When The Stars Go Dark

Autorul Articolului: Denisa Macovei, clasa a 7-a C

When The Stars Go Dark este primul thriller al autoarei Paula McLain. Paula McLain este cunoscută pentru titlurile sale de ficțiune istorică, în special The Paris Wife.

Aproape toate celelalte romane ale ei au coperte împodobite în culori vii, pastelate și cu personaje fericite . Această carte, însă, este întunecată, emoționantă și sângeroasă, în centrul său aflându-se o anchetă despre trei fete dispărute în nordul Californiei.

Am ales această carte, deoarece în ultimii ani am descoperit o pasiune pentru filme și romane polițiste, care de foarte multe ori, încă de la primele pagini sau minute, îmi stârnesc curiozitatea.

În această carte este vorba despre Anna Louise Hart, un detectiv specializat în crimele de violență împotriva copiilor. După moartea propriului copil, căsătoria cu soțul ei Brendon se destramă și se întoarce în locul pe care ea îl consideră acasă.

Anna este un copil adoptat. Când Anna avea 8 ani, mama ei a murit din cauza unei supradoze de heroină, astfel Anna fiind mutată în diverse case până când a ajuns sa locuiască cu iubitorii ei părinți adoptivi, Hep și Eden, în Mendocino, pe când avea 10 ani.

La întoarcerea ei în Mendocino, Anna aude de o fată de 15 ani, Cameron Curtis, care a dispărut, și, deoarece și Cameron este un copil adoptat, Anna se simte atrasă de caz.  

Pe lângă Cameron, mai există încă două fete dispărute în zonă, una dintre ele fiind Polly Klaus, în vârstă de 12 ani, care a fost răpită din casa ei în timpul unei petreceri în pijamale. Natura dramatică a răpirii transformă povestea lui Polly în știre națională, atrăgând, astfel, o mulțime de resurse, voluntari și atenția presei. Cealaltă fată dispărută, Shannan Russo, în vârstă de 17 ani,  lăsase o scrisoare în care spunea că pleacă, iar câteva luni mai târziu, când un clarvăzător local, Tally Hollander, a spus că Shannan este moartă, mama ei a raportat-o ca fiind dispărută.

În timp ce Anna și Will, șeriful orașului, analizează toate cele trei dispariții, Will dezvăluie că în timp ce a încercat să rezolve moartea lui Jenny, acum 20 de ani, el a identificat și alte 6 fete care au dispărut în zonă în acea perioadă, în 1973. Will și Anna ajung la concluzia că disparițiile lui Shannan și Cameron sunt legate, dar a lui Polly nu, iar când este găsit corpul lui Shannan, ei determină că sunt în căutarea unui singur bărbat, cu o anumită forță fizică și probabil cu o bogată experiență militară.

În cele din urmă, Anna ajunge la obținerea sprijinului comunității pentru a o găsi pe Cameron. Pentru a face acest lucru, Gray, cel mai bun prieten al lui Cameron, aduce o fotografie cu ea. De asemenea, Anna găsește un afiș, unde era numărul de telefon al unui studio de arte la care Cameron se ducea destul des, dar care se dovedește a fi închiriat de Caleb.

Descoperirea duce la o mărturisire a lui Caleb despre răpirea lui Cameron, dar el totuși scapă. După o lungă căutare în pădure, Anna o găsește pe Cameron în viață, iar între timp oamenii continuă să îl caute pe Caleb.

În cele din urmă, câteva zile mai târziu, Caleb apare în cabina Anei cu un cuțit. El recunoaște că, la 18 ani, a ucis-o pe Jenny, deoarece ea a vrut să părăsească orașul și nu a fost capabil să o convingă să-l ia și pe el, continuând apoi să omoare multe alte fete la fel ca pe ea (pentru a depăși sentimental că fusese neglijat de familia lui și pentru a se simți puternic). După o luptă, Anna îl împușcă și îl ucide pe Caleb.

Până la finalul cărții, Anna petrece aproximativ o lună în Mendocino. Will speră că vor rezolva într-o zi și restul crimelor din 1973 și că vor rămane prieteni. Anna începe, de asemenea, să înțeleagă ce s-a întâmplat și cum s-au desfașurat lucrurile  în viața ei și în cele din urmă se îndreaptă acasă.            

Cartea mi-a transmis multe sentimente puternice și am analizat scenele ei, gândind la experiența trăită de autoare.

Această carte se concentrează foarte mult pe efectele psihologice ale creșterii și dezvoltării adolescenților departe de părinții naturali, în cadrul asistenței maternale, și pe psihologia criminală. Pe lângă aceasta, mai pot spune și că este un roman întunecat și crud, care parcurge mai multe etape ale unui proces ce implică poliția și se ocupă de traume, de psihologia crimelor și de mentalitatea copiilor care trec prin adopție.

Recomand acest roman celor care sunt încântați de mister și de psihologie!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *