Parteneriat într-un proiect plin de lumină

Parohia Ortodoxă Română Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud, prin preot Aurelian Poptean, alături de Școala Gimnazială Prisăcani, județul Iași, reprezentată de doamna învățătoare Sorina Păduraru, au continuat și-n această vacanță de vară un proiect de suflet, inițiat cu trei ani în urmă. Acestui demers a aderat în 2021 și Palatul Copiilor Bistrița, instituție de educație nonformală pe care o coordonez.

S-a inițiat acest proiect de colaborare ca premisă pentru o educație de calitate, în acord cu valorile învățământului actual și cu valorile moral-creștine dintotdeauna,  dar și ca speranță că spriritualizarea actului didactic și dialogul fast între Biserică și Școală va salva ceea ce e de salvat în această parcă perpetuă reformă în învățământ.

Elevi din clasele I-XII din Parohia Ortodoxă Română Mărișelu și invitații lor, un număr de 15 elevi din clasele I-IV de la Școala Gimnazială Prisăcani, județul Iași, cuprinși în Tabăra de vară de la Mărișelu , organizată de parohia gazdă în perioada 12.07-20.07.2021, au beneficiat de o gamă largă de alternative educative.

Inimoșii coordonatori au mijlocit într-un parteneriat constructiv, creativ și productiv reprezentanți ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, ai Pompierilor SMURD, ai Serviciului Poliției Rutieră, dar și reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din I.P.J. – BN care, în cadrul Campaniei – ,,Vacanță în siguranță” – au oferit copiilor implicați informații utile, demonstrații pentru o integrare optimă și fără riscuri în viața comunitară, pentru o siguranță de nota 10.

Elevii-oaspeți au avut și alte oportunități de cunoaștere și participare activă. La Palatul Copiilor Bistrița, au fost inițiați în tainele specifice ale diferitelor ateliere științifice, artistice și sportive, coordonate cu multă măiestrie de profesorii îndrumători ai cercurilor respective care le-au fost gazde excepționale timp de o zi. La o sală de arte marțiale, grație antrenorului Ionel Burduhos, copiii au fost solicitați să se antreneze în primele exerciții de antrenament și de kickboxing. Trebuie amintite și momentele pline de bucurie, cu jocuri reconfortante, cu mici lecții de gastronomie, cu ateliere de confecționare a unor obiecte creative, toate trăite la Casa Parohială Mărișelu, dar și momentele cu semnificație spirituală,  pline de înălțare sufletească, împletite în straie de sărbătoare și rugăciune la Sfânta Liturghie de la Biserica din Marișelu.

Vizitele de agrement la Grădina Zoologică Târgu Mureș și vizitele cultural-duhovnicești în tinuțul năsăudean, la Casele memoriale „Liviu Rebreanu” și „George Coșbuc”, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, la mănăstirile Parva și Cormaia, dar și în Stațiunea Sângeorz-Băi, precum și vizitarea obiectivelor culturale ale Bistriței au completat periplul informațional și relaxant al celor implicați înTabăra de la Mărișelu. Împărtășirea reciprocă a valorilor educative și moral-creștine, cultivarea unor deprinderi educativ-morale eficiente pentru integrarea optimă în viața socială nu sunt doar sloganuri fără suflu, ci trăiri autentice.

Copiii au participat activ și afectiv la ateliere științifice, artistice și sportive, au împărtășit partenerilor de dialog din experiența educativă, socială și morală personală,au manifestat interes pentru valorile culturale ale județului Bistrița-Năsăud, dovedind în tot ceea ce au întreprins empatie, altruism, fairplay, spirit comunitar.

Impresionantă e și dăruirea doamnei învățătoare Sorina Păduraru care a inițiat acțiuni creativ-umanitare diverse, inclusiv a vândut flori, pentru a oferi unor copii poate „mai triști decât noi” șansa de a spera, de a găsi inimi deschise. Cuvintele dânsei de pe pagina sa oficială de Facebook sunt pline de recunoștință pentru toți voluntarii și sponsorii care au făcut posibilă această tabară minunată. Cuvinte calde, mai ales pentru inimoasele gazde din Mărișelu, în frunte cu părintele Aurelian Poptean și doamna preoteasă Susana Poptean , care și-au propus „un program atât de complex, diversificat și interesant, încât cu toții, copii, îndrumători  și voluntari, am fost mereu captați și conectați de la o activitate la alta ! ”. Lumina din ochii tuturor ne întărește credința că, într-adevăr, doar „dăruind vei dobândi”.

Prof. Dorel Nicoară,
Director Palatul Copiilor Bistrița

foto: pixabay

Nicoară Dorel este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, promoția 1983. Din 1990 este profesor coordonator al Cercului de Electronică din cadrul Palatului Copiilor Bistrița, judeţul Bistrița-Năsăud, fondatorul și coordonatorul Concursului Național de Fizică ‘Universul Einstein’ desfășurat anual începând cu prima ediție 2005. Coordonează, în calitate de mentor, echipa de robotică ‘Bolts&Gears’ a liceenilor din Bistrița. Rezultatele de top în diverse competiții tehnice ale elevilor, i-au adus de-a lungul anilor o serie de premii. Unul dintre acestea, cel mai recent este Premiul Mentor pentru Excelență acordat anual de Fundația pentru Comunitate România. Este Fondator și Președinte al Fundației „Proelectron”. În 2011, el a obținut și Premiul „Gheorghe Lazăr”.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *