Alla Tofan: „100 ANI DE SCENOGRAFIE PE SCENA TEATRULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU- EXPOZIȚIE”O expoziție de artă scenografică a fost vernisată în contextul centenarul teatrului românesc la Chișinău. Peste 76 de lucrări din grafica națională a Muzeului Național de Artă al Moldovei, semnate de 11 scenografi renumiți, completate cu o duzină de schițe și desene ce reprezintă ultimele spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu”, vor edifica activitatea scenografică a teatrului din 1921 până în prezent.

Potrivit directorului general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, expoziția reprezintă o selecție de schițe de scenografie și costume elaborate pentru diverse spectacole, care au fost jucate pe parcursul a o sută de ani pe scena teatrului românesc din Chișinău, printre care se regăsesc opere semnate de renumitul pictor Auguste Baillayre, de origine franceză, stabilit în anul 1918 în Basarabia, lucrări de Nicolai Alentiev, Petru Balan, Irina Gurin, Anatolii Jeludev, Lazar Kaușanskii și alți artiști consacrați. „Această reprezentare expozițională, organizată în cadrul parteneriatului dintre Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Direcția Cultură a Primăriei Chișinău, este parte din istoria teatrului, marcând totodată dinamica evoluției mijloacelor de exprimare și rolul artei scenografice în teatrul românesc din Moldova”, a spus directorul MNAM.

Criticul de artă din România Pavel Șușară cataloghează această expoziție ca fiind una din cele mai mari colecții de artă avangardistă din spațiul cultural de la Chișinău.

Potrivit lui Pavel Șușară, scenografia seamănă mult cu arhitectura ceea ce ține de configurație și capacitatea ei de a însuși lumea reală, care generează realități și intră în spațiul misterelor, lăsând posibilitatea de a trăi îndeaproape, chiar în mod direct emoțiile transmise de actori. „În artele vizuale consacrate, în perioada de opresiune, nu se spuneau lucrurile până la capăt. Și gesturile de insurgență, de avangardă, erau reprimate în spațiul public. În schiță lucrurile stau cumva altfel – scenografia, ca artele decorative, ușor se eschivează de la acel sistem de propagandă, de cenzură”, a menționat criticul de artă.

Prezent la vernisajul expoziției, care a avut loc pe 20 august, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus că este necesar ca un regizor să comunice ideile sale cu scenograful pentru a realiza piesa de teatru sau filmul. „Noi, regizorii, deseori, dacă nu de fiecare dată, venim cu idei, cu proiecte, vorbim cu scenografi. Ei pun pe hârtie, ne desenează niște imagini și noi înțelegem ce vrem să facem în spectacol sau în film. Sunt deosebit de bucuros să spun că azi sărbătorim o sută de ani de Teatru Național”, a remarcat oficialul.

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a spus că ideea a expoziției a venit în urma unei discuții cu Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, despre colectarea schițelor scenografilor de la începutul secolului XX. „Am fost în România să aducem peste 400 de lucrări din colecțiile private semnate de scenaristul Theodor Kiriakoff, însă nu am reușit. Apoi Tudor Zbârnea mi-a arătat în colecția muzeului că deține peste 135 de lucrări, care astăzi nu pot fi văzute toate. Această expoziție este un act de recuperare a memoriei artiștilor scenografi, care, cu părere de rău, după ce dispare din repertoriu spectacolul, dispare și decorul, or astăzi, și pe parcursul lunii, ne vom aminti de acei mari artiști care au realizat scenografie pe scena teatrului național.”

Expoziția este gândită de Tudor Zbârnea și începe simbolic de la schițele lui Auguste Baillayre, francezul naționalizat, care pune bazele artei în Moldova. „Expoziția demonstrează că și în acest spațiu s-a făcut teatru și scenografie profesionistă, multe dintre aceste lucrări au fost și pentru mine o descoperire personală”, a recunoscut Tudor Zbârnea.

Această expoziție este deschisă pentru public până pe 19 septembrie, iar prețul unui bilet ajunge la 10 lei.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *