Em Sava și Nicoleta Beraru, autoarele romanelor ‘Ana’ și ‘Luluța și Petrișor’ – șezătoare literară

Bună ziua, România, oriunde te-ai afla!
Vă salut cu căldură din Londra! Sub egida Revistei Timpul Belgia am început seria de interviuri cu autori contemporani.
Sâmbătă ne-am întâlnim la o șezătoare de suflet într-un triunghi geografic ale cărui vârfuri s-au aflat în Toronto, Bruxelles și Londra. Am avut bucuria imensă să le am alături de mine pe două dintre cele mai citite și îndrăgite scriitoare contemporane de literatură română ce trăiesc în diaspora.

Născută în Transilvania, Em Sava trăieste în Toronto – special a ales această potrivire a literei T, pentru că, spune Em,  în sufletul ei, cele două zone, cumva se întâlnesc, în ciuda celor 8 000 de kilometri distanță dintre ele.
În țară, Em a  fost profesoară de Limba și literatura română, la un liceu clujean, meserie pe care a iubit-o cu pasiune și care crede că i s-a potrivit foarte bine. A emigrat în 2001 convinsă că va fi o glumă pentru o țară vorbitoare de limba engleză, datorită formației profesionale. În ciuda acestui lucru, primul sau job în Canada a fost chiar de profesor de limba română, la Școala Internațională din Kitchener, unde a predat o perioadă nu doar română, ci și italiană. A avut un traseu frumos și interesant în țara aceasta, nu de fiecare dată ușor, dar, mărturisește Em că  iubește fiecare experiență prin care a trecut pe pământ canadian, pentru că fiecare a fost prilej de a întâlni oameni minunați.
Tot din primii ani a avut ocazia să lucreze în calitate de corector la una dintre publicațiile locale – la vremea aceea totul se petrecea doar pe hârtie –  și chiar să facă corectură de carte. Cumva, mereu lucrurile așa s-au întâmplat, că, indiferent de jobul canadian, mereu a avut ceva de făcut și în românește. Dacă inițial era mai puțin creativ, totul fiind bazat pe activitatea de dascăl și pe corectură, din 2015 a reînceput să scrie, iar Em accentuează cuvântul reînceput, pentru că pasiunea pentru scris a existat, cronologic vorbind, de când a luat creionul în mână.
A început să colaboreze cu mai multe publicații (online și pe hârtie, în România și diaspora) în calitate de autor, a apărut cu proză și poezie în diferite antologii, iar în 2018 a scris primul roman, „Pași” împreună cu Axel. Au urmat apoi romanul „Ana” și volumul de versuri „Fluturi și alte frunze”. De asemenea a colaborat în calitate de redactor și/sau corector cu publicații (Itaca – Dublin) și cu edituri (RAO și Paralelă 45) și, din 2020 cu editura SIONO.

Nicoleta Beraru este profesor, traducător, publicist și prozator. Are multiple Colaborări cu publicații online, precum  Ziare.com, Newsweek România, Revista Itaca Dublin (revista de cultură a scriitorilor din afară granițelor țării), Catchy like a women, revista organizației ADR Vlaanderen (neerlandeză). A colaborat pentru subtitrari cu televiziuni neerlandofone din Belgia (VRT, VTM).
Debutează în 2018 cu volumul de eseuri și povestiri pentru adulți ‘Ardei iuți. Povestiri la imperfect’ pentru care a obținut locul 3 la concursul Distincții Cartea Anului 2018 al Organizației Itaca Dublin.
În 2019 publică romanul ‘Luluta și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite’, care s-a aflat pe lista de preselecții a Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, și pe locul 2 la concursul literar Distincții Cartea Anului, Dublin.
2020: coautor – volumul colectiv de proză diaspora ’20.
2020: coautor – volumul colectiv de proză „Nuanțe de piper și ciocolată” apărut la editura Siono.

Se spune adeseori că Realitatea este cea mai frumoasă ficțiune, iar citind romanul „Ana” scris de Em Sava,  precum și „Luluța și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite” scris De Nicoleta Beraru, am găsit nu doar porțiuni întregi similare realității sociale, dar m-am regăsit oarecum printre situațiile de viață străbătute de personajele romanelor. Personal, am plâns citind ambele cărți, dar aceasta este o altă poveste…

Va invit să vizionați întrega discuție aici. 

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *