DREPTUL LA INTERNET

Tema: Contrastele multiple ale internetului- floare cu petale din cifre binare

Drepturile sunt, cu siguranţă, nişte formule inalienabile ale societăţii. Ele asigură armonia şi interculturalitatea dintre oameni. Dreptul la internet vizează accesul şi nedescriminarea, liberatatea de exprimare şi informare, protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal, protecţia copiilor şi a tinerilor. La fel, acest drept nu presupune faptul că tu eşti deţinătorul absolut, el este comun pentru toată colectivitatea şi trebuie să se ţină cont de egalitatea în şanse. Astfel, trăind într-o societate mass- media, unde informaţia călătoreşte ca un tren fugar prin toate gările lumii, este necesar de a stopa răspândirea ştirilor false şi de a garanta securitatea informaţională personală, dar și cunoașterea beneficiilor și a dezavantajelor, deoarece aceste lucruri sunt indispensabile pentru fiecare individ.

De aceea, precum afirma Thomas Jefferson: ,, E mai bine să nu ai idei deloc, decât să ai idei proaste. Mai bine să nu crezi în nimic, decât să crezi în ceva greşit.”, este corect să păşim pe treptele cunoaşterii tuturor informaţiilor despre securitatea pe internet prin veridicitate şi exactitate, fiindcă întâi de toate omul reprezintă nucleul de la care pleacă toţi atomii, care se răspândesc în jur. Prin urmare, fiind posesori ai tehnologiilor inovaţionale şi navigând zilnic pe site-urile de socializare, trebuie să nu distribuim date cu caracter personal, ce vizează numărul de telefon mobil, localitatea, strada pe care locuim, care la un moment dat ar putea pune în pericol atât viaţa noastră, cât şi a membrilor de familie. Dar de ce? Pentru că, nu ştim niciodată dacă nu cunoaştem o persoană în realitate, cine se ascunde în spatele unei poze. Acel cineva ar putea propune o plimbare sau orice altceva, care s-ar putea solda cu o crimă, un trafic de fiinţe umane, un viol sau o răpire secretă şi obligativitate de a presta unele servicii, contra voinţei fiinţei şi contra drepturilor fundamentale ale omului. De asemenea, există riscul sporit de a fi deseori insultaţi în mediul online, chiar dacă fiecare suntem în drept de a accesa liber internetul și toate utilitățile sale. Astfel, în egală măsură, oamenii sunt cei care pot enumera o serie întreagă de beneficii, dar și o serie întreagă de riscuri, pericole atunci când vine vorba despre dreptul la internet.

Indiferent de clasa socială din care facem parte, cu toții încercăm să ne construim o imagine pozitivă fie în mediul online, fie în viața reală, iar ceea ce publicăm sau ceea ce publică alții despre noi ar putea fi o contribuție sau o stagnare la reputația ta, în continuă evoluție. În mod asemănător, aflându-ne în mediul online, politețea trebuie să stea în capul mesei, chiar dacă unii sunt răutăcioși. Dreptul la internet ne asigură și prieteni virtuali, cu care putem discuta, împărtăși același interese, împărtăși emoții și sentimente, putem face un schimb de informații și afișa anumite păreri despre un subiect abordat, ceea ce este inalienabil pentru societatea contemporană, pentru că oamenii sunt într-o căutare continuă de inovații și de opinii diverse, ținându-se cont și de multitudinea celorlalte drepturi, care sunt intercalate între ele și formează o interconexiune și interdependență perpetuă. Din acest considerent, putem clasifica internetul ca pe un motor ce mișcă lumea înainte, prin oportunitatea de a avea acces la toate tipurile de cărți, enciclopedii, restaurante, muzee online, materiale istorice, concursuri, călătorii virtuale în timp real. De asemenea, adulții comunică cu parteneri de afaceri, stabilesc legături, care ajută la dezvoltarea economiei, atât naționale, cât și internaționale. Cu atât mai mult, programele prin care lucrează și serverele dotate sunt conectate la internet.

În plus, dacă e să privim din perspectiva celor mici, internetul oferă numeroase șanse de devoltare personală și intelectuală, cu ajutorul jocurilor educative și interesante, ce atrag atenția și interesul, a video-urilor în care se explică aplicarea uneia sau alteia formule, a aplicațiilor ce permit o diversitate garantată de limbi străine care pot fi învățate pas cu pas, atât la nivel ortografic, cât și la nivel de pronunțare. Dar bineînțeles că toți copiii care se informează de pe internet trebuie supravegheați, deoarece există riscul de acces a unor site-uri pornografice, cu violență sporită, relații nepotrivite, ce pot deveni o dependență catastrofală. Există cu siguranță și riscul detașării de lumea reală, riscul apariției a dereglărilor de somn, a agresivității în limbaj. Dat fiind faptul că se pot întâmpla astfel de acțiuni, părinții trebuie să ducă evidența referitor la prograamul copiilor și să le rezerve timp pentru activități în aer liber.

Pe de altă parte, acest drept nu poate fi asigurat în mod absolut tuturor, din cauza lipsurilor financiare, din cauza lipsei unui calculator sau a vreunui dispozitiv, ce ar aigura navigarea pe internet sau chiar din cauza lipsei cunoștințelor suficiente de întrebuințare a acestora.

Așadar, dreptul la internet oferă o mulțime de oportunități, dar are și anumite pericole. Dacă aș asemana internetul cu un oraș, călătorind zilnic pe străzile sale, indicatoarele ar deveni niște semne, ce duc spre o cunoaștere adevărată. Accesul la internet a devenit o nevoie elementară a educației, a progresului, a culturii în societatea noastră. Acest interludiu permite de a cunoaște culturi noi, evenimente noi, mentalități noi, oameni noi. Internetul este clepsidra ce își varsă nisipul asupra oamenilor, pentru a le arăta efemeritatea lor, dar și posibilitatea de a trăi frumos și într-un timp dorit.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *