Lansarea cărții despre ,,căderea universului în fața unui fir de nisip”

Joi, 8 iulie 2021, pentru a doua oară, cartea ,,PoEsențe”, scrisă de Radmila Popovici și ilustrată de Lică Sainciuc, a adunat laolaltă oameni pasionați de poezie.

Despre această excepțională operă de artă au vorbit, la eveniment, mai multe personalități emblematice ale culturii basarabene.
Igor Guzun, de exemplu, exprimându-și admirația față de munca Radmilei Popovici și a lui Lică Sainciuc, a precizat că ,,PoEsențe” nu putea fi altfel decât o carte inedită, fiind rezultatul colaborării dintre două personalități de valoare. Or, tot ce alții vor să fie în poezie, Radmila Popovici deja este, tot ce alții caută, ea deja are.
Iar, referindu-se la artistul plastic Lică Sainciuc, pe lângă meritul inestimabil în arta plastică, a relevat că îl apreciază mai ales pentru faptul că întruchipează definiția prieteniei în cadrul interacțiunii artistice.

Tudor Zbârnea, la rândul său, a felicitat creatorii pentru rezultatul final, arătându-se încântat de felul în care două viziuni au lucrat împreună, subliniind că se bucură că nu s-au produs ciocniri între colaboratori.
Radmila Popovici a destăinuit, însă, pe final, că, de fapt, ciocniri au existat. A povestit savuros despre febra creației acestei cărți, despre compromisurile la care a mers, despre cum a renunțat la unele colaje de poezii, despre ritualul preparării cafelei de către Lică Sainciuc, despre felul în care își stăpânea grijile și emoțiile.

Viorica Nagacevschi susține că această carte este despre cum universul a căzut în fața unui fir de nisip, este despre celulele moarte care cad din palme jos și pe care Lica Sainciuc le animă, cărora le dă viață.
Radmila Popovici ,,a încercat să taie în apă ca în piatră, iar maestrul Lică Sainciuc a ținut această piatră intactă, apoi a ascuțit-o până i-a dat forma unui grif de creion”.

Adelina Moșanu crede că Radmila Popovici scrie laconic, iar esența celor spuse se află, de fapt, printre versuri, anume acolo se află o lume, lumea pe lângă care trecem mereu, și pe care nu o percepem zi de zi, pe care parcă o prindem cu coada ochiului, dar imediat ne scapă. A arătat cum poeziile autoarei pot fi citite de la cap la coadă și invers, fără a pierde din profunzimea stării, profunzimea emoției transmise.

Jurnalistul Igor Cornilov a vorbit despre cartea ,,PoEsențe” în cheia barocului. Arătând, foarte detaliat și bine argumentat, cum microuniversul se întâlnește cu macrouniversul în combinațiile dintre poeziile Radmilei Popovici și ilustrațiile lui Lică Sainciuc.

Foto: Aurel Obreja

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *