Lectura în era digitală. Cum să citim (mai mult) când nu avem timp de lectură. Sfaturi și bune practici de la un cititor nedormit.

Trăim într-o perioadă, în care vorba „nu am timp pentru lectură” nu mai este o scuză penibilă, ci una foarte plauzibilă. E un timp în care și cititorii înrăiți nu mai găsesc timp sau energie pentru lectură. În acest articol voi încerca să arăt mijloacele care mi-au ușurat viața de cititor și care sper să vină în ajutor atât celor care vor să citească mai mult sau pur și simplu să citească măcar câte o carte sau două pe lună.

Trebuie să menționez că toate recomandările de mai jos vin din propria experiență de cititor, prin urmare, lista aplicațiilor / dispozitivelor nu este una completă.

Recomandarea 1: Folosiți un e-book reader.

Un kindle sau un pocket-book vă pot ușura viața de cititor deoarece vă oferă posibilitatea de a avea o întreagă bibliotecă la îndemână. Un alt avantaj al e-book reader-ului este că, spre deosebire de telefon (care la fel poate fi utilizat pentru lectură), acesta nu vă tentează să stați pe rețele sociale în loc să citiți. De asemenea, puteți lucra cu textul cărții pe care o citiți pe reader la fel de ușor cum ați fi lucrat cu o carte fizică, vă puteți face notițe, puteți sublinia paragrafele la care doriți să reveniți. De asemenea, puteți audia cartea pe care o citiți, nu știu dacă e valabil pentru toate reader-urile, dar versiunile mai noi de kindle includ și opțiunea text-to-speach (pentru care mai aveți nevoie și de căști cu bluetooth).

Recomandarea 2: Folosiți-vă telefonul pentru lectură.

Multă lume se plânge că telefonul le fură din timp cu rețelele de socializare sau alte aplicații, mai jos vă recomand o listă de aplicații care vă vor ajuta să transformați pauzele zilnice de scrolare în pauze de lectură:

Pentru a citi în limba română folosiți google play books (pentru android) și apple books pentru (i-phone).

Versiunile electronice a cărților apărute la editurile din România pot fi găsite și cumpărate fie pe site-urile editurilor, fie pe libris.ro. Procesul acesta presupune câțiva pași: procurarea cărții, descărcarea acesteia, transferul ei în telefon, deschiderea în aplicația Digital Editions care, până când, este unica aplicație, care permite lectura e-book-urilor cu RDM protection (majoritatea cărților electronice vândute în România sunt criptate, astfel încât acestea să nu fie piratate). Despre aplicația Digital Editions voi vorbi mai jos.

Pentru a scurta procesul vă recomand să folosiți Google Play Books (pentru android) sau Apple Books pentru (i-phone). Totul ce trebuie să faceți este să scrieți titlul cărții în motorul de căutare al aplicației, să alegeți cartea și să o cumpărați, după care o puteți citi în aceeași aplicație.

Pentru a citi mai mult în limba engleză puteți folosi aplicația kindle.

Kindle este o aplicație pe care o puteți folosi chiar dacă nu aveți un Kindle propriu-zis, aceasta vă oferă accesul la cărțile pe care le puteți procura de pe Amazone și citi în aplicație. Totodată, dacă deja aveți un kindle, aplicația se sincronizează cu acesta și, prin urmare, vă oferă posibilitatea să continuați lectura cărții pe care o citiți în kindle atunci când nu-l aveți la îndemână. Pentru cei care abia au început să citească în limba engleză kindle mai poate oferi posibilitatea de a găsi sensul unui cuvânt nou fără a răsfoi un dicționar, totul ce trebuie să faceți este să țineți degetul pe cuvântul, sensul căruia nu-l înțelegeți, și kindle vă va oferi explicația acestuia (chiar și în lipsa conexiunii la internet).

Pentru a citi în limba rusă folosiți LitRes

LitRes este o versiune rusească a  Amazonului. Totul ce trebuie să faceți este să instalați aplicația, să vă creați un cont și să vă cumpărați cărțile electronice pe care doriți să le citiți.

Cum să citiți cărțile pe care le-ați cumpărat/descărcat deja? Mai jos găsiți o listă de aplicații care vă facilitează lectura cărților pe care deja le aveți în memoria telefonului.

ReadEra este o aplicație foarte comodă în folosire. Ea, spre deoasebire de multe altele, scanează memoria telefonului și vă arată toate cărțile pe care le aveți deja. ReadEra citește o varietate largă de formate de cărți electronice, printre care epub (formatul în care sunt publicate e-book-urile de majoritatea editurilor din întreaga lume), mobi (formatul e-book-urilor de la Amazon), și fb2 (formatul în care, de regulă, sunt publicate cărțile electronice în Rusia). În rest, ReadEra oferă cam aceleași posibilități pe care le puteți găsi la oricare altă aplicație, una din ele fiind regimul de lectură de noapte care minimizează fluxul de lumină care vine de la ecranul telefonului, și respectiv vă protejează ochii.

eReader Prestigio este o aplicație care are cam aceleași caracteristici ca și ReadEra, dar pe lângă acestea, ea mai are și regimul text-to-speach, care vă oferă posibilitatea să audiați cartea atunci când nu aveți posibilitatea să stați cu ochii pe ea. Deosebirea dintre regimul text-to-speech și o carte audio constă în faptul că primul vă citește textul cu o voce mecanică, precum acelea din traducătorul google, prin urmare, nu aveți parte de senzația de parcă cineva vă citește cu voce tare (de care aveți parte ascultând o carte audio).

Digital Editions, pe care am pomenit-o mai sus, după părerea mea, este una dintre cele mai incomode aplicații de lectură create vreodată. Spre deosebire de multe altele, aceasta, din motive necunoscute, refuză să rămână pe acea pagină la care v-ați oprit înainte să ieșiți din aplicație, respectiv, atunci când reveniți, în loc să începeți să citiți imediat de acolo unde v-ați oprit, trebuie să răsfoiți cartea ca să găsiți pagina la care ați rămas. Totodată, textul nu vrea să rămână la dimensiunile pe care vi le setați și de fiecare dată când folosiți aplicația mai trebuie să luptați și cu mărimea fontului. Acestea nu sunt niște probleme foarte grave, la urma urmei puteți să marcați pagina la care ați rămas cu un book mark, și să vă resetați dimensiunea fontului în mai puțin de un minut. Dar e oarecum frustrant faptul că majoritatea aplicațiilor nu au asemenea probleme, pe când unica aplicație care permite lectura cărților criptate este atât de incomodă. Ei bine, cred că se explică prin faptul că e unica și nu avem alternative până când.

O ultimă (dar nu mai puțin importantă) aplicație pe care o recomand tuturor iubitorilor de benzi desenate și romane grafice este Comic Screen, aceasta oferă posibilitatea de a mări pagina benzii desenate pentru a vedea detaliile sau a citi textul mărunt al dialogurilor.

Recomandarea 3: Ascultați cărți audio

Gurile rele spun că audierea cărților nu echivalează cu lectura, altele (și mai rele) spun că o carte electronică nu este o carte adevărată. Sfatul meu este să nu ascultați de nimeni, oamenii mereu vor spune lucruri rele și mereu vor crede că știu cum e mai bine, puneți-vă căștile și ascultați o carte bună în locul vorbelor rele!

Eu prefer să ascult cărțile în aplicația eReader Prestigio, deoarece în felul acesta pot să nu întrerup o carte citită cu alta audiată. Dar după cum am mai spus, vocea cu care citește aplicația aceasta este cam mecanică și poate să nu fie pe placul tuturor. O carte audio, însă, oferă o experiență cu totul deosebită, și uneori vă poate ajuta să intrați în atmosfera cărții și să trăiți experiența de lectură într-un mod foarte plăcut.

Cărțile audio în limba engleză pot fi găsite în aplicațiile Audible (creată special pentru cărți audio) și Spotify (creată pentru muzică și podcasturi, dar în care puteți găsi și cărți). De altele nu știu nimic pentru că nu am căutat, vă las să căutați singuri dacă v-a plăcut ideea de a asculta cărți audio. Din propria experiență pot spune că audierea cărților în timp ce gătesc, pictez sau mă ocup cu alte lucruri care nu solicită implicare intelectuală, mă ajută să-mi petrec timpul nu numai util dar și plăcut.

Cam acestea sunt sfaturile mele în materie de aplicații și dispozitive. Un sfat, poate mai puțin tehnic și mai mult personal, ar fi următorul: căutați timp pentru lectură, furați timp din alte activități și citiți. Citiți ceea ce vă place și ce vă interesează cu adevărat, nu urmați canoane și liste, ele nu vă aduc fericire. Citiți cât puteți și cum puteți și nu ascultați de oamenii care vă spun că nu citiți corect, decât dacă ei sunt profesori de literatură, dar acești oameni (cunosc din propria experiență) găsesc o metodă să vă intereseze și mai mult de lectură în loc să vă descurajeze.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *