În timpurile lui Deget-Vodă

Sufăr consecințele a ceea ce s-a întâmplat de copil. Nu știam în ce m-am băgat într-o zi de 15 septembrie când am început și eu școala. Nici până în ziua de azi nu am terminat-o! În mulții ani de școală care au urmat am încercat să calculez unghiuri și limite, să pun derivate de timp în ecuații, să proiectez traiectorii în algebră liniară, să mă dau bine cu relativitatea, să caut prin toate manualele ceva indicație doar-doar găsesc ieșirea din școală. Clar ceva nu am calculat bine și nici nu am învățat nimic din greșelile mele în cei 12 ani de scoală căci am nimerit ieșirea care m-a dus tocmai la medicină. Atunci au început alți ani în care m-am pierdut printre cărți. Și mai multe cărți, mormane de ele! Șase ani am bâjbâit pe acolo până am găsit altă scăpare din scoală. Și tot așa, nu are rost să o mai lungesc. Clar am probleme de orientare pe hartă, deși mama, profesoară de geografie mi-a explicat de copil care e treaba cu punctele cardinale.  Astăzi, unde credeți că sunt? Tot în scoală, dar acum primesc și salariu.

Acum lucrurile s-au simplificat. Nu mai este ca și pe vremea când scriam cu creionul și stiloul cu cerneală de parcă vroiam să termin toată apa din Marea Neagră. De multe ori am nevoie de mai multe degete, e drept. Totuși, de surprinzător de multe ori, un deget îmi ajunge. De exemplu, ajung la lucru și ce fac? Pornesc calculatorul, pe care îl chemă Bombelli, cu un deget. 

De fapt, știți cine a fost Rafael Bombelli? Nu, nu e vorba de Raffaello, cel dulce si bombat.* Bombelli are mai multe în comun cu aiuritul de Fibonacci. De ce cred că Fibonacci e aiurit? Păi cine l-a pus pe să se bage în sistemul numeral arabic? Bombelli ce sa facă pe vremea aia? S-a luat după celălalt deștept și a început să se joace cu numerele. S-a jucat cât s-a jucat, a numărat cât a numărat, a verificat cât a verificat, dar nu-i ajungeau cifrele nicicum. S-a tot gândit cum să procedeze așa că a început să folosească și numere imaginare care au ajuns până în zilele noastre. Matematicienii și alți visători încă tot încearcă să le dea capăt.**

Am trecut prin atâția ani de școală ca să am nevoie, la urma urmei, doar de un deget, cu sau fără amprentă, în viața de zi cu zi. Nici măcar nu mai trebuie să fac efortul de a apăsa pe butoane. Noi toți, cei care suntem în țări tehnologizate în special, aparent civilizate, am ajuns, ceea ce mama foarte inspirată numește analfabeți digitali.

* Referire la bomboanele sferice crocante de nucă de cocos, cu migdala întreagă în interior 

**Rafael Bombelli  a contribuit la teoria numerelor complexe (numere care au parte reală și una imaginară) Radical din -1 este i, simbolul folosit pentru numerele imaginare https://mathshistory.st-andrews.ac.uk/Biographies/Bombelli/

Credit imagine: Coperta cărții publicate de Rafael Bombelli L’ Algebra (1579)

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *