Elena Gulienco: Opinii pe marginea eseului “Gândul” din cartea “Citirea a doua nu ultima” de regretatul scriitor Ioan Mânăscurtă

IN MEMORIAM

Dintr-o bucățică de deliciu, poți să simți o întreagă artă a acelui geniu creator . Astfel, din parfumul acestor cuvinte, trecute printr-o sită a chimiei, am fost magnetizată de un suspin feeric și admirație pentru spiritul gândului ce a fost îmbrățișat de către Ioan Mânăscurtă într-un univers. Gândul fiind un univers, pe care nu-l putem atinge, dar îl putem simți, are un anumit spațiu, dimensiune și viteză.

E pe drept o personalitate ce se manifestă în galaxia neuronilor omului. Iar înțelepciunea lui se observă din complexitatea dezvoltării acelei materii a gândului din care se ramifică în niște izvoare infinite. Aceasta ar tălmăci aura cuvintelor așternute de către Ioan Mânăscurtă în opera „Citirea a doua nu ultima”, carte în care scriitorul subliniază că gândul este omniprezent și „se află într-o relație cu toate verbele românești, fiind Stare, situare și mișcare…”. Ca dovadă, sunt expresiile populare, creionate/amintite de către autor, precum: „a sta pe (la) gânduri” , „căzut pe gânduri”, „Dus pe gânduri” . Astfel, gândul e și un rezultat al poziționării conștientului și subconștientului fiecăruia dintre noi, dar și al învăţătorului în persoana autorului care ne sugerează parcurgerea traseului nostru prin anumite tehnici morale sau virtuți, acordând prioritate zicerii “Mă bate gândul” . O caracteristica esențială a gândului, menţionată  de către Ioan Mânăscurtă, este aceea de a purta pe cineva în gând. Nu purtăm în gând cu silința, dar cu o anumită grijă și gingășie, deşi, de la un caz la altul, ar putea fi şi o reacţie inversă. Dar trebuie să apelăm divinitatea gândului – cu puterea de a aprinde în interiorul nostru mici scântei, pe care le-am proteja şi găsi oricând.

Toate acestea ne orientează spre o redare iscusită a universului gând, care trebuie să devină intermediar dintre om și stele, dintre om și spațiu.

Elena Gulienco, studentă,
Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Ştiinţe Economice, a. 1.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *