„Margareta noastră” tête-à-tête cu publicul cititor

Ieri, 10 iunie 2021, la Librăria din Centru, a avut loc evenimentul de lansare a romanului „Margareta noastră”, semnat de scriitorul Dumitru Crudu. Cartea a fost tipărită la Editura Cartier, Chișinău, și abundă de stări, care poartă cititorul de la o extremă la alta – incertitudine (resimțită atunci când, de exemplu, Colea Ierușevschi, personajul principal al romanului, nu poate să înțeleagă cum de a ajuns să degradeze unul dintre cei mai apreciați poeți ai timpului său – Marius Terebnea), încredere (mai ales în sine și mai ales impusă din partea lui Terebnea, când îi spunea lui Ierușevschi că el trebuie să scrie, și nu oricum, dar foarte bine), frică ( de câini, de Beria, de Valodea Cioară), curaj (încercat atunci când Ierușevschi îl întreabă, de exemplu, pe Bogza, de ce a numit scriitorii din Basarabia, cu excepția a doi, „defazați”) – toate aceste stări sunt transmise de Colea Ierușevschi, al cărui drum spre devenire poet îl urmărim de-a lungul cărții. Evenimentele descrise în roman sunt foarte complexe și, cu toate că acțiunea liniei dirijante se petrece într-un timp scurt, textul ne oferă o viziune globală asupra unei anumite perioade, asupra unui anumit grup de personalități culturale și asupra unor destine umane.

La eveniment, care a fost moderat de Emilian Gălaicu-Păun, au participat, alături de autor, mai multe personalități ale literaturii române. Lucia Țurcanu, vorbind despre romanul „Margareta noastră”, a subliniat faptul că apreciază procedeul acumulării folosit de Dumitru Crudu, procedeu întâlnit și în poeziile pe care le scrie, dar și interesul autorului pentru amănunt care frapează. Cât despre personajul central al textului, Lucia Țurcanu l-a prezentat drept un Akaki Akakievici al zilelor noastre.

Ion Buzu, la rându-i, și-a exprimat impresiile postlecturale. El vede în relația lui Ierușevschi cu Margareta relația poetului Colea Ierușevschi cu literatura rimbaudiană, care este una greșită. Iar decizia lui Colea de a renunța la Margareta, de a rămâne cu Liza, reprezintă, potrivit lui, despărțirea de un anume fel de a scrie și deschiderea spre o nouă poezie. Tot Ion Buzu a numit cartea „o parodie a postmodernismului”, căci povestitorul îl hărțuiește, în repetate rânduri, în cadrul romanului, pe Dumitru Crudu.

Tatiana Ciocoi, prezentă, de asemenea, la eveniment, a început discuția despre roman, urându-i scriitorului să ia premiul Uniunii pentru această carte, precum și Ierușevschi a luat același premiu pentru un roman de-al său, doar ca Dumitru Crudu să nu fie în juriu. Pentru Tatiana Ciocoi, romanul „Margareta noastră” este un alt fel de „Ulise” a lui Joyce, unde urmărim odiseea lui Colea, care pornește de la barul Uniunii. Periplul lui Colea se înscrie într-un triunghi, arată Tatiana Ciocoi, căci povestește o noapte, o zi și încă o noapte. Și în această structură, Terebnea este doar un pretext pentru un alt roman al formării, în care un alt „Fals Dumitru” migrează pentru a-și povesti istoria devenirii.

Cu ocazia lansării cărții „Margareta noastră” Virgil Botnaru a scris un poem despre Cioclea, dar nu despre cel care a fost prototipul personajului Terebnea, pe care l-a și citit în cadrul evenimentului.

Invitat la microfon, Dumitru Crudu ne-a dezvăluit faptul că romanul „Margareta noastră” este un roman care s-a scris de la sine, nu a fost un text planificat, dar scrierea lui l-a prins atât de mult, încât a renunțat la alte proiecte, dedicânduse acestei cărți.  A mărturisit, de asemenea, că prin scrierea ei a încercat să afle răspunsul la o întrbare care îl macină: „ce s-a întâmplat cu lumea de la `80 încoace? Am evoluat sau am involuat? Autorul ne-a mai spus că în acest roman a urmărit condiția unui poet talentat, atins de geniu, care peste un timp ajunge să fie marginal, subliniind că Cioclea a fost doar un punct de plecare, poetul Terebnea înglobând mai mulți poeți. Scriitorul a urmărit, de asemenea, cum societatea ajunge să își distrugă eroii.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *