptarea mesajului, Radagast trimite Marii Vulturi, creaturi divine și străvechi ale lumii de mijloc, să îl salveze pe Gandalf. În drumul lor, Frodo și Sam se întâlnesc cu rudele îndepărtate ale lui Frodo, Merry și Pippin. Cei patru sunt urmăriți de creaturi Nazgul, servitorii loiali ai lui Sauron, ce încearcă să fure inelul. Hobbiții se întâlnesc cu un pădurar cunoscut sub numele de „Pas Mare” , care susține că îl cunoaște pe Gandalf și pornesc în căutarea acestuia

Într-un consiliu unde sunt adunați oameni, elfi, dwarfi și Hobbiți se decid soarta Inelului și salvarea lumii. Consiliul ajunge la concluzia că inelul trebuie distrus, iar acest lucru poate fi făcut doar în Muntele Distrugerii, unde a fost creat, iar Frodo se oferă să ducă Inelul în inima Muntelui și opt alți membrii ai consiliului se oferă să îl ajute în această misiune: Gandalf cel Gri, Samwise Gamgee, Merry, Pippin, „Pas Mare”, Legolas elful arcaș, Gimli dwarful și Boromir omul. Împreună formează împreună Frăția Inelului.

În drumul lor spre ținutul Mordor, căminul lui Sauron și locul Muntelui Distrugerii, Frăția întâmpina greutăți în parcurgerea muntiilor cețoși, datorită vrajii puse de Saruman și sunt nevoiți să parcurgă minele din Moria, mine abandonate, unde Gandalf nu ar iîdrazni să pășească. Aproape de final, Frodo se întâlnește într-o noapte cu Lady Galadriel, ce este tentată și ea de puterea Inelului, însă dovedește tărie și rămâne un model pentru toți. Frăția se desparte datorită neîncrederii lui Frodo față de ceilalți, rămânând doar cu Sam în drumul spre Mordor, iar aventurile lor vor continua în celelalte volume, pe care acum mă grăbesc să le citesc fără îndemnul nimănui.

Am apreciat mult această carte. M-a introdus într-un Univers nou și complex, având creaturi nemaivăzute, limbi nemaiauzite și povești nemaispuse. Stăpânul Inelelor este un adevărat univers și povestea mea preferată, de departe. Vă îndemn pe toți să citiți primul volum, apoi să vizionați adaptarea sa cinematografică. Nu uitați  cuvintele lui Gandalf: „Tot ce trebuie să decidem este ce să facem cu timpul care ni se acordă”.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *